recept: torta robena z 10 vajicok, slahanych na 2x po 7 ks a 3 ks, je to kratsie, ako slahat 10 bielok naraz, 3 korpusy na sebe po 26 cm, na zdobenie su robene este samostatne pusinky z 3 bielok, ale to vyjdu nejake zvysne
- 7 bielok vyslahat s 560 g krystaloveho cukru nad parou, ja si zvyknem bielka s cukrom rozmiesat v miske mimo pary, aby trochu cukor sa roztopil, potom nad paru a slahat cca 10-15 min elektrickym mixerom. zmes sa nesmie preslahat, lebo potom bude vysledne cesto gumenne, rovnako sa musi rozpustit cukor, inak bude chrupat pod zubami. vyslahane cesto naniest v tvare predkresleneho kruhu na papier na pecenie, okolo kruhu spravit aj ozdobne kvety cukrarenskou sprickou, aj samotne cesto som striekala cukr. vreckom, z davky vyjdu 2 korpusy, trosku si z neho odlozte aj na treti korpus, susila som naraz v rure pri 100 st. a zapnutom ventilatore, samostatny korpus z 3 bielok s 240 g krystaloveho cukru na 75 st. bez ventilatora
- cukor sa dava aj podla velkosti vajicok, na jedno bielko 60-80 g cukru, treba si zvoliť aj vhodné hrnce, aby sa šľahaná zmes naozaj nahriala a cukor sa rozpustil
- plnka: 13 žĺtok vyšľahať s 520 g kryšt. cukru nad parou elektr. mixérom, prisypať 3 PL kakaa a 2 PL silnej kavy, po vychladnutí vmiešať cca 400 g kravského masla, začnite npr. s 250 g a postupne pridávajte maslo, podľa výslednej chuti a konzistencie, ak by ste to mali moc maslové, prisypte kakao, ono chuť masla stiahne, ale po ruke treba mať určite 500 g kravského masla
tortu nazdobiť podľa fantázie cukrárenským vreckom,
Ja toto robievam ako tycinky....a teda zaprasi sa za nimi🙂
daj adresu, idem na ochutnavku 😀