Dužinatý plod slivky obsahuje napríklad veľa draslíka, ktorý je spolu s pektínom – tiež ho je v slivke veľa! – výborným pomocníkom pre ľudí s aterosklerózou, či ischemickou chorobou srdca, vysokou hladinou cukru v krvi, vysokým tlakom a pod. Slivka obsahuje veľa karotenoidov (žltého rastlinného farbiva) s protirakovinovým účinkom. Ak chcete predchádzať rakovine, mali by ste zvýšiť príjem beta-karoténu, ale v prírodnej forme, pretože syntetický beta-karotén môže dokonca vznik rakoviny podporovať! So slivkou sa do vás dostanú aj prírodné ovocné kyseliny, ktoré majú dezinfekčný účinok na tráviaci trakt. Stále však hovorím len o ovocí v prirodzenom stave. V "tekutom" stave – ako zvyknú tí slovenskí gazdovia dosť často a málo originálne vtipkovať – slivky nemajú žiadny pozitívny účinok a ich škodlivý vplyv vysoko prevyšuje akékoľvek predstavy. Dôkazom sú cirhózy alebo alkoholické demencie, ktoré surové slivky nikdy nespôsobia. Pre ľahké a nenáročné spracovanie sú slivky obľúbeným ovocím. Džem, lekvár, zaváranina a sušenie sú najrozšírenejším spracovaním. Najmä sušené slivky obsahujú dôležité látky vo vyššej koncentrácii. Karotenoidy si udržiavajú svoju podobu oveľa dlhšie ako vitamín C alebo iné nestabilné látky. Zdroj AKV
Slivky sú preto skvelou voľbou pre tých, ktorí majú viac ako 40, ale aj pre všetkých ostatných. Čo všetko obsahujú? sú zásobárňou vitamínu C obsahujú komplex vitamínov skupiny B nájdete v nich aj vitamín A obsahujú antioxidanty – vitamín E, selén obsahujú aj antokyanín, ktorý chráni srdce sú zásobárňou mnohých minerálov: vápnika, draslíka, železa, fosforu, medi, mangánu, zinku, či jódu nájdete v nich aj prospešnú vlákninu
Kedy si ich ešte dopriať?
Slivky vám pomôžu aj ak vás trápi: anémia slabšia pamäť zlepšujú svalovú kondíciu udržujú srdce zdravé, chránia pred infarktom a mŕtvicou chránia pred rakovinou znižujú cholesterol v krvi zlepšujú hojenie rán upravujú stav cukru v krvi, sú prevenciou pred vznikom cukrovky pôsobia laxatívne – pomáhajú uľaviť od zápchy majú antibakteriálne účinky
Stačí 100 gramov denne
Na to, aby ste si zabezpečili telu celý rad všetkých výživných látok a prospešných účinkov, ktoré toto ovocie obsahuje stačí, aby ste si dali 100 g sušených sliviek denne. To znamená, že postačí, ak zjete 10 – 12 kúskov za deň. Ak máte slabší žalúdok, alebo iné problémy s trávením, dajte si aspoň polovičnú dávku. Sušené ovocie však obsahuje kyselinu šťaveľovú, takže pri konzumácii by mali byť opatrní ľudia trpiaci problémami so žlčníkom a obličkami. Pomôcť môžu aj pri miernych depresiách, pretože pomáhajú uvoľňovať hormóny dobrej nálady – endorfíny. Zdroj : Zdravie a vitalita
Dužinatý plod slivky obsahuje napríklad veľa draslíka, ktorý je spolu s pektínom – tiež ho je v slivke veľa! – výborným pomocníkom pre ľudí s aterosklerózou, či ischemickou chorobou srdca, vysokou hladinou cukru v krvi, vysokým tlakom a pod. Slivka obsahuje veľa karotenoidov (žltého rastlinného farbiva) s protirakovinovým účinkom. Ak chcete predchádzať rakovine, mali by ste zvýšiť príjem beta-karoténu, ale v prírodnej forme, pretože syntetický beta-karotén môže dokonca vznik rakoviny podporovať!
So slivkou sa do vás dostanú aj prírodné ovocné kyseliny, ktoré majú dezinfekčný účinok na tráviaci trakt. Stále však hovorím len o ovocí v prirodzenom stave. V "tekutom" stave – ako zvyknú tí slovenskí gazdovia dosť často a málo originálne vtipkovať – slivky nemajú žiadny pozitívny účinok a ich škodlivý vplyv vysoko prevyšuje akékoľvek predstavy. Dôkazom sú cirhózy alebo alkoholické demencie, ktoré surové slivky nikdy nespôsobia.
Pre ľahké a nenáročné spracovanie sú slivky obľúbeným ovocím. Džem, lekvár, zaváranina a sušenie sú najrozšírenejším spracovaním. Najmä sušené slivky obsahujú dôležité látky vo vyššej koncentrácii. Karotenoidy si udržiavajú svoju podobu oveľa dlhšie ako vitamín C alebo iné nestabilné látky.
Zdroj AKV
Slivky sú preto skvelou voľbou pre tých, ktorí majú viac ako 40, ale aj pre všetkých ostatných. Čo všetko obsahujú?
sú zásobárňou vitamínu C
obsahujú komplex vitamínov skupiny B
nájdete v nich aj vitamín A
obsahujú antioxidanty – vitamín E, selén
obsahujú aj antokyanín, ktorý chráni srdce
sú zásobárňou mnohých minerálov: vápnika, draslíka, železa, fosforu, medi, mangánu, zinku, či jódu
nájdete v nich aj prospešnú vlákninu
Kedy si ich ešte dopriať?
Slivky vám pomôžu aj ak vás trápi:
anémia
slabšia pamäť
zlepšujú svalovú kondíciu
udržujú srdce zdravé, chránia pred infarktom a mŕtvicou
chránia pred rakovinou
znižujú cholesterol v krvi
zlepšujú hojenie rán
upravujú stav cukru v krvi, sú prevenciou pred vznikom cukrovky
pôsobia laxatívne – pomáhajú uľaviť od zápchy
majú antibakteriálne účinky
Stačí 100 gramov denne
Na to, aby ste si zabezpečili telu celý rad všetkých výživných látok a prospešných účinkov, ktoré toto ovocie obsahuje stačí, aby ste si dali 100 g sušených sliviek denne. To znamená, že postačí, ak zjete 10 – 12 kúskov za deň. Ak máte slabší žalúdok, alebo iné problémy s trávením, dajte si aspoň polovičnú dávku. Sušené ovocie však obsahuje kyselinu šťaveľovú, takže pri konzumácii by mali byť opatrní ľudia trpiaci problémami so žlčníkom a obličkami. Pomôcť môžu aj pri miernych depresiách, pretože pomáhajú uvoľňovať hormóny dobrej nálady – endorfíny.
Zdroj : Zdravie a vitalita