1 / 1

    Kozák osikovy ..áno na 100 percent prezije....

    5. okt 2022

    Ano prezije, pekny mlady cervenacik

    5. okt 2022

    Krásny kozáčik, niekde ich volajú aj k*kôtiky 😁

    5. okt 2022

    Ok ďakujem 🙂 a do prazenice je vhodný?

    5. okt 2022

    @elibelipebeli ja by som ho susila ale moze byt aj do prazenice

    5. okt 2022

    @elibelipebeli ano, mozes aj do prazenice a aj nakrajat a ususit

    5. okt 2022

    @elibelipebeli trochu ich povar a tak sprav praženicu

    5. okt 2022

    Ja som z nich včera robila praženicu 🙂

    5. okt 2022

    @hygienka načo pre pána ?
    @elibelipebeli určite nemusíš predvárat

    5. okt 2022

    @hygienka to preco predvarit? To som v zivote nepocula

    5. okt 2022

    Predvarat huby som videla snad iba slovakov

    5. okt 2022

    @evula1984 fakt...roky mrazim xy druhou húb, už mi tu bolo aj písané že treba obvarat...no fuj také blato je potom z toho že až...a toto že do praženica obvarit ? Načo, veď ich dlhšie podusím s cibuľkou...

    5. okt 2022

    Nepredvarate/neblanzirujete ani tie co chystate na uskladnenie mrazom?

    5. okt 2022
    5. okt 2022
    5. okt 2022

    @klarissa25 presne, veď oni takto do praženice aj tak pustia dosť stavy v ktorej sa posúdia kým sa vyparí.Moja známa aj bedle pred vyorazenim v trojobale obvara, to je potom ako vecheť, fuj

    5. okt 2022

    @jonki my áno,iba zovru minútku a vypínam.

    5. okt 2022

    @nikha2809 aj to som už počula ze niekto robí.. no neviem to už potom musí byť riadne hnusne

    5. okt 2022

    tiež nechávam podusiť .... ale to každý ako uzná za vhodné...

    5. okt 2022

    A vysvetli tu niekto naco je to obvaranie dobre? Lebo mi nie je jasny dovod.

    5. okt 2022

    @0silvia0 neviem, ja tiez len mechanicky-zeleninu co davam do mrazu blansirujem ( teda hrach, fazulove lusky) tak blansirujem aj huby. Ale teda dost vykrajujem a nezbieram velmi prezrete, cize nie su ako blato.
    Moja mamka je taky nadseny obvarac hub - aj do prazenice. Neviem preco vlastne-mozem sa jej opytat ale myslim ze povie-ze mozu byt znečistené, ze kvoli tomu ze sa vlastne umyju. A este jej vadi ak su take “na zub” co ja zase milujem.

    5. okt 2022

    @0silvia0 nečistoty že padnú na dno hrnca a ďalej ich spracuju

    5. okt 2022

    @klarissa25 inak mne bedla chuti najviac nasucho na platní opečená a posolená/pokorena tesne pred jedenim. Ziadne ziadne macanie v mlieku, ziadne trojobaly-len ciste huby.

    5. okt 2022

    @jonki áno aj ja ich mam tak radšej...ale syn mi zje len vyhrážanu..

    5. okt 2022

    @jonki my robime na masle, len posolit opiect a na chleba, mnam

    5. okt 2022

    *vyprazanu samozrejme 😅🤦‍♀️

    5. okt 2022

    @nikha2809 ja si zmrazene /susene prelejem najprv kancicou vriacej vody a necistoty su dole. Zbytocna robota pred mrazenim

    5. okt 2022

    Tak ja neviem ale keď idem mrazit huby poriadne ich vyčistim a nemajú tam byt ani aké nečistoty

    5. okt 2022

    @evula1984 tiež som toho názoru, ja ich neobvaram ale viem že kvôli tomu to niektorí robia

    5. okt 2022

    @given ktovie prečo 😀😀🤣🤣🤣🤣🤣

    5. okt 2022

    Tento rok u môjho brata na oslave varil "original"kuchár,robil k steakom dubáky na masle,teda tak ako to robia kuchári na skus(nie variť do nemoty ako je na Slovensku zvykom) ,ja teda čo hríby nejem som bola paf aké to bolo super.

