Ano prezije, pekny mlady cervenacik
Krásny kozáčik, niekde ich volajú aj k*kôtiky 😁
Ok ďakujem 🙂 a do prazenice je vhodný?
@elibelipebeli ja by som ho susila ale moze byt aj do prazenice
@elibelipebeli ano, mozes aj do prazenice a aj nakrajat a ususit
@elibelipebeli trochu ich povar a tak sprav praženicu
Ja som z nich včera robila praženicu 🙂
@hygienka načo pre pána ?
@elibelipebeli určite nemusíš predvárat
Predvarat huby som videla snad iba slovakov
@evula1984 fakt...roky mrazim xy druhou húb, už mi tu bolo aj písané že treba obvarat...no fuj také blato je potom z toho že až...a toto že do praženica obvarit ? Načo, veď ich dlhšie podusím s cibuľkou...
Nepredvarate/neblanzirujete ani tie co chystate na uskladnenie mrazom?
@jonki nie...
@klarissa25 presne, veď oni takto do praženice aj tak pustia dosť stavy v ktorej sa posúdia kým sa vyparí.Moja známa aj bedle pred vyorazenim v trojobale obvara, to je potom ako vecheť, fuj
@nikha2809 aj to som už počula ze niekto robí.. no neviem to už potom musí byť riadne hnusne
tiež nechávam podusiť .... ale to každý ako uzná za vhodné...
A vysvetli tu niekto naco je to obvaranie dobre? Lebo mi nie je jasny dovod.
@0silvia0 neviem, ja tiez len mechanicky-zeleninu co davam do mrazu blansirujem ( teda hrach, fazulove lusky) tak blansirujem aj huby. Ale teda dost vykrajujem a nezbieram velmi prezrete, cize nie su ako blato.
Moja mamka je taky nadseny obvarac hub - aj do prazenice. Neviem preco vlastne-mozem sa jej opytat ale myslim ze povie-ze mozu byt znečistené, ze kvoli tomu ze sa vlastne umyju. A este jej vadi ak su take “na zub” co ja zase milujem.
@klarissa25 inak mne bedla chuti najviac nasucho na platní opečená a posolená/pokorena tesne pred jedenim. Ziadne ziadne macanie v mlieku, ziadne trojobaly-len ciste huby.
@jonki áno aj ja ich mam tak radšej...ale syn mi zje len vyhrážanu..
*vyprazanu samozrejme 😅🤦♀️
Tak ja neviem ale keď idem mrazit huby poriadne ich vyčistim a nemajú tam byt ani aké nečistoty
@given ktovie prečo 😀😀🤣🤣🤣🤣🤣
Tento rok u môjho brata na oslave varil "original"kuchár,robil k steakom dubáky na masle,teda tak ako to robia kuchári na skus(nie variť do nemoty ako je na Slovensku zvykom) ,ja teda čo hríby nejem som bola paf aké to bolo super.
@0silvia0 Zalezi na hribe. Drvivu vacsinu vobec neni treba predvarat, ale ked uz zbierate trochu zlozitejsie nez masliaky, suchohriby alebo dubaky, tak obcas to treba. Napriklad pecenovecc dubovy je tvrdsi, tak ho predvarim. A taka muchotravka cervenkasta sa musi vyvarit a oplachnut, lebo jej jed je rozpustny vo vode. Takze pred uvarenim je jedovata, po uvareni je 100% jedla a jeden z najchutnejsich hribov.
S mrazenim skusenost nemam, ale myslim ze pevne hriby ako plavky alebo tie muchotravky by to prezili ok, ale z masliakov a suchacov by bola totalna kasa.
Myslim ze vacsina su to take trocha zbastardene rady :D Niekto niekoho videl vyvarat nejaky tvrdsi hrib a nejako si zapametal ze hriby treba predvarat.
@refly muchotrávka cervenkasta nie je jedovatá ani za surová.. a ako píše vyššie plavky nie sú hríby....ani muchotrávka. To sú huby
@klarissa25 Mate pravdu, ale aj tak kazdy vie co myslim pod "hribom". Primarne ma zaujima vyuzitie v kuchyni...
A prepac, ale ze m. cervenkasta neni za surova toxicka je kravina jak mraky a potencialne nebezpecna. https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazo... Toxicka je a ten toxin napada cervene krvinky.
Niektore zdroje uvadzaju ze treba vyvarit vo vode, niektore ze staci tepelne upravit. Pre istotu som napisala vyvarenie, aby sa niekto nahodou neotravil vdaka mojej rade.
