Šípky - plody ruže šípovej
Ruža šípová je rozšírenou rastlinou v Európe, na severe je jej výskyt ohraničený približne 60. rovnobežkou, na juhu jú okrajovo nájdeme ešte na severozápade Afriky. Na východe zasahuje až do strednej Ázie – po Kaukaz, Irak, Irán a druhotne je rozšírená aj v Severnej Amerike.Tento približne 3 m vysoký ker má vetvy s tukými kosákovito zahnutými ostňami a lístky so zubatým okrajom. Ruža šípová rastie takmer všade, najčastejšie pri cestách, na medziach, stráriach a pri okrajoch lesov, často ako nevítaná burina.
Samotná šípka (lat. Fructus cynosbati) je nepravý plod ruže. Pravý plod tvoria tvrdé, chlpaté nažky.
OBSAH
V každom z zdrobných červených plodov sa ukrýva:
HISTÓRIA
Ich pozitívne účinky sú popísané v anglosaskóm herbári z 11. storočia, svojím pacientom ich ordinoval aj Hippokrates a napríklad aj Galenos. Kvety používali v starovekom Grécku a Ríme do kúpeľov a z plodov šípok si dokonca vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali aj pritiahnuť milovanú osobu. Šípky používali pred našim letopočtom v Európe aj obyvatelia žijúci na území dnešného Švajčiarska - svedčia o tom nálezy z kolových stavieb. V stredoveku ich odporúčala pri liečení zápalov abatiša Hildegarda. Ako povzbudzujúci prostriedok boli šípky používané arabskými lekármi. V stredoveku sa často zatúlala do erbov európskych šľachticov a ide o národnú kvetinu Hampshire. O jej použití v 18. a 19. storočí svedčí aj jej ľudový názov - psia ruža. Jej plody sa používali na rany po uhryznutí túlavými psami.
ÚČINKY
- vďaka vysokému obsahu vitamínu C – prevencia pri nachladnutí a infekciách; Vitamín C pôsobí ako antioxidant a ďalšie látky zo šípok (flavonoidy, karotenoidy) regulujú pôsobenie voľných radikálov, zasahujú do metabolizmu aminokyselín, ovplyvňujú niektoré enzymatické reakcie, zlepšujú vstrebávanie železa v tráviacom ústrojenstve
- pri pravidelnom užívaní podporujú hojenie rán, posilňujú imunitu organizmu, priaznivo ovplyvňujú činnosť mozgu, odstraňujú pocit únavy a skracujú dobu rekonvalescencie.
- vďaka svojim tonizujúcim vlastnostiam a obsahu dôležitých látok sa pomáhajú pri rekonvalescencii, podporujú regeneráciu organizmu, hojenie rán a zlomenín, pomáhajú v prípade preležanín a vredov; zlepšujú funkciu pečene.
- pomoc pri paradentóze a krvácaní ďasien – vďaka kombinácii rutínu, vitamínu C a vápniku
- vďaka rutínu posilňujú cievy a pomáhajú pri ochoreniach ciev
- používa sa ako diuretikum pri ochoreniach obličiek a močového mechúra, najmä však pri výskyte obličkových a močových kameňov
- pomáha pri reumatických ochoreniach, hnačkách a črevných kataroch
ZBER a SUŠENIE
September – október
- odtrhávame zrelé, nezmrznuté, suché a nepoškodené plody oranžovej až tmavočervenej farby
- ak chcete sladšie plody – zberajte plody prejdené prvým mrazom, v týchto plodoch sa však pôsobením mrazu znižuje množstvo vitamínu C – vo všeobecnosti platí, že plody majú najviac vitamínov, keď su optimálne zrele, nie surové, ani prezreté a ani zmrznuté
- sušíme celé plody alebo plody rozrezané na polovičku, z ktorých odstránime zrnká
- plody rozložíme do jednej vrstvy a sušíme ich najprv na vzduchu a potom môžeme dosúšať v rúre, na sporáku alebo sušičke ovocia - do teploty najviac 35°C do krehka, nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C
- sušené šípky uchovávame v dobre uzavretej nádobe na chladnom, tmavom a vzdušnom mieste. Obsah vitamínu C v šípkach pri skladovaní klesá až o 50% za rok, pri zlom skladovaní ešte omnoho rýchlejšie.