    5. okt 2022

    @jonki
    @nikha2809 no tak kvoli necistotam sa mi to zda blbost. Ved necistoty sa mozu umyt.
    My sme nikdy nic neblansirovali, neobvarali. Ja ani hrach do mrazaku neblansirujem.
    A tiez neznasam rozvarene jedlo.

    5. okt 2022

    @0silvia0 tak neviem ci sa maju huby blansirovat, ale ucili ma ze sa nemaju umyvat-lebo tahaju rychlo do seba vodu a zhoršujú sa chuťové vlastnosti aj konzistencia.

    5. okt 2022

    @jonki takto, huby na susenie urcite neumyvat. Ved susene huby pred pripravou sa namacaju do vody. Na dusenie a do prazenice ak su ciste neumyvam, ak su take spinave, ze sa spina neda odstranit za sucha, jemne umyjem. Nemacam vo vode.

    5. okt 2022

    @0silvia0 Zalezi na hribe. Drvivu vacsinu vobec neni treba predvarat, ale ked uz zbierate trochu zlozitejsie nez masliaky, suchohriby alebo dubaky, tak obcas to treba. Napriklad pecenovecc dubovy je tvrdsi, tak ho predvarim. A taka muchotravka cervenkasta sa musi vyvarit a oplachnut, lebo jej jed je rozpustny vo vode. Takze pred uvarenim je jedovata, po uvareni je 100% jedla a jeden z najchutnejsich hribov.
    S mrazenim skusenost nemam, ale myslim ze pevne hriby ako plavky alebo tie muchotravky by to prezili ok, ale z masliakov a suchacov by bola totalna kasa.
    Myslim ze vacsina su to take trocha zbastardene rady :D Niekto niekoho videl vyvarat nejaky tvrdsi hrib a nejako si zapametal ze hriby treba predvarat.

    5. okt 2022

    @refly Muchotrávky ani plávky nie sú hríby. Hríb je napríklad sosnový, dubový, hríb satan atď. Všetko sú to huby.

    5. okt 2022

    @refly muchotrávka cervenkasta nie je jedovatá ani za surová.. a ako píše vyššie plavky nie sú hríby....ani muchotrávka. To sú huby

    5. okt 2022

    @klarissa25 Mate pravdu, ale aj tak kazdy vie co myslim pod "hribom". Primarne ma zaujima vyuzitie v kuchyni...
    A prepac, ale ze m. cervenkasta neni za surova toxicka je kravina jak mraky a potencialne nebezpecna. https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazo... Toxicka je a ten toxin napada cervene krvinky.
    Niektore zdroje uvadzaju ze treba vyvarit vo vode, niektore ze staci tepelne upravit. Pre istotu som napisala vyvarenie, aby sa niekto nahodou neotravil vdaka mojej rade.

    5. okt 2022

    @refly tak ja viem tak a samozrejme mam aj odskúšané že jedovatá za surova nie je.....bežne ju nakladame do nálevu...😉

    5. okt 2022

    @klarissa25 Ani to nesterilizujete, vriaci nalev, nic?
    Ved.. jedzte co chcete, avsak je potvrdene ze toxiny obsahuje a v studii s tym zabili potkanov. Trvalo to od 10 sekund do 15 minut, podla velkosti davky. Ked to na pockanie zabije drobne zviera, tak to asi neni dobre jest surove. Neni to zrovna rada, ktoru by som davala ludom na nete.

    5. okt 2022

    @refly áno sterilizujeme pár minút...to je ako nič...a kedze muchotravky cervenkaste bývajú cervive asi to nezabije každe zviera 😉

    5. okt 2022

    @refly inak ja som včera otvorila atlas húb a tam je písané že aj bedla je za surová jedovatá.Mlade nie, ale tie otvorené, dospelé ano

    5. okt 2022

    @nikha2809 to je tiež kravina riadna. 😉

    5. okt 2022

    @klarissa25 Staci tak 5 min na neutralizaciu toxinu.
    To s cervivostou je len mytus. Cervy a chrobaky maju uplne iny metabolizmus ako ludia a su adaptovane na zranie hribov/hub. Je velmi vela pre ludi jedovatych hribov, ktore su bezne cervive.

