familytravel
6. mar 2017
1772 

Ako sme s deťmi precestovali srdce Toskánska a ochutnali najlepšiu zmrzlinu na svete.

Minulý rok sme sa rozhodli, že bolo dosť veľkých hotelov a preplnených pláží. Vzdali sme sa pohodlia All Inclusive, naštartovali auto a vydali sa do Talianska, priamo do jeho srdca – Toskánska.

Po dlhej, ale zaujímavej ceste so zastávkou v Benátkach (o tom, ako si užiť Benátky s deťmi nabudúce) nás privítala toskánska vidiecka usadlosť uprostred viníc.

Ubytovali sme sa v štýlovom apartmáne, kde sme sa okamžite cítili ako doma. Veľa priestoru, vlastná kuchyňa, zelený a čistý areál s bazénmi dávali hlavne deťom pocit ako u babky na záhrade .

Ale neprišli sme sa sem len kúpať v bazéne, a ochutnávať toskánske špeciality. Urobili sme si aj zopár výletov, z ktorých pre vás vyberám:

VOLTERRA – Kde Bella zachránila Edwarda

Volterra je typické toskánske mestečko, ktoré na nás zapôsobilo asi najviac. Atmosféra je taká magická, že podvedome stále očakávate, že sa oproti vám zrazu na ulici objaví Leonardo da Vinci, či Galileo Galilei. Úzke uličky, pôvodné domy z 13. storočia, remeselné dielne, umelecké ateliéry, to je Volterra.

História Volterry začína Etruskami, pokračuje obdobím rímskej nadvlády, cez časy najväčšej slávy v 13. storočí, až po súčasnosť, kedy je jedným z najnavštevovanejších toskánskych miest.

Čo vidieť:

  • Rímsky amfiteáter z 1. storočia pre naším letopočtom. Vstupné je 5 eur, ale nie je vôbec nutné platiť za vstup do objektu. Celý amfiteáter totiž uvidíte aj z terasy o ulicu vyššie. Z ulice nad amfiteátrom je krajší pohľad, ako keď ste priamo v areáli.
  • Námestie s výstupom na vyhliadku vo veži. Jazdí tam aj výťah, takže sa tam dostanete aj s malými deťmi. Výhľad do okolia poteší oko aj objektív. Navštívte určite aj katedrálu, toskánske katedrály „Duomo“, majú svoje čaro v každom mestečku.
  • Kávička na námestí – let tak si sadnite a užívajte atmosféru. A možno sa zblížite s miestnymi – naša 3 ročná Eli tam dostala prvý bozk na ruku od galantného 5 ročného fešného Taliana 🙂
  •  Alabastrové dielne, obchody a múzeu. Volterru volajú aj Alabastrové mesto. Miestny remeselníci z alabastru dokážu vyrobiť naozaj všetko. Krásne biele dielka sú aj na predaj, určite si kúpte aspoň nejakú maličkosť na pamiatku. Ako to všetko začalo sa dozviete v Múzeu alabastru. 

Zaujímavosť: 

Vo Volterre sa točilo niekoľko filmov, medzi inými sa môžete vydať po stopách Belly a Edwarda v Twilight ságe.

SAN GIMIGNANO – stredoveký Manhattan

San Gimignano volajú aj Toskánsky Manhattan. Je známy svojimi vežami, ktoré v 12. a 13. storočí stavali bohaté rodiny ako symbol svojej moci a bohatstva. Vybudovali tak mestečko, ktoré sa svojou panorámou skutočne približuje tej v New Yorku. Alebo je to opačne? Manhattan je novoveké San Gimignano? Ako to vlastne je? 🙂 Našli sme aj Twin Towers. Tie tunajšie stále stoja. Nájdete ich na fotke?

Pôvodne bolo veží okolo 72, v súčasnosti sa ich zachovalo asi 15. Stále však stačia na to, aby vytvorili fotogenické mestečko, v ktorom ucítite podobne ako vo Volterre vplyv dávnych mocných talianskych rodov.

Ako mestečko vypadalo vo svojej najslávnejšej dobe okolo roku 1300 sme sa dozvedeli v ateliéri SanGimignano1300, kde si môžete pozrieť 3D model mesta vytvorený miestnym umelcom z keramiky. Tvorcovia majú mená hodné svojho diela, veď skúste vysloviť nahlas – Michelangelo Rubino a Raffaello Rubino. Vstupné je dobrovoľné. 

