Rybie mäso je vo všeobecnosti pokladané za zdravý zdroj bielkovín. Väčšina z jeho druhou prináša aj výhodu formou omega-3 mastných kyselín. Medzi najpopulárnejšie morské ryby u nás patria losos, treska, makrely a samozrejme tuniak. A práve o ňom bude reč v tomto článku.
Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je masovo hlavne v USA, Japonsku a Európe. V súčasnosti sa vďaka preloveniu radí medzi ohrozené druhy, a tak sa na jeho lov stanovili prísne kvóty.
Nutričné hodnoty tuniaka Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín, keď ich v stogramovej dávke nájdeme až 25 gramov. Hodí sa preto aj ľuďom, ktorý sa venujú cvičeniu, hoci do diéty existujú aj lepšie alternatívy rýb. Obsahuje totiž 145 kalórií a päť gramov tuku. Väčšinou však ide o dobré tuky. Takáto porcia má ah 38 mg cholesterolu a 39 mg sodíka.
Okrem omega-3 mastných kyslín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Vo veľkom obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Z vitamínov ide predovšetkým o vitamín A, vitamín B12, vitamín B6, niacín, tiamín a riboflavín. Z minerálov dominujú fosfor, draslík, horčík, selén a už spomínaný sodík.
Výhody konzumácie tuniaka Zloženie tuniaka sa stará o niekoľko prospešných účinkov. Ako tučná ryba obsahuje veľa omega-3 mastných kyslín, vďaka čomu má prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí či zlepšenie stavu pokožky a boju proti chronickým zápalom.
Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že konzumácia tuniaka môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, pŕs či obličiek. Omnoho viac výskumov však potvrdilo zlepšenie imunitného systému a zníženie pravdepodobnosti obezity.
Tuniak v konzerve a ortuť Je pohodlné konzumovať tuniaka aj z konzervy, ale mnoho ľudí sa predsa konzumácie takéhoto produktu obáva. Konzervovaný tuniak, či už v oleji lebo vo vlastnej šťave, je však kvalitná ryba, ktorá neprichádza o žiadne zo svojich výhod. Chuť nie je problém, ale ľudia sa skôr boja ortuti. Odborníci však urobili mnoho testov, ktoré ukázali, že ortuti v konzervovaných tuniakoch bolo dokonca menej ako v čerstvom alebo mrazenom. Všetky hodnoty boli významne pod rizikovou hladinou.
Tuniak sa však vo všeobecnosti radí medzi morské ryby, ktoré obsahujú v sebe najviac ortuti. Je to z toho dôvodu, že sa radí medzi predátorov, ktorí konzumujú menšie ryby. Preto sa aj odporúča, aby tuniaky nejedli tehotné ženy. zdroj: Slovakfitness.sk
Rybie mäso je vo všeobecnosti pokladané za zdravý zdroj bielkovín. Väčšina z jeho druhou prináša aj výhodu formou omega-3 mastných kyselín. Medzi najpopulárnejšie morské ryby u nás patria losos, treska, makrely a samozrejme tuniak. A práve o ňom bude reč v tomto článku.
Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je masovo hlavne v USA, Japonsku a Európe. V súčasnosti sa vďaka preloveniu radí medzi ohrozené druhy, a tak sa na jeho lov stanovili prísne kvóty.
Nutričné hodnoty tuniaka
Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín, keď ich v stogramovej dávke nájdeme až 25 gramov. Hodí sa preto aj ľuďom, ktorý sa venujú cvičeniu, hoci do diéty existujú aj lepšie alternatívy rýb. Obsahuje totiž 145 kalórií a päť gramov tuku. Väčšinou však ide o dobré tuky. Takáto porcia má ah 38 mg cholesterolu a 39 mg sodíka.
Okrem omega-3 mastných kyslín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Vo veľkom obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Z vitamínov ide predovšetkým o vitamín A, vitamín B12, vitamín B6, niacín, tiamín a riboflavín. Z minerálov dominujú fosfor, draslík, horčík, selén a už spomínaný sodík.
Výhody konzumácie tuniaka
Zloženie tuniaka sa stará o niekoľko prospešných účinkov. Ako tučná ryba obsahuje veľa omega-3 mastných kyslín, vďaka čomu má prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí či zlepšenie stavu pokožky a boju proti chronickým zápalom.
Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že konzumácia tuniaka môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, pŕs či obličiek. Omnoho viac výskumov však potvrdilo zlepšenie imunitného systému a zníženie pravdepodobnosti obezity.
Tuniak v konzerve a ortuť
Je pohodlné konzumovať tuniaka aj z konzervy, ale mnoho ľudí sa predsa konzumácie takéhoto produktu obáva. Konzervovaný tuniak, či už v oleji lebo vo vlastnej šťave, je však kvalitná ryba, ktorá neprichádza o žiadne zo svojich výhod. Chuť nie je problém, ale ľudia sa skôr boja ortuti. Odborníci však urobili mnoho testov, ktoré ukázali, že ortuti v konzervovaných tuniakoch bolo dokonca menej ako v čerstvom alebo mrazenom. Všetky hodnoty boli významne pod rizikovou hladinou.
Tuniak sa však vo všeobecnosti radí medzi morské ryby, ktoré obsahujú v sebe najviac ortuti. Je to z toho dôvodu, že sa radí medzi predátorov, ktorí konzumujú menšie ryby. Preto sa aj odporúča, aby tuniaky nejedli tehotné ženy.
zdroj: Slovakfitness.sk