elaskorpion
    16. apr 2024    Čítané 262x

    Praca v zahranici, menovite v Irsku v hoteli Glendalough

    Cez agenturu Job4You zo sidlom vo Zvolene sme si vybrali pracu v hoteli The Glendalough hotel pri meste Wicklow, hodinu na juh od Dublinu. Pri pohovore sa manazer John pozdaval seriozne, avsak ked sme prisli na miesto, nasli sme tam cynickeho despotu, plneho chuti po absolutnej kontrole nad kazdym a vsetkym a nulovou toleranciou pre akykolvek novy napad ci opoziciu na jeho neprijemne,nevražlivé chovanie. Spravanie a postoj k pracovnikom je uplna šikana, ako od manazera Johna, jeho dcery, tak aj od hlavneho kuchara Owena. Ten pri nejednej prilezitosti v zlosti hodil po svojich kolegoch kuchynske predmety ako bol tazky ocelovy kanister na vyrobu slahacky ci sifonove bombičky. V kuchyni je stale neprijemna atmosfera, kedze hlavny kuchar, spominany Owen, na svojich kolegov doslova breše prikazy, inac s nimi nekomunikuje vobec. Takze ked sa chystate naucit sa ci zdokonalit sa v tomto hoteli anglicky, rychlo na to zabudnite.

     Podmienky na byvanie zakladné, v noci sa vypína kurenie, takze je zima, treba si zaobstarat vlastny ohrievac. Strava uz ani nehovorim. Na ranajky mate pravo na ceralie alebo typicky irsky sodovy chlieb a maslo, na obed ci veceru su na vyber 3 jedla, stale tie iste dookola. Nulovy prijem cerstveho ovocia, zelenina je jedine salat. Ak si poprosite o pridavok k salatu ci svojmu chodu, ci je to trochu extra slaniny alebo platok kuracieho mäsa nie z mraznicky, ale urobeny na grile, je mozne, ze hlavny kuchar to pred vami, vyhodi do koša, pretože "toto nie je urcené pre zamestnancov". Za jedlo Vam sice ztahuju z platu, ale stale mate pocit, ze oñ prosíte, aby ste sa po nespocetnych hodinach prace najedli.. Alebo svoj den volna vyuzijete, aby ste si kupili jedlo vlastne.

    Pracovne hodiny ako sa to prisnije majitelovi.. Tie vam da vediet par hodin pred nastupom na smenu, aby ste si nahodou neurobili plan a mal vas tam na mieste ako na zavolanie.. Nie je nezvykom, ze pracujete v jednom tahu aj 11-14 dni predtym, ako dostanete volno. Obcas recepcne ci upratovaci pracuju ako casnici, kedze pre setrnost majitela Johna, je pocet hoteloveho personalu drzany na minime.

    Agentura nam pri vybavovani prace v Irsku zatajila vela detailov, inzerat bol sladko opisany, avsak vela z toho nebola pravda. Tak napriklad, v Irsku je potrebne dostat od uradov osobne cislo, ktore trva aspon mesiac, mesiac a pol vybavit. TO VAM AGENTURA TAKISTO NEPOVIE. Kym ho nemate, stahuju vam z platu 40% iba jednej casti dani pod skratkou PAYE. Aj kvoli tomu tam vela mladych ludi sedi, v tom terore, cakajuc na to cislo a navrat svojich penazi, ktore im danovy urad stiahol, kym im stat neprizna osobne cislo, cez ktore si navrat zaplatenych dani mozu poziadat spät.. V takychto podmienkach.!! 

    V inzerate (vid profesia https://www.profesia.sk/praca/job-4u-international/O4679985?search_id=ba6fed26-f2d9-4681-9242-6dc77bef9b81) je napriklad udane, ze kitchen porter dostava aj prepitné, co vobec nie je tak. Sprepitné, ci tipsy od klientov sa kuchynskemu personalu nikdy neujdu. Pozicie su ponukane za minimalnu mzdu, co je momentalne 12.70 hodinu. Ziadnych 13 alebo viac, ako uvadza inzerat.

    Maximalna vydrz pracovnikov v tomto hoteli a v takychto pracovnych podmienkach je cca 2-3 mesiace. Rotacia je velmi vysoka, poniektori odisli po tyzdni ci skor bez slova ci vypovede, velmi sklamani a nespokojni, hned po tom ako prisli veci na koren. 

    Agentura Job4You a jej majitel Martin, boli s podmienkami a nespokojnostou na tomto pracovnom mieste oboznamení velakrat od roznych zamestnancov, avsak akekolvek staznosti zo strany majitela Martina ci samotnej agentury su ignorované a dalej tento hotel ponúka a inzeruje posielajuc tam nic netusiacich našincov.Neodporucame sa zadavat s touto agenturou!! Vybrali si sposob ako umyselne zatajit iste veci, pre vidinu zarobku.. HANBA!!!!!

    System je viacmenej nasledovny: Agentura posle našinca, ten, kvoli pracovnym podmienkam odijde, majitel peniaze stiahne neopravnene z platu pracovnika a zaplati z toho podiel agenture.. Takze agentura, ani majitel hotela nic netratia... Preto JOB4YOU vedome ignoruje kazdu spätnu väzbu od zamestnancov, byvalych ci súčastnych!

    O tuto pracovnu skusenost sa delime s nadejou, ze pomoze tym, ktori dostanu prilezitost pracovat v tomto hoteli, cez tuto agenturu - NEODPORUCAME!!!!! Alebo tym, ktori sa za pracou do zahranicia vyberaju - pamatajte, doverujte, ale preverujte! Nie vsetke miesta budu zle, s pristupom diktatury, superiority, ci narodnej nadradenosti, ako je to v pripade hotela Glendalough, ale moderna forma zotrocovania a vykoristovanie na pracovnych poziciach v zahranici, kde ste ovela zranitelnejsi, nie je nieco nerealne.

    Samozrejme, ze sa v nudzovom pripade viete a urcite nebojte ohradit, ci obratit na patrične urady, ci je to slovenské velvyslanectvo v danej krajine, alebo lokalne urady a inspektoraty pre ochranu prav zamestnancov. Prajem Vam iba prijemne pracovne skusenosti, nie take ake boli tie naše......