-pomer ideálneho zosušenia šípky je asi 3:1. Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť.
RECEPTY
Šípkový čaj - nazberané šípky (dozreté,
po prvom mraze kedy sú najsladšie) očistíme od súkvetia a stopiek, usušíme v sušičke alebo voľne, zomelieme a zalievame cca 2 PL lyžice usušených šípok litrom horúcej vody
Šípkový sirup
Potrebujete 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90°C maximálne 10 minút. Ešte za tepla ním naplňte sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste. Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.
http://www.babickinazahrada.sk/babickinazahrada/7-CLANKY-A-ZAUJIMAVOSTI/43-sipky
recept na šípkový sirup: http://www.home-made.cz/2014/10/domaci-sipkovy-sirup-aka-wobenzym-ktery.html
Šípkový pretlak s agarom
0,5 kg šípok – môžu byť aj mäkké
1 jablko
250 g trstinového cukru alebo iného prírodného sladidla
5 pl citronovej šťavy
1 čl prášku agar
7 pohárikov s objemom 150 ml
šípky naložené v cukre
šípky dobre umyjeme apreberieme (príliš mäkké plody vyberieme a použijeme do pretlaku) ( plody příliš měkké nebo ne moc hezké použijeme do protlaku – viz. recept nahoře)
- odkrojíme vršok, stopky a celý plod prepolíme
- vydlabeme vnútra šípok a ešte raz ich znova umyjeme
- potom ich rozložíme na čistú bavlnenú utierku a dobre ich vysušíme a necháme ešte 2 hodiny schnúť
- do vopred pripravenej dobre umytej a vysušenej nádoby ukladáme vrstvu šípok a posypeme cukrom, opakujeme pokým nie je pohárik plný - šípky musíme do pohárika čo najviac natlačiť
Celý postup: http://www.mezinami.cz/sipkove-mlsani-sipkovy-protlak-s-agarem-sipky-v-cukru/
Šípkový raw džem -
Ingrediencie
3 hrste šípok
8-10 sušených datlí
3 PL kokosového oleja
Šťava z jedného pomaranča – pridávať pomaly, aby sme dosiahli dobrú hustotu
Trošku citrónovej šťavy
Podľa chuti ryžový sirup, agáve alebo iné sladidlo
Postup
Šípky vyčistíme tak, že odrežeme spodok a vrch, rozrežeme ich na polovice, a vyberieme semiačka. Toto je najdlhšia časť prípravy. Potom šípky poriadne umyjeme. Namočíme ich a necháme stáť 24 hodín.
Šípky vysušíme v kuchynskej utierke a chvíľku necháme voľne sa sušiť (2 hodiny). Potom ich rozdrvíme na čo najmenšie kúsky v mixéri. Môj Moulinex to zvládol. Pridáme datle a kokosový olej, mixujeme, a následné pridáme šťavu z pomaranča a citróna. Šťavu pridávame pomaly, aby sme dosiahli dobrú hustotu džemu. Keď sa vám džem bude zdať málo sladký, tak pokojne pridajte ryžový sirup alebo iné sladidlo.
Prášok pre diabetikov
Prášok vyrobíte z dobre vysušených plodov. Pomeľte ich v mlynčeku na mak a preosejte cez sitko. Získate jemný prášok. Užívajte ho dvoma spôsobmi: Po jedle si dajte čajovú lyžičku a zapite ju vodou alebo čajom. Lyžičku môžete aj priamo zaliať pol decilitrom vriacej vody. Pri čom pomáha? Pri cukrovke, chorobách močových ciest a silnej menštruácii.
Šípkové víno
Na 1,5 kg šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a tri litre vody. Umyté, zrelé a mäkké šípky očistite, vsypte do päťlitrovej fľaše a zalejte sirupom pripraveným z vody a cukru. Nádobu prekryte gázou a previažte, neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte 3 až 4 mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno. Preceďte ho do fliaš, dobre uzavrite a vychutnávajte.
