164 / 264
    Domáce pšenično-špaldové žemle

    250 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 1/2 kocky droždia, 250 g polohrubej pšeničnej múky, 250 g špaldovej celozrnnej múky, 2 vajíčka, 1 čl soli, 6 PL masla
    z vlažného mlieka, cukru,kvasníc spraviť kvások, nechať 10 min napučať, potom zmiešať s ostatnými ingredienciami, nechať vykysnúť na teplom mieste (ja som nechala asi hodinu), potom cesto premiesiť, vyvaľkať, pohárom vykrajovať žemle, poukladať na plech s papierom na pečenie, nechať ešte 30 min podkysnúť, potrieť vodou pred pečením, piecť na 180 stupňov asi 15-20 minut
    z knižky Moje skvelé jedlo
    - žemle ostali mäkké 3 dni, potom sa už minuli 🙂

    27. feb 2016