503 / 503
    špaldovo-žitný chlieb so záparou
    elly753
    autor

    300 g špaldovej celozrnnej múky
    100 g ražnej celozrnnej muky
    1 balíček suš. droždia
    400 ml vody - 1 čl cukru
    60g jačmenne krupy
    40 g špalda - zrno
    1 pl himalajska sol

    jačmenné krupy a špaldu necháme cez noc nabobtnat v hrnci s vodou

    urobíme si kvások - vodda a drožide s cukrom - necháme 15 minut postát a ked pekne pracuje - robia sa bublinky tak prelejeme do pripravenej sypkej zmesi múk zmiešaných so solou
    - konzistencia ma byt polotekutá - cesto nemá byt hutne, - vymiešame len varechou aby sa všetko pekene spojilo a necháme na teplom mieste rpacovat aspon hodinku
    potom premiešame a ešte polhodinku necháme kysnut na teplom mieste
    pripravíme si pečiacu formu - mám formu na biskup. chlebík - ktorá je naozaj nelepivá, takže cesto som tam iba vyliala a nechala vo forme ešte polhodinku pracovat
    medzitým si nahrejte ruru 190°C a piekla som s ventilátorom 45 minut

    17. mar 2016