Olej na vrásky a vredy
Šípkový olej vyhladí vrásky a urýchli aj hojenie zlomenín, kožných chorôb či preležanín. 500 g čerstvých šípok pomeľte v mlynčeku, nasypte do zaváracieho pohára a zalejte kvalitným slnečnicovým olejom tak, aby šípky prekrýval. Ak počas macerovania šípky časť oleja absorbujú a vystúpia nad hladinu, dolejte chýbajúce množstvo. Nechajte 10 až 14 dní macerovať, zmes občas premiešajte, potom preceďte a vytlačte zo šípok zvyšný olej.
http://www.infohumenne.eu/sipky
Zloženie tejto tyčinky: datle, mandle (20%), hrozienka, šípkový prášok (4%), tyčinka má vďaka šípkovému prášku jemne kyslastú príchuť
kupite v bioobchodoch, orientačná cena 1,50 E
http://www.rodina-peniaze.sk/zdrava-vyziva.212/sipky-vitaminovy-poklad.21532.html
http://herbar.tavlisa.cz/herbar/herbar-ruze-sipkova.php
žienky zo Žiaru,,, už máte biele šípky po meste pre bežcov OTKD?
LISBURN HALFMARATHON
17.6.2015 som zabehla svoj prvý oficiálny a hneď aj zahraničný polmaratón
neskutočné, ťažko opísateľné dojmy, celá trasa s úsmevom na tvári, musela som vyzerať ,že som si dačo šľahla (a veruže aj šľahla- banán a energotyčinku :-d )
Krásny športový zážitok - celou trasou krásne výhľady, pekná trasa s príjemnými hupáčikmi... bolo krásne bežať usekmi, ktoré som poznala - Halfpenny gate rd .... a už dni predtým boli popri ceste informačné žlté tabule ohladom cestných uzavierok kvôli preteku, tak každý den čo sme tade šli autom, sa mi závod stale pripomínal 🙂
Nedeľu sme boli vyzdvihnuť štartovací balíček - tričko, štartovné číslo - čo sa mi veľmi páčilo - na druhej strane sa vypĺňali osobné udaje a potrebné tel. čísla, keby bežcovi náhodou príde zle, aby vedeli kontaktovať niekoho z najbližších, prípadne info o liekoch - veľmi praktické 😉
super atmosféra, ľudia popri ceste povzbudzovali.... dobre som si rozložila sily - štart absolutne za studena,,, tak som si 3 km opakovala Škorpilovu radu - dobre sa zahriat,,, a bežať aspon o 30 s pomalšie ako je trénovaný polmaratonsky pace,,,, a potom to rozbalit a frčat,,, a po 18 km ak sa na to cítite nahoďte aj šprint a bežte už aj s Pánom Bohom 🙂 a tak som to urobila,,,, po 18 km, napriek rozviazanej šnurke, ale ano držala som sa rady dať si šnurky na uzol, som bežala ako s namydleným zadkom a kľučkovala pomedzi bežcov 🙂 ešte že čip som mala navlečený na viazaní tenisiek, takže nehrozilo jeho odpadnutie 🙂 a v cielovej rovinke šprint s parádnym protivetrom,,,, zvuk pípnutia čipu, keď som prebehla cieľom bol úžasný 🙂
postrehy:
-jednoznačne bolo vidieť že nie som miesta - asi najviac naobliekaná zo všetkých 😀 - nová bunda sa parádne osvedčila 😉
- ani som poriadne nevedela ako odštartovali, zrazu sa ten húf ľudí začal hýbať a tak som začala bežať s nimi a pri prebehu štartovou líniou zapla hodinky a prvých 500 m vychutnávala ten úžasný zvuk cupitania všetkých tých párov tenisiek, zvuk ako keby mrholilo a tri km pomalých pesničiek v ušiach - bežala som za zvukov Svítaní od Ježka
- každé jedno zamávanie, potľapkanie, povzbudenie od úplne neznámych ľudí bolo neuveriteľnou vzpruhou
čipový čas 2:00:38 🙂 av. pace 5:42... dokonca lepší ako trénovaný polmaratonsky o 3 sekundy 🙂
no už sa teším na OTKD a na jeseň na nejaký pekný polmaratonik
Superpotravina menom Chia
Tieto malé čierne alebo biele semienka sú plodom rastliny Salvia Hispanica.
