Suroviny na jednu okrúhlu tortovú formu s priemerom 24 cm
400 g surovej cvikle 100 g mrkvy 200 g kvalitnej tmavej čokolády 100 g masla 4 vajíčka 200 g hnedého trstinového cukru 100 g hladkej špaldovej múky celozrnnej 1 PL kakaa 1 balíček prášku do pečiva ovocný pikantný džem – napr. ríbezľový, marhuľový, hroznový 1, Neošúpanú cviklu aj mrkvu v celku uvarím približne hodinu v hrnci do mäkka. Potom ich nechám vychladnúť a ošúpem ich. Použila som na to rukavice, pretože cvikla neskutočne silno farbí . Na šúpanie nie je potreba ani nožík ani škrabku, išlo mi to dobre len tak prstami.
2, Mäkkú cviklu s mrkvou popučím rukami alebo vidličkou na drobno, do misky pridám na menšie kúsky nakrájanú čokoládu a spolu premiešam.
3, Maslo dám rozpustiť a zatiaľ vyšľahám mixérom vajíčka s cukrom.
4, Maslo prilejem spolu s cviklovo-čokoládovou zmeskou k našľahaným vajíčkam a všetko spolu zmiešam.
5, Na záver do mokrých ingrediencií zamiešam suché: múku, prášok do pečiva a kakao.
6, Dôkladne premiešané cesto vylejem na vymastenú a múkou vysypanú formu a dám piecť do teplovzdušnej rúry pri 180 stupňoch na pol hodinu. Pečenie nepredlžujem zbytočne, pretože koláčik by preschol a nebol by už taký vláčny a šťavnatý.
7, Upečený koláč nechám vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom ho potriem ovocným pikantným džemom.
http://www.sladkaema.com/cokoladovy-cviklac/
spokojná som bola veľmi 🙂
Suroviny na jednu okrúhlu tortovú formu s priemerom 24 cm
400 g surovej cvikle
100 g mrkvy
200 g kvalitnej tmavej čokolády
100 g masla
4 vajíčka
200 g hnedého trstinového cukru
100 g hladkej špaldovej múky celozrnnej
1 PL kakaa
1 balíček prášku do pečiva
ovocný pikantný džem – napr. ríbezľový, marhuľový, hroznový
1, Neošúpanú cviklu aj mrkvu v celku uvarím približne hodinu v hrnci do mäkka. Potom ich nechám vychladnúť a ošúpem ich. Použila som na to rukavice, pretože cvikla neskutočne silno farbí . Na šúpanie nie je potreba ani nožík ani škrabku, išlo mi to dobre len tak prstami.
2, Mäkkú cviklu s mrkvou popučím rukami alebo vidličkou na drobno, do misky pridám na menšie kúsky nakrájanú čokoládu a spolu premiešam.
3, Maslo dám rozpustiť a zatiaľ vyšľahám mixérom vajíčka s cukrom.
4, Maslo prilejem spolu s cviklovo-čokoládovou zmeskou k našľahaným vajíčkam a všetko spolu zmiešam.
5, Na záver do mokrých ingrediencií zamiešam suché: múku, prášok do pečiva a kakao.
6, Dôkladne premiešané cesto vylejem na vymastenú a múkou vysypanú formu a dám piecť do teplovzdušnej rúry pri 180 stupňoch na pol hodinu. Pečenie nepredlžujem zbytočne, pretože koláčik by preschol a nebol by už taký vláčny a šťavnatý.
7, Upečený koláč nechám vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom ho potriem ovocným pikantným džemom.