218 / 275
    Jablkovo-čučoriedkový koláč

    z fb moje jedlo, origin recept:
    450 g múky (250 bielej hladkej špaldovej, 200 celozrnnej hladkej špaldovej), 1 vajce, 180 g bieleho jogurtu, 50 g mäkkého masla, štipka soli, ½ lyžičky prášku do pečiva s vínnym kameňom, 750 g jabĺk, 2 hrste nasekaných mandlí, 2 lyžice trstinového cukru (alebo iného), 2 lyžičky korenia na jablkový koláč (alebo škorice)
    Bielu múku preosejeme, pridáme štipku soli, prášok do pečiva, celozrnnú múku a zamiešame. Potom pridáme vajce, jogurt a maslo a vypracujeme cesto. Na asi 20 minút ho odložíme bokom, zatiaľ si môžeme načistiť a pripraviť jabĺčka. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, jednu vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy (moja mala priemer 29 cm). Poukladáme na menšie kúsky nakrájané jablká, posypeme mandľami, cukrom, korením a začneme prikrývať druhou časťou. Tú buď vyvaľkáme tak, ako prvú alebo z nej povykrajujeme srdiečka, či iné tvary. Povrch potrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme trstinovýým cukrom (štipkou medzi prsty, nad rámec rozpočtu surovín), aby vznikli kryštáliky.
    Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, resp. záleží od rúry, pečieme do ružova.
    moja verzia:
    Ja som do koláča skombinovala čučoriedkovo jablkovú vrstvu
    do cesta nešiel žiadny cukor, a teda mi tam trochu aj chybal, nakoľko cesto zo špaldovej múky je mierne horkasté, radšej si ho tam dajte
    vrchné srdiečka som posypala cukrom, ktorý sa zapiekol a potom chrumkal

    28. sep 2017

    @eikenella Ten nápad s vykrajovanými srdiečkami je super! 👍

    6. dec 2017

    @h2 skrasli kolac 🙂

    7. dec 2017