z fb moje jedlo, origin recept: 450 g múky (250 bielej hladkej špaldovej, 200 celozrnnej hladkej špaldovej), 1 vajce, 180 g bieleho jogurtu, 50 g mäkkého masla, štipka soli, ½ lyžičky prášku do pečiva s vínnym kameňom, 750 g jabĺk, 2 hrste nasekaných mandlí, 2 lyžice trstinového cukru (alebo iného), 2 lyžičky korenia na jablkový koláč (alebo škorice) Bielu múku preosejeme, pridáme štipku soli, prášok do pečiva, celozrnnú múku a zamiešame. Potom pridáme vajce, jogurt a maslo a vypracujeme cesto. Na asi 20 minút ho odložíme bokom, zatiaľ si môžeme načistiť a pripraviť jabĺčka. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, jednu vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy (moja mala priemer 29 cm). Poukladáme na menšie kúsky nakrájané jablká, posypeme mandľami, cukrom, korením a začneme prikrývať druhou časťou. Tú buď vyvaľkáme tak, ako prvú alebo z nej povykrajujeme srdiečka, či iné tvary. Povrch potrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme trstinovýým cukrom (štipkou medzi prsty, nad rámec rozpočtu surovín), aby vznikli kryštáliky. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, resp. záleží od rúry, pečieme do ružova. moja verzia: Ja som do koláča skombinovala čučoriedkovo jablkovú vrstvu do cesta nešiel žiadny cukor, a teda mi tam trochu aj chybal, nakoľko cesto zo špaldovej múky je mierne horkasté, radšej si ho tam dajte vrchné srdiečka som posypala cukrom, ktorý sa zapiekol a potom chrumkal
z fb moje jedlo, origin recept:
450 g múky (250 bielej hladkej špaldovej, 200 celozrnnej hladkej špaldovej), 1 vajce, 180 g bieleho jogurtu, 50 g mäkkého masla, štipka soli, ½ lyžičky prášku do pečiva s vínnym kameňom, 750 g jabĺk, 2 hrste nasekaných mandlí, 2 lyžice trstinového cukru (alebo iného), 2 lyžičky korenia na jablkový koláč (alebo škorice)
Bielu múku preosejeme, pridáme štipku soli, prášok do pečiva, celozrnnú múku a zamiešame. Potom pridáme vajce, jogurt a maslo a vypracujeme cesto. Na asi 20 minút ho odložíme bokom, zatiaľ si môžeme načistiť a pripraviť jabĺčka. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, jednu vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy (moja mala priemer 29 cm). Poukladáme na menšie kúsky nakrájané jablká, posypeme mandľami, cukrom, korením a začneme prikrývať druhou časťou. Tú buď vyvaľkáme tak, ako prvú alebo z nej povykrajujeme srdiečka, či iné tvary. Povrch potrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme trstinovýým cukrom (štipkou medzi prsty, nad rámec rozpočtu surovín), aby vznikli kryštáliky.
Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, resp. záleží od rúry, pečieme do ružova.
moja verzia:
Ja som do koláča skombinovala čučoriedkovo jablkovú vrstvu
do cesta nešiel žiadny cukor, a teda mi tam trochu aj chybal, nakoľko cesto zo špaldovej múky je mierne horkasté, radšej si ho tam dajte
vrchné srdiečka som posypala cukrom, ktorý sa zapiekol a potom chrumkal