200 g mandľovej múky 75 g polohrubej múky 170 g krupicového cukru - dala som trstinový, kľudne aj menej je to dosť sladké 1 vanilkový cukor 1 ČL vanilkového extraktu 2 ČL kypriaceho prášku 4 vajcia izbovej teploty 100 ml pomarančového 100% džúsu - ja som dala šťavu z mandarínok štipka soli
Tortovú formu s priemerom 25 cm vystelieme papierom na pečenie a elektrickú rúru vyhrejeme na 160°C. Zmiešame suché ingrediencie: mandľovú múku, preosiatu polohrubú múku a kypriaci prášok. Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka s 2/3 krupicového cukru a vanilkovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Pridáme pomarančový džús, vanilkový extrakt a postupne pri nízkej rýchlosti mixéra pridáme suché ingrediencie.
V inej miske si vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhého snehu. Postupne k vyšľahaným bielkom pridáme 1/3 krupicového cukru a šľaháme, až kým sa na snehu nebudú tvoriť pevné špičky. Vyšľahaný sneh opatrne, v troch krokoch, vmiešame do mandľovej masy. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme pri teplote 160°C približne 40 minút. Vpichnutím ihlice zistíme, či sa prepieklo. Upečený korpus necháme v tortovej forme chladnúť 10 minút, potom ho z formy vyberieme a necháme na mriežke celkom vychladnúť.
Potrebujeme
Na cesto:
200 g mandľovej múky
75 g polohrubej múky
170 g krupicového cukru - dala som trstinový, kľudne aj menej je to dosť sladké
1 vanilkový cukor
1 ČL vanilkového extraktu
2 ČL kypriaceho prášku
4 vajcia izbovej teploty
100 ml pomarančového 100% džúsu - ja som dala šťavu z mandarínok
štipka soli
Tortovú formu s priemerom 25 cm vystelieme papierom na pečenie a elektrickú rúru vyhrejeme na 160°C. Zmiešame suché ingrediencie: mandľovú múku, preosiatu polohrubú múku a kypriaci prášok. Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka s 2/3 krupicového cukru a vanilkovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Pridáme pomarančový džús, vanilkový extrakt a postupne pri nízkej rýchlosti mixéra pridáme suché ingrediencie.
V inej miske si vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhého snehu. Postupne k vyšľahaným bielkom pridáme 1/3 krupicového cukru a šľaháme, až kým sa na snehu nebudú tvoriť pevné špičky. Vyšľahaný sneh opatrne, v troch krokoch, vmiešame do mandľovej masy. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme pri teplote 160°C približne 40 minút. Vpichnutím ihlice zistíme, či sa prepieklo. Upečený korpus necháme v tortovej forme chladnúť 10 minút, potom ho z formy vyberieme a necháme na mriežke celkom vychladnúť.