177 / 275
    Štedrák

    cesto: 750 g polohrubá múka, 2 PL kryštálový cukor, 400 ml mlieko, 200 g maslo Hera, 30 g kvasnice, štipiek, soľ, 3 ks žĺtok
    Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej dáme múku, cukor, teple mlieko a rozdrobené kvasnice. Zamiešame, aby sa kvások spojil s cestom. O 10 minút pridáme 3 žĺtky a roztopenú Heru, štipku soli a rukou vymiešame na cesto. Zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Zatiaľ kým bude cesto kysnúť si pripravíme plnky.
    Prvá plnka bude lekvár, najlepšie slivkový (cca 400 g)
    Orechová plnka - Zmiešame orechy (220 g mleté) s práškovým (100 g) a vanilkovým cukrom a teplým mliekom (150 ml)
    Maková plnka - Zmiešame roztopené maslo (10 g) s teplým mliekom (150 ml), pridáme práškový cukor (100g) a mak (200 g).
    Tvarohová plnka - Zmiešame roztopené maslo (50g) s práškovým cukrom (100 g), pridáme tvaroh (300 g), hrozienka a 2 žĺtka. Bielka si rozšľaháme a až potom primiešame k tvarohovej plnke.

    Po príprave plniek sa vrátime už k nakysnutému cestu, ktoré si dáme na pomučenú dosku, rozdelíme na 5 časti. Vymastíme si plech, môžete aj s Herou, ktorá vám zostala.
    Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme na vymastený plech. Natrieme lekvárom a pridáme ďalšiu časť cesta, cesto jemne môžete na plechu doformovať, určite sa do presnej veľkosti nedá rozvaľkať. Na ďalšiu časť cesta rozotrieme orechovú plnku, znova prekryjeme cestom, potom prichádza maková plnka a znova rozvaľkaná časť cesta, na ktorú už prichádza tvarohová plnka. Poslednú časť cesta si rozdelíme a urobíme niekoľko šuliek, z ktorých na vrch urobíme mriežku a potrieme roztopeným maslom. Nakoniec dáme piecť do rozohriatej rúry na 150 C na 40 minút (mne sa to ale na 150 st. neupieklo, bolo potrebne dopekat na 180 st.)
    - výborný, chutný štedrák: https://dobruchut.azet.sk/recept/5293/fotorecep... 🙂

    30. jan 2017