    5. okt 2022

    @nikha2809 je viac nez jeden druh bedli.... Niektore su jedovate.

    5. okt 2022

    @klarissa25 k muchotrávke ako takej sa vyjadrovat nechcem, no argument a cervoch-samozrejme ze toxín kt rozkladá cervenu krvinku crevom nic nerobi-ved nemaju krvinky.

    5. okt 2022

    @refly áno ale bedla vysoká je jedla za akéhokoľvek stavu..

    5. okt 2022

    @jonki môže byt ale doposiaľ som sa nestretla s info že MC je jedovatá za surová a stále si za tým stojím a to poznám XY hubárov ale takých co fakt vedia...

    5. okt 2022

    @klarissa25 Pozri, kazdy ma net a schopnost hladat tam informacie. Velmi odporucam nacitat si veci online, idealne z viac zdrojov a nedavat na rady dedkov z lesa, alebo nejakej nahodnej pani z netu, co tvrdi ze su surove ok, ale pritom ich sterilizuje.

    5. okt 2022

    @refly to viem, ale ja myslím bedlu vysokú alebo teda bedlu jedlu ako ju mnohí nazyvaju

    5. okt 2022
    5. okt 2022

    @nikha2809 je dost mozne ze volaco zle opisali. Preto treba hladat viacero zdrojov.
    Google vravi ze Macrolepiota procera je jedla vzdy a Chlorophyllum Rhacodes je za surova mierne toxicka. Vyzorovo su velmi podobne.
    Tiez je vsade pisane ze klasicka muchotravka cervena je jedovata a kazdy si mysli ze je to ista smrt, pritom su prinajhorsom len mierne jedovate a aj to len za surova. Staci vyvarit, vodu vyliat a su to fakt chutne huby.
    Ludia ich dokonca jedia surove, lebo su aj trocha psychedelicke. Ale tiez moc neodporucam.

    5. okt 2022

    @refly ja ale mam najčítaneho toho dosť...a teda v hubách sa význam veľmi dobre...ľudia od nás huby kupujú každý rok... a ešte sa nikto neotravil. Nikdy nezbieram huby ktoré nepoznám

    5. okt 2022

    @refly akurát to pozerám, píšu to aj tu, takže niečo pravdy asi na tom bude https://na-huby.webnode.sk/huby-od-b/bedla-vysoka/

    5. okt 2022

    @refly pozerám ďalej a to isté je písané na každej stránke

    5. okt 2022

    @nikha2809 ja skor rada hladam zahranicne clanky v anglictine a ten portal nahuby.sk je dost fajn. Vacsina clankov su totizto vzajomne kopie. Ak bude v jednom preklep, tak to je vo vacsine...
    Mimo hub, hribov a plesni... Mna najviac dorazilo ked som davala do opravy sijaci stroj - singerku a opravar ma zvozil ze do tychto novych, plastovych sa nema davat olej. Ze tie manualy su jednoducho kopirovane z cias, ked boli este stroje celo kovove a tie treba olejovat. Ale niekto kopiruje ten isty text este zo 70tich rokov... A mal pravdu, odvtedy som nemala so strojom problem.
    Alebo aj tie rady ze je dobre hnojit izbove rastliny bananovymi supkami. Je to na kazdom portaly, v casopisoch... Pokial to neni skompostovane, tak su supky rastlinam na prd. Su to vsetko polovicne informacie.... Stroj treba olejovat, ale len tie stare, kovove. Supky su fajn, ale musia byt skompostovane, vyvarit nestaci. A anglicky net vravi bedla cervenejuca je za surova mierne toxicka, ale bedla vysoka je ok. Alebo mozno to bolo pisane pre istotu, lebo su fakt velmi podobne a teda je bezpecnejsie bedle celkovo varit, AK by doslo k zamene. Ale teda neviem ci niekto chrume surove bedle....

    5. okt 2022