Klíčok je najbohatšou časťou zrna plnou živín a mnohých aktívnych látok. Celé pšeničné zrno sa skladá z 3 častí: otruba (vonkajčia časť zrna) endosperm (škrobová časť zrna) klíčok Klíčok je zárodok zrna, z ktorého vyklíči nová rastlina. Práve v klíčku na nachádzajú celé tri štvrtiny všetkých vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktoré sú v celom zrne.
Bielkoviny, ktoré sa v klíčkoch nachádzajú sú obohatené o aminokyselinu lyzín, ktorá sa nenachádza vo vymletej bielej múke. Sú teda komplexnejšie. Obsahujú 23 % bielkovín a množstvo esenciálnych aminokyselín. Vitamíny skupiny B, ako je B1, B2, B3, B6. Tieto vitamíny silne podporujú činnosť nervovej sústavy, srdca a látkovej premeny. Esenciálne mastné kyseliny ako kyselina linolová a kyselina alfa - linolenová známa ako omega-3. Kyselina listová je nevyhnutná pre správny priebeh krvotvorby. Slúži aj ako koenzým deoxyribonukleovej kyseliny (DNK) pri tvorbe každej bunky nášho tela a pri prenose genetickej informácie. Vitamín E je silný prirodzený antioxidant. Vitamín E pomáha zásobovať bunky kyslíkom, ochraňuje ich pred škodlivými voľnými radikálmi a spomaľuje starnutie pokožky. Zabraňuje oxidácii tukov, čím pôsobí preventívne proti ateroskleróze a rakovine. Pomáha udržiavať telesnú sviežosť a znižovať únavu. Minerály, hlavne horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík, zinok. Stopové prvky ako mangán a selén. Lecitín - podporuje sviežosť a elasticitu pokožky. Enzýmy ako hyperoxid - dismutáza, ktorý je silným antioxidantom. Oktakosanol - nachádza sa v tuku pšeničných klíčkov. Jeho chemický vzorec je C28H58O. Najnovšie výskumy zistili, že zvyšuje fyzickú výkonnosť a odolnosť proti únave.
Preventívne sa odporúča konzumovať k raňajkám: 2 - 4 polievkové lyžice V 100 g pšeničných klíčkov, čo je asi 10 polievkových lyžíc, sa nachádza doporučená denná dávka vitamínu B1, vitamínu E a folátov.
Klíčok je najbohatšou časťou zrna plnou živín a mnohých aktívnych látok.
Celé pšeničné zrno sa skladá z 3 častí:
otruba (vonkajčia časť zrna)
endosperm (škrobová časť zrna)
klíčok
Klíčok je zárodok zrna, z ktorého vyklíči nová rastlina. Práve v klíčku na nachádzajú celé tri štvrtiny všetkých vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktoré sú v celom zrne.
Bielkoviny, ktoré sa v klíčkoch nachádzajú sú obohatené o aminokyselinu lyzín, ktorá sa nenachádza vo vymletej bielej múke. Sú teda komplexnejšie. Obsahujú 23 % bielkovín a množstvo esenciálnych aminokyselín.
Vitamíny skupiny B, ako je B1, B2, B3, B6. Tieto vitamíny silne podporujú činnosť nervovej sústavy, srdca a látkovej premeny.
Esenciálne mastné kyseliny ako kyselina linolová a kyselina alfa - linolenová známa ako omega-3.
Kyselina listová je nevyhnutná pre správny priebeh krvotvorby. Slúži aj ako koenzým deoxyribonukleovej kyseliny (DNK) pri tvorbe každej bunky nášho tela a pri prenose genetickej informácie.
Vitamín E je silný prirodzený antioxidant. Vitamín E pomáha zásobovať bunky kyslíkom, ochraňuje ich pred škodlivými voľnými radikálmi a spomaľuje starnutie pokožky. Zabraňuje oxidácii tukov, čím pôsobí preventívne proti ateroskleróze a rakovine. Pomáha udržiavať telesnú sviežosť a znižovať únavu.
Minerály, hlavne horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík, zinok.
Stopové prvky ako mangán a selén.
Lecitín - podporuje sviežosť a elasticitu pokožky.
Enzýmy ako hyperoxid - dismutáza, ktorý je silným antioxidantom.
Oktakosanol - nachádza sa v tuku pšeničných klíčkov. Jeho chemický vzorec je C28H58O. Najnovšie výskumy zistili, že zvyšuje fyzickú výkonnosť a odolnosť proti únave.
Preventívne sa odporúča konzumovať k raňajkám:
2 - 4 polievkové lyžice
V 100 g pšeničných klíčkov, čo je asi 10 polievkových lyžíc, sa nachádza doporučená denná dávka vitamínu B1, vitamínu E a folátov.