Čo vidieť:

  • Nezabudnite navštíviť miestnu katedrálu – Duomo of San Gimignano s freskami zo 14. storočia.
  •  Torre Grossa, čiže najvyššia z veží vám poskytne výhľad do okolia.
  • Poseďte si na schodoch katedrály na Piazza Duomo a v kaviarničke na Piazza della Cisterna a nerobte nič, len nasávajte atmosféru.

Zaujímavosť:

V San Gimignano nájdete oficiálne najlepšiu zmrzlinu na svete. Ponúka ju Gelateria Dondolli na Piaza della Cisterna. Nenechajte sa odradiť dlhým radom, ide to šup šup. Na návaly maškrtníkov sú tu evidentne zvyknutí. Nájdete tu klasické aj bizarné príchute zmrzliny. Odporúčam jahodovú – chutí ako jahodová pena z čerstvých jahôd od babičky. 

Pisa – mesto plné rozporov

Navštíviť Piazza dei Miracolli a urobiť si fotku so šikmou vežou. To sa proste musí J

Tí odvážnejší môžu vystúpiť až na vrchol veže, vstupné je 18 eur na osobu. Ale pozor, malých výletníkov pustia až od 8 rokov. 

Na námestí je okrem veže aj nádherná katedrála, do ktorej je vstup zdarma, len si treba v Ticket office zarezervovať lístok na vstup (my sme nešli, namiesto dlhého čakania sme dali prednosť spoznávaniu mesta). Ďalej je tu Baptistérium a cintorín z 13. storočia, kde je originálna lampa od Galilea Galileiho. Lístky sa dajú tiež kúpiť v Ticket office, kombinované vstupné na viac pamiatok je výhodnejšie.

Pisa je mesto plné rozporov. Na jednej strane nádherne upravené námestie Piazza dei Miracoli so svojimi snehobielymi stavbami, na druhej strane typické talianske mesto, ktoré, ako to povedať... nie je najčistejšie. Ak sa ale nastavíte na správnu taliansku strunu zistíte, že mestečko má svoje čaro – kaviarničky, miestne trhy v 800 rokov starých podlubiach, uličky plné miestnych, ktorí sa miešajú s turistami. To všetko na nás neskutočne zapôsobilo. Tu som mala pocit, že som naozaj v Taliansku.

A kedy cestovať?

Za poznaním a oddychom od apríla až do konca októbra, za kúpaním v mori od júna do konca septembra.

Kde sa ubytovať? Skúste typické usadlosti na toskánskom vidieku. Budete nadšení.

Napríklad túto: Poggio Al Angelo

Maťa Pfeilerová

www.rodinnedovolenky.sk

tu zmrzlinu sme mali veru aj my.. bola TOP .. a aj to masiarstvo s udeninami vedla... :D... paradne 🙂 Celkovo San Gimignano je skvele.. a tie obchody s kabelkami !!! wowwww... ja TOskansko milujem, bola som na viacerych miestach a je tam skvele.... a jedlo ani nehovorim.... este sa tam urcite vratime, ked mala podrastie.. byvali sme tiez v prirode, medzi pasienkami, agrikultura na super urovni, bazen s vyhladom na cele udolie pod nami.. SUper .

6. mar 2017

@katrin21 išli ste na vlastnú päsť? Ja by som tieˇž rada navštívila s rodinou Toskánsko, ale normálne sa bojím ako sa tam dhovorím všade..

7. mar 2017

@erikadn jasne, sami.... ale ubytko sme mali cez zlavomat rezervovane 🙂 Ja som jazykovo zdatna, viem aj po taliansky, ale aj keby nie tak nejako sa dohovoris 🙂 skor je dobre mat navigaciu, lebo niektore cesty su znacene uplne naprd.. my sme zle odbocili ked sme sli na Florenciu este cestou tam a tym padom sme sa 4 hodiny tralalakali v horach :D , ale aspon sme objavili krasny cintorin s hrobkou Mussoliniho v Predappio 🙂

7. mar 2017

@erikadn my sme bývali tu. Neskutočné ubytko, k moru kúsok, dva bazény. http://www.rodinnedovolenky.sk/detail-zajazdu/u...

7. mar 2017

my sme bolil tu... od mora to bolo dalej, asi 50km, ale bolo tam super.. kluuuuuud , kusok bola Siena. SAn Gimignano, krasne tam bolo
http://www.booking.com/hotel/it/fattoria-il-san...

