proteínové špaldové žemle recept: 500 g špaldová hladká múka 50 g ľanová múka 2 PL konopný protein 2 čl soli 3 PL pšeničné otruby - alebo iné podla chuti - kvások - 250 ml teplej vody + čl med + balíček droždia na dosiahnutie správnej konzistencie treba priliat do sypkej zmesi po pridaní kvásku cca 150 ml vody - vypracujeme cesto nelepivej kozistencie a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinku potom ho prehnetieme, rozvaľkáme na cca 2-3 cm hrubý plát, z ktoého vykrajujeme pohárom žemle- uložíme ich na plec a necháme ešte cca 30 minut podkysnuť na plechu na teplom mieste - čím väčší pomer konop. proteinu a ľanovej múky dáte, tým dlhšie treba nechat podkysnuť - ľanová múka je ťažšia a pojme viacej vody - možete v recepte dať kľudne aj viacej ľanovej múky na úkor špaldovej - potom treba pridať 2 čl kypriaceho prášku, aby sa cesto lepšie zdvihlo - takto možno upraviť pomer sacharidov a bielkovín v pečive
- a pečieme na 200°C 20-25 minut - aj so zapnutým vetilátorom
proteínové špaldové žemle
recept:
500 g špaldová hladká múka
50 g ľanová múka
2 PL konopný protein
2 čl soli
3 PL pšeničné otruby - alebo iné podla chuti
- kvások - 250 ml teplej vody + čl med + balíček droždia
na dosiahnutie správnej konzistencie treba priliat do sypkej zmesi po pridaní kvásku cca 150 ml vody
- vypracujeme cesto nelepivej kozistencie a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinku
potom ho prehnetieme, rozvaľkáme na cca 2-3 cm hrubý plát, z ktoého vykrajujeme pohárom žemle- uložíme ich na plec a necháme ešte cca 30 minut podkysnuť na plechu na teplom mieste - čím väčší pomer konop. proteinu a ľanovej múky dáte, tým dlhšie treba nechat podkysnuť - ľanová múka je ťažšia a pojme viacej vody - možete v recepte dať kľudne aj viacej ľanovej múky na úkor špaldovej - potom treba pridať 2 čl kypriaceho prášku, aby sa cesto lepšie zdvihlo - takto možno upraviť pomer sacharidov a bielkovín v pečive
- a pečieme na 200°C 20-25 minut - aj so zapnutým vetilátorom