Prvé zmienky o pestovaní tejto plodiny, práve na semeno, pochádzaju z obdobia z tretieho tisícročia pred Kristom, z oblasti juhozápadu dnešného USA, Mexika a Bolívie. Miestni obyvatelia, ktorými boli Aztékovia ju pestovali a používali v bežnom živote. Pre nich bola spolu s amarantom, fazuľou a kukuricou kľúčovou plodinou ich jedálnička a rovnako ako ostatné zmienené bola vysoko cenená. Používali ju pri príprave pokrmov, zohrávala svoju úlohu v naboženských obradoch a rovnako bola dôležitá aj v liečiteľstve, dokonca ju používali aj ako formu platidla.
Rovnako dôležitá bola táto plodina aj v kultúre Mayov.
Odrody
Existujú dve odrody tejto rastliny, jedna ma biele kvety a druhá fialové. Semienka rastliniek s fialovými kvetmi su čierne alebo strakaté, prípadne hnedé. Bielokveté rastliny vytváraju biele semienka, ktoré možu byť až jemne žlté, prípadne sivé. Tieto biele obsahujú viac bielkovín a čierne zasa viac vlákniny.
Obsah
Semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode (vytvoria gél), ktorý spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu (monosacharid = jednoduchý cukor) , ktorú využívame ako zdroj energie. CHIA gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu. Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru”.
Chia semienka vďaka vysokému obsahu vlákniny spomaľujú vstrebávanie cukrov a práve to spôsobuje, že cukor sa do krvi uvoľňuje postupne.
Maju vysoký obsah antioxidantov - flavonoidy quercetin, kaempferol a myricetínu a fenolové kyseliny: chlorogenová a kyselina kávová, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky.
Chia semená obsahujú veľké množstvo B vitamínov ako aj kalcia.
Jedna polievková lyžica obsahuje:
2% B-2 (riboflavin)
13 % niacínu
29% thiamínu
plus stopy ostatných vitamínov skupiny B.
- obsahujú aj bór, ktorý je potrebný pre stavbu kostí, rovnako je dôležitý pri metabolizme (spracovaní) kalcia, magnézia, mangánu a fosforu v kostiach a taktiež pre rast svalov. Bór môže aj zvyšovať hodnoty prírodného estrogénu.
-ešte obsahuju potázium, zinok a meď
Minerály: fosfor, horčík, draslík
Sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov. Výhoda Chia semienok, sú ľahko skladovateľné aj spracovateľné.
Chia obsahuje vlákninu rozpustnú aj nerozpustnú, obe su potrebné pre efektívne odstraňovanie odpadu z tela. V 15 g porcii je až 5 g vlákniny.
Vláknina je spracovaná v tele pomaly čím vytvára pocity plnosti a tak môže ľuďom pomôcť riadiť ich váhu efektívnejšie.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá je v tele spracúvaná pomaly, čím vytvára pocity plnosti, pomáha pri chudnutí. Vo vode zväčšia svoj objem až 12 nasobne!
ĽANOVÉ vs. CHIA SEMIENKA
Obe semienka sú bohatým zdrojom Omega 3 mastných kyselín, avšak CHIA ma viacero unikátnych vlastností, ktoré ju zvýhodňujú:
- CHIA má oproti ľanu oveľa jemnejší obal, preto je pre Vaše telo ľahšie stráviteľná
- CHIA je hydrofilná, to znamená, že dokáže absorbovať až 10-násobok vlastnej hmotnosti vo vode. Po namočení semienok do vody sa vytvorí gél a po jeho požití dochádza k ocitu nasítenia a k pomalému uvoľnovaniu energie, čo je vhodné pre športovcov a pri chudnutí
- CHIA je bohatá na prírodné antioxidanty, vďaka ktorým má životnosť viac ako 3 roky, naopak ľanové semienko ich obsahuje veľmi málo a preto po zomletí jeho výživová hodnota rýchlo klesá
- CHIA si zachováva svoje výživové hodnoty pri tepeľnom spracovní až do teploty 180 stupňov Celsia, ľanové semienko pri vyšších teplotách svoje výživové hodnoty stráca
- CHIA je v podstate bez chuti, čím je vhodná ako prísada do širokého spektra potravín (jogurty, polievky, šaláty, nápoje, pečivo, atď.. ľan má výraznú chuť, čo bráni jeho širokému využitiu.