7. mar 2017

Vaaau krásne 😊 my sme s manželom akurát v Ríme, máme už za sebou Benátky a Asissi, teraz sme 5. den v Ríme. Zajtra smer Toskansko, zmrzku máme v pláne, aj Pisu, Livorno, Sienu a iné čarovné Toskanske mestečka. Tiež sme autom a straaasne sa teším tomuto výletu 😊 my sme akurát len deti nechali starým rodičom 😁

7. mar 2017

@monulik_t Volterra je úžasná, pre nás asi najkrajšie toskánske mestečko. A zmrzka v San Gimignano mňam, choďte do ovocných príchutí, tie boli naj.

7. mar 2017
Komentár bol odstránený

@familytravel
Ahoj len ta opravim vo Volterre sa netocil filmTwilight ságe.

6. apr 2017

na zmrzke som uz bola trikrat, no uz sme nasli o kusok lepsiu v Barcelone.
aj tak zasa v SG pojdem na jahodovu.

6. apr 2017

@natalka13 mne ta jahodova pripomenula jahodovu penu, ktoru mi robievala kedysi davno moja babicka z verstvych jahod zo zahradky. Ta chut ma preniesla naspat do detstva.

6. apr 2017

@familytravel a tie plaze tam, nie je tam velmi veterno alebo velke vlny?

7. apr 2017

@kristinka83 pláže sú tam typické talianske, pieskové, takže sa dajú aj hrady stavať🙂. More bolo úplne v pohode, dá sa aj s malými deťmi, bolo kľudné, vhodné na kúpanie.My sme cestovali na prelome august a september a bolo super počasie, dalo sa kúpať, bolo pekne, slnečno, ale už zároveň neboli tropické teploty. Ale len kvôli plážam by som tam nešla, to vám stačí ísť hore na Adriu.

7. apr 2017

@familytravel tak to sa skor pytam kvoli detom, mne by stacilo po pamiatkach a mesteckach chodit 🙂

7. apr 2017

@kristinka83 naše deti boli väčšinou v bazéne. keďže v apartmánoch mali bazén veľakrát sami pre seba a hlavne mohli skákať, tak ani k moru nechceli chodiť 🙂

7. apr 2017

@familytravel moje maju v pamati akurat chorvatsko a to boli v mori v kuse, tak preto.. inak ta biela plaz ma trochu zarazilo, ze je to vlastne cista chemia z tej fabriky za nou :(

7. apr 2017

@kristinka83 hej, je to kvoli tej tovarni, ale je to bezpecne. on je to piesok, ale vlastne vybieleny. normalne sa da kupat, je to oficialna plaz. a clovek sa aspon na chvilku citi ako v karibiku. je to taka zaujimavost. staci tam ist na pol dna, dlhsie sa aj tak neda, lebo od toho bieleho piesku sa strasne opaluje.

7. apr 2017

@familytravel prosim vas k tomu moru by sa dalo v pohode dostat aj na bicykloch ?

9. apr 2017

@silvuska79 nie je to ďaleko, dalo by sa. Len naspäť je to mierne do kopca 🙂

9. apr 2017

@familytravel Ok dakujem 🙂

9. apr 2017

@familytravel ja tuto plaz neodporucam,

9. apr 2017
Komentár bol odstránený

@carmella ktorú myslíš? a prečo?

9. apr 2017

tu vo vade

9. apr 2017

@carmella a prečo nie?

9. apr 2017

Pláž vo Vade odporúčam na výlet, inak doporučujem využívať pláže v Cecine. Sú najbližšie a sú tam pekné pláže 🙂

9. apr 2017

@familytravel a v bazenoch maju aku vodu chlorovu, či morsku?

16. máj 2017

@arasidka11 typicke toskanske usadlosti su v okolitych kopcoch, nie priamo pri mori, takze v bazenoch je sladka voda.

16. máj 2017

@familytravel tak za mna pláže v Toskansku sa nedajú porovnať s plážami typu Bibione, či Lido jesolo

18. nov 2017

@tucniacka11 my sme isli do Toskanska predovsetkym nasavat krasu krajiny a atmosferu toskanskych mesteciek. Toskansko a Bibione sa meda porovnavat, kazde je uplne o niecom inom....

18. nov 2017

@familytravel my sme zas spojili aj príjemné kupanie sa v mori, opaľovanie sa - na striedačku s poznávaním Toskanska, miest, dediniek, atmosféry kaviarničiek, super kapucina s croisantom, a tak,,,ved to poznáš

19. nov 2017

super recenzia !

22. mar 2019

Začni písať komentár...

Odošli