Ruža šípová je rozšírenou rastlinou v Európe, na severe je jej výskyt ohraničený približne 60. rovnobežkou, na juhu jú okrajovo nájdeme ešte na severozápade Afriky. Na východe zasahuje až do strednej Ázie – po Kaukaz, Irak, Irán a druhotne je rozšírená aj v Severnej Amerike.Tento približne 3 m vysoký ker má vetvy s tukými kosákovito zahnutými ostňami a lístky so zubatým okrajom. Ruža šípová rastie takmer všade, najčastejšie pri cestách, na medziach, stráriach a pri okrajoch lesov, často ako nevítaná burina.
Samotná šípka (lat. Fructus cynosbati) je nepravý plod ruže. Pravý plod tvoria tvrdé, chlpaté nažky.
OBSAH
V každom z zdrobných červených plodov sa ukrýva:
HISTÓRIA
Ich pozitívne účinky sú popísané v anglosaskóm herbári z 11. storočia, svojím pacientom ich ordinoval aj Hippokrates a napríklad aj Galenos. Kvety používali v starovekom Grécku a Ríme do kúpeľov a z plodov šípok si dokonca vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali aj pritiahnuť milovanú osobu. Šípky používali pred našim letopočtom v Európe aj obyvatelia žijúci na území dnešného Švajčiarska - svedčia o tom nálezy z kolových stavieb. V stredoveku ich odporúčala pri liečení zápalov abatiša Hildegarda. Ako povzbudzujúci prostriedok boli šípky používané arabskými lekármi. V stredoveku sa často zatúlala do erbov európskych šľachticov a ide o národnú kvetinu Hampshire. O jej použití v 18. a 19. storočí svedčí aj jej ľudový názov - psia ruža. Jej plody sa používali na rany po uhryznutí túlavými psami.
ÚČINKY
- vďaka vysokému obsahu vitamínu C – prevencia pri nachladnutí a infekciách; Vitamín C pôsobí ako antioxidant a ďalšie látky zo šípok (flavonoidy, karotenoidy) regulujú pôsobenie voľných radikálov, zasahujú do metabolizmu aminokyselín, ovplyvňujú niektoré enzymatické reakcie, zlepšujú vstrebávanie železa v tráviacom ústrojenstve
- pri pravidelnom užívaní podporujú hojenie rán, posilňujú imunitu organizmu, priaznivo ovplyvňujú činnosť mozgu, odstraňujú pocit únavy a skracujú dobu rekonvalescencie.
- vďaka svojim tonizujúcim vlastnostiam a obsahu dôležitých látok sa pomáhajú pri rekonvalescencii, podporujú regeneráciu organizmu, hojenie rán a zlomenín, pomáhajú v prípade preležanín a vredov; zlepšujú funkciu pečene.
- pomoc pri paradentóze a krvácaní ďasien – vďaka kombinácii rutínu, vitamínu C a vápniku
- vďaka rutínu posilňujú cievy a pomáhajú pri ochoreniach ciev
- používa sa ako diuretikum pri ochoreniach obličiek a močového mechúra, najmä však pri výskyte obličkových a močových kameňov
- pomáha pri reumatických ochoreniach, hnačkách a črevných kataroch
ZBER a SUŠENIE
September – október
- odtrhávame zrelé, nezmrznuté, suché a nepoškodené plody oranžovej až tmavočervenej farby
- ak chcete sladšie plody – zberajte plody prejdené prvým mrazom, v týchto plodoch sa však pôsobením mrazu znižuje množstvo vitamínu C – vo všeobecnosti platí, že plody majú najviac vitamínov, keď su optimálne zrele, nie surové, ani prezreté a ani zmrznuté
- sušíme celé plody alebo plody rozrezané na polovičku, z ktorých odstránime zrnká
- plody rozložíme do jednej vrstvy a sušíme ich najprv na vzduchu a potom môžeme dosúšať v rúre, na sporáku alebo sušičke ovocia - do teploty najviac 35°C do krehka, nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C
- sušené šípky uchovávame v dobre uzavretej nádobe na chladnom, tmavom a vzdušnom mieste. Obsah vitamínu C v šípkach pri skladovaní klesá až o 50% za rok, pri zlom skladovaní ešte omnoho rýchlejšie.
-pomer ideálneho zosušenia šípky je asi 3:1. Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť.
