GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVÍN
Glykemický index označuje ako rýchlo sa cukor obsiahnutý v danej potravine vstrebáva do krvi. Je to číselné označenie potravín na stupnici od 0 do 100, pričom čistá glukóza ma prisudenú hodnotu 100.
Hladina krvného cukru, teda glykémia, je v tele za normálnych okolností ak človek netrpí cukrovkou pomerne stála. Okrem tohto ochorenia glykémia kolíše aj po jedle. Po každom jedle v časovom rozpätí 20-30 minut sa v krvi zvýši hladina cukru na maximum a potom počas nasledujúcich 90-180 minut pozvoľna poklesáva a približne za 2 hodiny dosiahne úroveň aku máme nalačno.
Každá potravina v závislosti od svojho zloženia ovplyvňuje to ako rýchlo nám po jej zjedení stúpa glykémia v krvi – jednak to záleží
- od jej zloženia – od toho koľko a akých sacharidov obsahuje
- od jej tepelnej úpravy
- kombinácie potravín, ktoré zjeme
- od postupného dozrievania ovocia
Potraviny delíme podľa glykemického indexu do troch skupín:
tieto potraviny maju vysoký obsah sacharidov, ktoré sa veľmi rýchlo uvoľnuju do krvi a preto sa glykémia rýchlo zvyšuje, ale rovnako taka aj rýchlo poklesne – to má za následok rýchly pocit hladu po zjedení takéhoto jedla
- takéto potraviny je dobré kombinovať s potravinami s nízkym GI
príklad takýchto potravín:
- pečivo z bielej múky – rožky, bagety, vianočka…
- pečené zemiaky
- hranolky
- croissanty
- cornflakes
- suš. ovocie
- bežne predávané sladké raňajkové cereálie
- zákusky
- chipsy, …
2. potraviny so stredným GI
treba ich vhodne kombinovať s potravinami s nízkym GI
patrí k nim väčšina druhov ovocia, celozrnné pečivo, cestoviny, ryža
príklad takýchto potravín:
- varené zemiaky
- ryža – biela, hnedá
- kukurica
- ananás
- banán
- melón
- horká čokoláda s vysokým podielom kakaa
3. potraviny s nízkym GI
tieto potraviny su najvhodnejšie pri chudnutí
nespôsobujú väčšie kolísanie hladiny cukru v krvi, a práve preto máme po ich zjedení dlho pocit sýtosti
-patrí k nim väčšina druhov zeleniny, mäso
príklad takýchto potravín:
- brokolica
- paradajky
- karfiol
- listové šaláty
- mrkva
- paprika
- granátové jablko
- kiwi
- slivky
- pomaranč
- polotučné mlieko a kyslomliečne nesladené výrobky
- natural ryža
- orechy – arašidy, kešu, vlašské orechy
pri orechoch si treba dať pozor na obsah tuku – orechy maju vysoký podiel tukov a preto su kalorické, hoci su to zdravé tuky, treba ich príjimať v obmedzenom množstve.
- mäso (ma nízky podiel sacharidov)
Všeobecne možno povedať, že potraviny ktoré obsahujú málo sacharidov majú nízky GI. To však nevypovedá nič o ich kalorických hodnotách, na to si treba dať pri redukčnej diéte pozor – ako napríklad pri spomínaných orieškoch. Napríklad aj bryndza patrí k potravinám s nízkym GI, ale je pomerne kalorická. Rovnako tak bravčové mäso – síce má nízky GI, ale ma vysoký podiel tukov a preto ma vysokú kalorickú hodnotu.
Vláknina – spomaľuje vstrebávanie živín
Kyslosť – kyseliny obsiahnuté v potravine alebo pridané do pokrmov prirodzene znižuju GI, pretože spomaľujú vyprázdňovanie žalúdku a tým spomaľujú vstrebávanie sacharidov. Takýmito potravinami su napríklad vínny ocot, citrónová šťava, kyslé ovocie, ale aj kyslomliečne výrobky.
Bielkoviny, tuky – maju GI 0 (pozor však na ich kalorickú hodnotu)
Tepelná uprava pokrmov – variť al dente – napr ryžu, cestoviny – ak su rozvarené výrazne im stúpa GI
Vhodná kombináciou potravín – kombinujte potraviny s nízkym stredným GI s potravinami s vysokým GI – v praxi to vyzerá tak, že si date menší kúsok pečiva a k tomu šunku, vajíčko (tie maju nízky GI, opäť ale pozor na kalorickú hodnotu týchto potravín)
alebo pečivo so syrom či pohárom mlieka – lepšia kombinácia ako pečivo s džemom – takouto vhodnou kombináciu si udržíte pocit sýtosti na dlhšiu dobu
Glykemický index v praxi
Existuju tabulky s uvedeným GI jednotlivých ptoravín, v takýchto tabuľkách však nenájdete hodnoty pre mäso, syry, vajcia či niektoré mliečne výrobky – a to preto, lebo neobsahujú sacharidy, z ktorých sa počíta hodnota GI.
Takéto tabuľky nájdete napríklad na stránke: http://www.medindia.net/patients/calculators/glycemic-index.asp
A ešte zopár tabuliek s niektorými bežne používanými potravinami 🙂
Ešte pridávam GI vybraných sladidiel
- med 30
- sirup z agáve 27
- ďatlový sirup 35
- trstinová melasa 27
- jačmenný slad 55
- ryžový slad 55
- kukuričný slad 60-80
- cukor z kokosových kvetov 35
- fruktóza 20
- javorový sirup 55
- xylitol 7
GLYKEMICKÁ NÁLOŽ POTRAVÍN
Okrem pojmu glykemický index potravín sa môžete stretnúť aj s pojmom glykemická nálož. Na vzrast glykémie pôsobí jednak GI potraviny a rovnako aj množstvo skonzumovanej potraviny. Glykemická nálož – GL určuje ako vysoko stúpne glykémia po konzumácii jedla, jej výpočet vychádza z GI a množstva sacharidov obsiahnutých v skonzumovanom jedle. Teda v rpaxi to vyzerá nasledovne: Ak zjete veľku porciu potraviny s nižším GI glykemická nálož takéhoto jedla bdue vyššia ako po skonzumovaní malej porcie jedla s vysokým GI. Glykemickú nálož – GL vypočítame nasledovne: GI vynásobíme množstvom sacharidov, ktoré sú obsiahnuté v danej porcii a toto číslo vydelíme číslom 100.
Príklad výpočtu GL:
150 g cestovín - fussily
- 100 g cestovín obsahuje 48 g sacharidov
- GI cestovín je 61
Takže v 150 g cestovín GL= 48x61/100 = 29
Začni písať komentár...
Pre niekoho možno bude zaujímavá informácia aj to https://www.tabletky-na-chudnutie.sk/glykemicky... že potravinám možno znížiť GI a tým pádom je táto potravina z pohľadu GI prijatelnejšia