- máte nízky krvný tlak, pretože ho znižujú
- máte problémy so srdcom alebo užívate lieky na riedenie krvi
Použitie
Semienka sú bez chuti a teda sa daju pridať do ľubovoľného pokrmu bez toho, aby zmenili jeho chuť, nestrácaju svoje účinné látky ani pečením, ani pomletím.
- používaju sa vo forme gelu – pridajú sa do vody a nechajú sa nabobtnať – vodu možno ochutiťpodľa chuti – pomarančovou, citronovou šťavou alebo sa pridávajú do smothie
- pomáha pri bolestiach hlavy
- dá sa využiť ako povzbudzovač namiesto kávy
- využitie nájdu aj u športovcov - zlepšujú vytrvalosť, odolnosť a celkovú výkonnosť
- denná odporučená dávka je 15 g
Recepty
Chia Fresca – energetický nápoj
250 ml vody
2 lyžičky chia
Citrón
Sladidlo
Vodu zmiešame so šťavou z polovičky citrona, pridáma sladidlo a chia semienka a necháme 10-15 minut postát. Nápoj možno skladovať v chladničke 2-3 dni.
Seminkové chia krekry
1 díl chia semínek
1 díl slunečnicových semínek
1 díl dýňových semínek
1 díl sezamových semínek
2 díly vody
1 stroužek česneku, rozmačkaný
1 polévková lžíce nastrouhané cibule
sůl
Předehřejte troubu na 160°C a vyložte plech pečícím papírem. Ve velké misce smíchejte všechna semínka dohromady. V menší misce dobře spojte vodu, česnek a cibuli, zalijte jí semínkovou směs, dochuťte solí a dobře promíchejte. Nechte hmotu odpočívat cca 30 minut do zhoustnutí. Pomocí špachtle rozprostřete na tloušťku 3 – 4 mm na plech vyložený pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na libovolné tvary a pečte zhruba 30 – 40 minut.
Zdroj: http://www.seminka-chia.cz/seminkove-chia-krekry/
Oranžové chia smoothie Mango Pomeranč
100 ml pomerančové šťávy, ideálně čerstvě vymačkané
1 menší mango nebo 1/2 většího manga
1/2 šálku bílého jogurtu
1 lžíce chia semínek
Všechny přísady dejte do mixéru a důkladně rozmíchejte. Ihned podávejte.
Zdroj: http://www.seminka-chia.cz/chia-smoothie-mango-pomeranc/
Kakaový chia pudding
zdroj: http://recepty.cvicte.sk/recepty/kakaovy-chia-puding-1
Cereálne sušienky s chia semienkami a goji
2 PL chia semienok
2 PL Goji
120 ml vody
70 g ovsennej muky - pomleté ovsenné vločky
70 g celozrnnej muky
vodu rozdelíme na dve polovice - do 60 ml namočíme chia semenika, necháme ich nasat všetku vodu - vnizkne nam hustá zmes
do 60 ml namočíme goji
zmiešame suché prísady - ja som pridala aj 15 g orieškov posekaných najemno - pridate napučané goji, chia semienka a aj všetku vodu, ktorá sa nevsiakla - všetko dobre premiešame - a na pomučenej doske vyvalkame cesto - vykrajujeme z neho kolieska, alebo iné tvary
pečieme v rure na 150° 20 minut
nie su ani slane ani sladke, ak ich chcete mat sladké - tak si do nich pridajte 1 PL trstinového cukru alebo javorového sirupu alebo agave sirupu
1 kus ma 74 KJ - z cesta mi ich vyšlo 4 cm formičkou 27 - možu ist aj natesno vedla seba na plech - nezväčšuju sa
Raw chia džem
Ovocie dôkladne rozmixujte, pridajte chia semienka a vodu a nechajte aspon 20 minut nabobtnať. Osladte prírodným sladidlom.