RECEPTY
Šípkový čaj - nazberané šípky (dozreté,
po prvom mraze kedy sú najsladšie) očistíme od súkvetia a stopiek, usušíme v sušičke alebo voľne, zomelieme a zalievame cca 2 PL lyžice usušených šípok litrom horúcej vody
Šípkový sirup
Potrebujete 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90°C maximálne 10 minút. Ešte za tepla ním naplňte sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste. Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.
http://www.babickinazahrada.sk/babickinazahrada/7-CLANKY-A-ZAUJIMAVOSTI/43-sipky
recept na šípkový sirup: http://www.home-made.cz/2014/10/domaci-sipkovy-sirup-aka-wobenzym-ktery.html
Šípkový pretlak s agarom
0,5 kg šípok – môžu byť aj mäkké
1 jablko
250 g trstinového cukru alebo iného prírodného sladidla
5 pl citronovej šťavy
1 čl prášku agar
7 pohárikov s objemom 150 ml
šípky naložené v cukre
šípky dobre umyjeme apreberieme (príliš mäkké plody vyberieme a použijeme do pretlaku) ( plody příliš měkké nebo ne moc hezké použijeme do protlaku – viz. recept nahoře)
- odkrojíme vršok, stopky a celý plod prepolíme
- vydlabeme vnútra šípok a ešte raz ich znova umyjeme
- potom ich rozložíme na čistú bavlnenú utierku a dobre ich vysušíme a necháme ešte 2 hodiny schnúť
- do vopred pripravenej dobre umytej a vysušenej nádoby ukladáme vrstvu šípok a posypeme cukrom, opakujeme pokým nie je pohárik plný - šípky musíme do pohárika čo najviac natlačiť
Celý postup: http://www.mezinami.cz/sipkove-mlsani-sipkovy-protlak-s-agarem-sipky-v-cukru/
Šípkový raw džem -
Ingrediencie
3 hrste šípok
8-10 sušených datlí
3 PL kokosového oleja
Šťava z jedného pomaranča – pridávať pomaly, aby sme dosiahli dobrú hustotu
Trošku citrónovej šťavy
Podľa chuti ryžový sirup, agáve alebo iné sladidlo
Postup
Šípky vyčistíme tak, že odrežeme spodok a vrch, rozrežeme ich na polovice, a vyberieme semiačka. Toto je najdlhšia časť prípravy. Potom šípky poriadne umyjeme. Namočíme ich a necháme stáť 24 hodín.
Šípky vysušíme v kuchynskej utierke a chvíľku necháme voľne sa sušiť (2 hodiny). Potom ich rozdrvíme na čo najmenšie kúsky v mixéri. Môj Moulinex to zvládol. Pridáme datle a kokosový olej, mixujeme, a následné pridáme šťavu z pomaranča a citróna. Šťavu pridávame pomaly, aby sme dosiahli dobrú hustotu džemu. Keď sa vám džem bude zdať málo sladký, tak pokojne pridajte ryžový sirup alebo iné sladidlo.
Prášok pre diabetikov
Prášok vyrobíte z dobre vysušených plodov. Pomeľte ich v mlynčeku na mak a preosejte cez sitko. Získate jemný prášok. Užívajte ho dvoma spôsobmi: Po jedle si dajte čajovú lyžičku a zapite ju vodou alebo čajom. Lyžičku môžete aj priamo zaliať pol decilitrom vriacej vody. Pri čom pomáha? Pri cukrovke, chorobách močových ciest a silnej menštruácii.
Šípkové víno
Na 1,5 kg šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a tri litre vody. Umyté, zrelé a mäkké šípky očistite, vsypte do päťlitrovej fľaše a zalejte sirupom pripraveným z vody a cukru. Nádobu prekryte gázou a previažte, neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte 3 až 4 mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno. Preceďte ho do fliaš, dobre uzavrite a vychutnávajte.
Olej na vrásky a vredy
Šípkový olej vyhladí vrásky a urýchli aj hojenie zlomenín, kožných chorôb či preležanín. 500 g čerstvých šípok pomeľte v mlynčeku, nasypte do zaváracieho pohára a zalejte kvalitným slnečnicovým olejom tak, aby šípky prekrýval. Ak počas macerovania šípky časť oleja absorbujú a vystúpia nad hladinu, dolejte chýbajúce množstvo. Nechajte 10 až 14 dní macerovať, zmes občas premiešajte, potom preceďte a vytlačte zo šípok zvyšný olej.
http://www.infohumenne.eu/sipky
Zloženie tejto tyčinky: datle, mandle (20%), hrozienka, šípkový prášok (4%), tyčinka má vďaka šípkovému prášku jemne kyslastú príchuť
kupite v bioobchodoch, orientačná cena 1,50 E
http://www.rodina-peniaze.sk/zdrava-vyziva.212/sipky-vitaminovy-poklad.21532.html
http://herbar.tavlisa.cz/herbar/herbar-ruze-sipkova.php
Začni písať komentár...
ja idem na zber uz o 2 tyzdne 🙂 dakujem za napady