147 / 275
    Čokoládovo- cviklový koláč

    http://www.sladkaema.com/cokoladovy-cviklac/
    spokojná som bola veľmi 🙂

    Suroviny na jednu okrúhlu tortovú formu s priemerom 24 cm

    400 g surovej cvikle
    100 g mrkvy
    200 g kvalitnej tmavej čokolády
    100 g masla
    4 vajíčka
    200 g hnedého trstinového cukru
    100 g hladkej špaldovej múky celozrnnej
    1 PL kakaa
    1 balíček prášku do pečiva
    ovocný pikantný džem – napr. ríbezľový, marhuľový, hroznový
    1, Neošúpanú cviklu aj mrkvu v celku uvarím približne hodinu v hrnci do mäkka. Potom ich nechám vychladnúť a ošúpem ich. Použila som na to rukavice, pretože cvikla neskutočne silno farbí . Na šúpanie nie je potreba ani nožík ani škrabku, išlo mi to dobre len tak prstami.

    2, Mäkkú cviklu s mrkvou popučím rukami alebo vidličkou na drobno, do misky pridám na menšie kúsky nakrájanú čokoládu a spolu premiešam.

    3, Maslo dám rozpustiť a zatiaľ vyšľahám mixérom vajíčka s cukrom.

    4, Maslo prilejem spolu s cviklovo-čokoládovou zmeskou k našľahaným vajíčkam a všetko spolu zmiešam.

    5, Na záver do mokrých ingrediencií zamiešam suché: múku, prášok do pečiva a kakao.

    6, Dôkladne premiešané cesto vylejem na vymastenú a múkou vysypanú formu a dám piecť do teplovzdušnej rúry pri 180 stupňoch na pol hodinu. Pečenie nepredlžujem zbytočne, pretože koláčik by preschol a nebol by už taký vláčny a šťavnatý.

    7, Upečený koláč nechám vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom ho potriem ovocným pikantným džemom.

    21. aug 2016