300 g hladkej bielej špaldovej múky, 50 g trstinového alebo iného cukru, štipka soli, hrnček acidofilného mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 žĺtok, v miske zmiešame múku, cukor, soľ, pridáme acidofilné mlieko a pomrvené droždie, vymiesime cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste(ja cca 40-50 min), cesto je lepivé a ma trochu inú konzistenciu ako klasické s mliekom, ale keď sa po vykysnutí ešte prehnieti v rukách, tak zhutnie (alebo podsypte viac múkou) vykysnuté cesto rozdeliť na dve časti, vyvaľkať do kruhu priemeru vymastenej tortovej formy (moja 26 cm) plnka: v 2 dcl horúcej vody rozpustiť 50 g cukru, zaliať ňou 200 g mletého maku a 1 čl škorice, do zmesi primiešať aj 3-4 PL slivkového lekváru, aby sa zmes nemrvila na vyvaľkané cesto dať plnku, potom druhé cesto, navrch naukladať slivky a potom mrvenicu: v 80 g roztopeného masla rozpustiť 80 g cukru a vsypať 120 hrubej múky, prstami miesiť, kým sa cesto nespojí a potom ho pomrviť na vrch koláča piecť na 180 st. cca 40 min.
300 g hladkej bielej špaldovej múky, 50 g trstinového alebo iného cukru, štipka soli, hrnček acidofilného mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 žĺtok, v miske zmiešame múku, cukor, soľ, pridáme acidofilné mlieko a pomrvené droždie, vymiesime cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste(ja cca 40-50 min), cesto je lepivé a ma trochu inú konzistenciu ako klasické s mliekom, ale keď sa po vykysnutí ešte prehnieti v rukách, tak zhutnie (alebo podsypte viac múkou)
vykysnuté cesto rozdeliť na dve časti, vyvaľkať do kruhu priemeru vymastenej tortovej formy (moja 26 cm)
plnka: v 2 dcl horúcej vody rozpustiť 50 g cukru, zaliať ňou 200 g mletého maku a 1 čl škorice, do zmesi primiešať aj 3-4 PL slivkového lekváru, aby sa zmes nemrvila
na vyvaľkané cesto dať plnku, potom druhé cesto, navrch naukladať slivky a potom mrvenicu: v 80 g roztopeného masla rozpustiť 80 g cukru a vsypať 120 hrubej múky, prstami miesiť, kým sa cesto nespojí a potom ho pomrviť na vrch koláča
piecť na 180 st. cca 40 min.