@refly tak ja viem tak a samozrejme mam aj odskúšané že jedovatá za surova nie je.....bežne ju nakladame do nálevu...😉
@klarissa25 Ani to nesterilizujete, vriaci nalev, nic?
Ved.. jedzte co chcete, avsak je potvrdene ze toxiny obsahuje a v studii s tym zabili potkanov. Trvalo to od 10 sekund do 15 minut, podla velkosti davky. Ked to na pockanie zabije drobne zviera, tak to asi neni dobre jest surove. Neni to zrovna rada, ktoru by som davala ludom na nete.
@refly áno sterilizujeme pár minút...to je ako nič...a kedze muchotravky cervenkaste bývajú cervive asi to nezabije každe zviera 😉
@nikha2809 to je tiež kravina riadna. 😉
@klarissa25 Staci tak 5 min na neutralizaciu toxinu.
To s cervivostou je len mytus. Cervy a chrobaky maju uplne iny metabolizmus ako ludia a su adaptovane na zranie hribov/hub. Je velmi vela pre ludi jedovatych hribov, ktore su bezne cervive.
@klarissa25 k muchotrávke ako takej sa vyjadrovat nechcem, no argument a cervoch-samozrejme ze toxín kt rozkladá cervenu krvinku crevom nic nerobi-ved nemaju krvinky.
@refly áno ale bedla vysoká je jedla za akéhokoľvek stavu..
@jonki môže byt ale doposiaľ som sa nestretla s info že MC je jedovatá za surová a stále si za tým stojím a to poznám XY hubárov ale takých co fakt vedia...
@klarissa25 Pozri, kazdy ma net a schopnost hladat tam informacie. Velmi odporucam nacitat si veci online, idealne z viac zdrojov a nedavat na rady dedkov z lesa, alebo nejakej nahodnej pani z netu, co tvrdi ze su surove ok, ale pritom ich sterilizuje.
@nikha2809 je dost mozne ze volaco zle opisali. Preto treba hladat viacero zdrojov.
Google vravi ze Macrolepiota procera je jedla vzdy a Chlorophyllum Rhacodes je za surova mierne toxicka. Vyzorovo su velmi podobne.
Tiez je vsade pisane ze klasicka muchotravka cervena je jedovata a kazdy si mysli ze je to ista smrt, pritom su prinajhorsom len mierne jedovate a aj to len za surova. Staci vyvarit, vodu vyliat a su to fakt chutne huby.
Ludia ich dokonca jedia surove, lebo su aj trocha psychedelicke. Ale tiez moc neodporucam.
@refly ja ale mam najčítaneho toho dosť...a teda v hubách sa význam veľmi dobre...ľudia od nás huby kupujú každý rok... a ešte sa nikto neotravil. Nikdy nezbieram huby ktoré nepoznám
@refly akurát to pozerám, píšu to aj tu, takže niečo pravdy asi na tom bude https://na-huby.webnode.sk/huby-od-b/bedla-vysoka/
@nikha2809 ja skor rada hladam zahranicne clanky v anglictine a ten portal nahuby.sk je dost fajn. Vacsina clankov su totizto vzajomne kopie. Ak bude v jednom preklep, tak to je vo vacsine...
Mimo hub, hribov a plesni... Mna najviac dorazilo ked som davala do opravy sijaci stroj - singerku a opravar ma zvozil ze do tychto novych, plastovych sa nema davat olej. Ze tie manualy su jednoducho kopirovane z cias, ked boli este stroje celo kovove a tie treba olejovat. Ale niekto kopiruje ten isty text este zo 70tich rokov... A mal pravdu, odvtedy som nemala so strojom problem.
Alebo aj tie rady ze je dobre hnojit izbove rastliny bananovymi supkami. Je to na kazdom portaly, v casopisoch... Pokial to neni skompostovane, tak su supky rastlinam na prd. Su to vsetko polovicne informacie.... Stroj treba olejovat, ale len tie stare, kovove. Supky su fajn, ale musia byt skompostovane, vyvarit nestaci. A anglicky net vravi bedla cervenejuca je za surova mierne toxicka, ale bedla vysoka je ok. Alebo mozno to bolo pisane pre istotu, lebo su fakt velmi podobne a teda je bezpecnejsie bedle celkovo varit, AK by doslo k zamene. Ale teda neviem ci niekto chrume surove bedle....
Kozák osikovy ..áno na 100 percent prezije....