Mnohé z Vás ich používajú na bežné varenie. Poďme sa na ne trošku pozrieť.
Tekvice čiže dyne sú skutočnými kráľovnami jesennej kuchyne. Vyrastú vám bez veľkej námahy na záhradke alebo si ich kúpite na trhu. Využitie tekvíc je veľmi pestré. Sladká i slaná úprava, predjedlo, hlavný chod i múčnik. Vytvoríte pokojne celé menu zložené iba z tekvicových pokrmov.
Podľa jedla, ktoré chcete pripraviť, vyberajte aj tekvicu. Na múčniky sa výborne hodí maslová tekvica s jemnou sladkastou chuťou. Medzi najobľúbenejšiu tekvicu patrí Hokaido, hodí sa snáď takmer na všetko. Sú z nej úžasné krémové polievky, ktoré majú nádhernú sýtu oranžovú farbu.
Špagetová tekvica sa zase hodí na zapekanie s mäsom. Všetky druhy tekvíc, okrem Hokaido, sa musia pred tepelnou úpravou zbaviť šupky. Najjednoduchšie je tekvicu nakrájať na menšie kusy, z ktorých potom tuhú šupku odkrájate nožom.
Strednú časť tekvice, semienka, určite nevyhadzujte. Očistené semienka môžete použiť na výsadbu na budúcu jar alebo opražiť na panvici. Sú bohaté na zinok a ozdobia vám napríklad tekvicové pyré alebo koláčiky.
Recepty s tekvicami nájdete aj v našej skupinke http://i.modrykonik.sk/Skupina_Hera
Začni písať komentár...