Pizza s lievito madre
Potrebujeme:
600g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
420g vody
2PL olivového oleja
2ČL soli
1ČL sladu (cukru)
60g lievito madre
+ suroviny na obloženie pizze
Postup:
Tuhý kvások lievito madre si navážime do misy. Prilejeme k nemu vodu a pomocou dvoch lyžíc kvások rozdelíme na čo najmenšie kúsky.
Vzniknutú masu zasypeme múkou a len zľahka premiešame.
Cesto prekryjeme neprievzdušným materiálom (potravinová fólia, väčšia misa a podobne) a necháme 30 minút stáť pri izbovej teplote. Naštartuje sa fermentácia.
Následne doplníme ostatné suroviny a vymiesime vláčne, hydratované cesto, ktoré je na povrchu hladké a odliepa sa od stien misy.
Cesto necháme na kuchynskej linke pri izbovej teplote 2 hodiny oddychovať, pričom ho každých 30 minút preložíme. Po poslednom, teda 4. preložení odložíme cesto do chladničky na 12 – 24 hodín, aby sa fermentácia spomalila a rozvinula sa tak dokonalá chuť pšenice.
Následne cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti. Cesto môžeme v tomto momente spracovať na pizzu, alebo ho dať naspäť do chladničky, kde počká, kým z neho pôjdeme piecť.
Aký máte recept na pizzu? Jasná chystám na ňu zajtra.