Daju sa pridať prakticky do čkohokolvek, napríklad aj do ryžového nakypu, do domacich musli tyčiniek, sladkých guločok a podobne. Receptov je na internete naozaj neúrekom 🙂
Tilapia v chia kruste
4 osušené filety tilapie alebo inej ryby
Štipka soli a čierneho korenia
1 a 1ú2 PL jogurtu
¾ hrnčeka kukuričnej múky
1 lyžička chia semienok
½ lyžičky sušeného cesnaku
Olej
Rúru predhrejeme na 180 °. Zmiešame kukuričnú múku, chia semienka a cesnak s korením. Filety potrieme jogurtom a oblalíme ich v pripravenej zmesi. Pečieme približne 15 -20 minut na plechu jemne potretom olejom.
zdroj: http://scribbler.cz/jidlo-vareni-recepty/chia-seminka/
Zmes rozdeľte do formičiek a dajte zmraziť.
Zdroj: http://scribbler.cz/jidlo-vareni-recepty/chia-seminka/
Zdroje:
http://abysportnebolel.sk/zdravie/chia-semienka-energeticka-bomba/
http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/chia-semena/
GLYKEMICKÝ INDEX a GLYKEMICKÁ NÁLOŽ POTRAVÍN
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVÍN
Glykemický index označuje ako rýchlo sa cukor obsiahnutý v danej potravine vstrebáva do krvi. Je to číselné označenie potravín na stupnici od 0 do 100, pričom čistá glukóza ma prisudenú hodnotu 100.
Hladina krvného cukru, teda glykémia, je v tele za normálnych okolností ak človek netrpí cukrovkou pomerne stála. Okrem tohto ochorenia glykémia kolíše aj po jedle. Po každom jedle v časovom rozpätí 20-30 minut sa v krvi zvýši hladina cukru na maximum a potom počas nasledujúcich 90-180 minut pozvoľna poklesáva a približne za 2 hodiny dosiahne úroveň aku máme nalačno.
Každá potravina v závislosti od svojho zloženia ovplyvňuje to ako rýchlo nám po jej zjedení stúpa glykémia v krvi – jednak to záleží
- od jej zloženia – od toho koľko a akých sacharidov obsahuje
- od jej tepelnej úpravy
- kombinácie potravín, ktoré zjeme
- od postupného dozrievania ovocia
Potraviny delíme podľa glykemického indexu do troch skupín:
tieto potraviny maju vysoký obsah sacharidov, ktoré sa veľmi rýchlo uvoľnuju do krvi a preto sa glykémia rýchlo zvyšuje, ale rovnako taka aj rýchlo poklesne – to má za následok rýchly pocit hladu po zjedení takéhoto jedla
- takéto potraviny je dobré kombinovať s potravinami s nízkym GI
príklad takýchto potravín:
- pečivo z bielej múky – rožky, bagety, vianočka…
- pečené zemiaky
- hranolky
- croissanty
- cornflakes
- suš. ovocie
- bežne predávané sladké raňajkové cereálie
- zákusky
- chipsy, …
2. potraviny so stredným GI
treba ich vhodne kombinovať s potravinami s nízkym GI
patrí k nim väčšina druhov ovocia, celozrnné pečivo, cestoviny, ryža
príklad takýchto potravín:
- varené zemiaky
- ryža – biela, hnedá
- kukurica
- ananás
- banán
- melón
- horká čokoláda s vysokým podielom kakaa
3. potraviny s nízkym GI
tieto potraviny su najvhodnejšie pri chudnutí
nespôsobujú väčšie kolísanie hladiny cukru v krvi, a práve preto máme po ich zjedení dlho pocit sýtosti
-patrí k nim väčšina druhov zeleniny, mäso
príklad takýchto potravín:
- brokolica
- paradajky
- karfiol
- listové šaláty
- mrkva
- paprika
- granátové jablko
- kiwi
- slivky
- pomaranč
- polotučné mlieko a kyslomliečne nesladené výrobky
- natural ryža
- orechy – arašidy, kešu, vlašské orechy
pri orechoch si treba dať pozor na obsah tuku – orechy maju vysoký podiel tukov a preto su kalorické, hoci su to zdravé tuky, treba ich príjimať v obmedzenom množstve.
