228 / 503
    makrela
    elly753
    autor

    Makrely sú pomerne kalorické. V 100 gramoch je približne 205 kalórií a 13,9 g tuku (z toho 3,2 gramu predstavujú nasýtené tuky), cholesterol je na úrovni 70 mg. Napriek týmto skutočnostiam sú makrely odborníkmi odporúčané pre kvantum prospešných živín – vitamínov A, C, D, E, K a skupiny B, omega-3 (2670 mg) a omega-6 (219 mg) nenasýtených mastných kyselín, bielkovín (18,6 g), vápnika (12 mg), magnézia (76 mg), fosforu (217 mg), draslíka (314 mg), zinku, medi a selénu.

    Skvelé omega-3 mastné kyseliny

    Celý rad látok podporuje imunitný systém, ktorý chráni človeka pred rozličnými ochoreniami. Omega-3 mastné kyseliny sú bojovníkmi proti rakovine prsníka, prostaty a hrubého čreva. Bohaté zastúpenie omega-3 mastných kyselín prospieva pamäti a podporuje činnosť nervovej sústavy. Dokonca sú prevenciou voči depresii a demencii vo vyššom veku. Pravidelnou konzumáciou môžete predísť aj vzniku Alzheimerovej choroby. Živiny v nej obsiahnuté sú nápomocné i pri migrénach, artritíde a artróze. Okrem toho makrely obsahujú vitamín B12 a selén, ktoré podľa vedeckých výskumov môžu byť prospešné pri liečbe rakoviny.
    Rybami proti kardiovaskulárnym chorobám

    Kardiovaskulárne choroby patria na popredné priečky štatistík v príčinách úmrtia na celom svete. Platí to aj pre Slovensko, kde ročne viac ako 55 percent ľudí zomiera na srdcovo-cievne ochorenia. Príčina? Nezdravý životný štýl – nevhodná strava, nedostatok pohybu a stres. Predchádzať predčasnému úmrtiu je možné aj konzumáciou rýb, v tomto prípade makrel. Esenciálne mastné kyseliny zlepšujú krvný obeh, znižujú krvný tlak a udržujú cholesterol na uzde. Ak chcete predísť srdcovému infarktu či ischemickej chorobe srdca, konzumujte dve porcie tučných rýb týždenne.

    zdroj: plnielanu.zoznam.sk

    16. nov 2014