- mäso (ma nízky podiel sacharidov)
Všeobecne možno povedať, že potraviny ktoré obsahujú málo sacharidov majú nízky GI. To však nevypovedá nič o ich kalorických hodnotách, na to si treba dať pri redukčnej diéte pozor – ako napríklad pri spomínaných orieškoch. Napríklad aj bryndza patrí k potravinám s nízkym GI, ale je pomerne kalorická. Rovnako tak bravčové mäso – síce má nízky GI, ale ma vysoký podiel tukov a preto ma vysokú kalorickú hodnotu.
Vláknina – spomaľuje vstrebávanie živín
Kyslosť – kyseliny obsiahnuté v potravine alebo pridané do pokrmov prirodzene znižuju GI, pretože spomaľujú vyprázdňovanie žalúdku a tým spomaľujú vstrebávanie sacharidov. Takýmito potravinami su napríklad vínny ocot, citrónová šťava, kyslé ovocie, ale aj kyslomliečne výrobky.
Bielkoviny, tuky – maju GI 0 (pozor však na ich kalorickú hodnotu)
Tepelná uprava pokrmov – variť al dente – napr ryžu, cestoviny – ak su rozvarené výrazne im stúpa GI
Vhodná kombináciou potravín – kombinujte potraviny s nízkym stredným GI s potravinami s vysokým GI – v praxi to vyzerá tak, že si date menší kúsok pečiva a k tomu šunku, vajíčko (tie maju nízky GI, opäť ale pozor na kalorickú hodnotu týchto potravín)
alebo pečivo so syrom či pohárom mlieka – lepšia kombinácia ako pečivo s džemom – takouto vhodnou kombináciu si udržíte pocit sýtosti na dlhšiu dobu
Glykemický index v praxi
Existuju tabulky s uvedeným GI jednotlivých ptoravín, v takýchto tabuľkách však nenájdete hodnoty pre mäso, syry, vajcia či niektoré mliečne výrobky – a to preto, lebo neobsahujú sacharidy, z ktorých sa počíta hodnota GI.
Takéto tabuľky nájdete napríklad na stránke: http://www.medindia.net/patients/calculators/glycemic-index.asp
A ešte zopár tabuliek s niektorými bežne používanými potravinami 🙂
Ešte pridávam GI vybraných sladidiel
- med 30
- sirup z agáve 27
- ďatlový sirup 35
- trstinová melasa 27
- jačmenný slad 55
- ryžový slad 55
- kukuričný slad 60-80
- cukor z kokosových kvetov 35
- fruktóza 20
- javorový sirup 55
- xylitol 7
GLYKEMICKÁ NÁLOŽ POTRAVÍN
Okrem pojmu glykemický index potravín sa môžete stretnúť aj s pojmom glykemická nálož. Na vzrast glykémie pôsobí jednak GI potraviny a rovnako aj množstvo skonzumovanej potraviny. Glykemická nálož – GL určuje ako vysoko stúpne glykémia po konzumácii jedla, jej výpočet vychádza z GI a množstva sacharidov obsiahnutých v skonzumovanom jedle. Teda v rpaxi to vyzerá nasledovne: Ak zjete veľku porciu potraviny s nižším GI glykemická nálož takéhoto jedla bdue vyššia ako po skonzumovaní malej porcie jedla s vysokým GI. Glykemickú nálož – GL vypočítame nasledovne: GI vynásobíme množstvom sacharidov, ktoré sú obsiahnuté v danej porcii a toto číslo vydelíme číslom 100.
Príklad výpočtu GL:
150 g cestovín - fussily
- 100 g cestovín obsahuje 48 g sacharidov
- GI cestovín je 61
Takže v 150 g cestovín GL= 48x61/100 = 29