106 / 275
    Sacherova torta

    https://www.facebook.com/833897606636595/photos...

    150 g mäkkého masla
    90 g práškového xylitolu (alebo klasického cukru)
    80 g 70% čokolády, 80 g 90% čokolády (ja som použila 160 g 52% čokolády)
    6 vajec
    štipka soli
    50 g cukru z kokosových kvetov (alebo kryštálový)
    130 g hladkej celozrnnej špaldovej múky.
    1 pohárik domáceho marhuľového džemu

    Na ganache polevu:
    180 ml šľahačkovej smotany
    180 g 70% čokolády
    2 lyžice amaretta (nedávala som)

    Forma mala priemer 26 cm (pokojne použite menšiu)
    Dĺžka pečenia (v závislosti od rúry) cca 25 minút na 180 stupňoch.

    Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Nad parou rozpustíme obe čokolády a potom ich spojíme s vyšľahaným maslom. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky po jednom zašľahávame do čokoládovo - maslovej hmoty, bielky vyšľaháme s 50 g kokosového cukru a so štipkou soli do snehu. Do čokoládovej hmoty pridáme múku a pomaly s opatrnosťou zašľaháme aj sneh. Vytelieme si tortovú formu papierom na pečenie a cesto do nej opatrne prelejeme. Párkrát pobúchame formou o stôl, aby sa cesto dostalo všade a vložíme ju do predhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút. Skúšame špáradlom.
    Po upečení necháme korpus vychladnúť, potom ho rozrežeme na polovicu, spodný plát natrieme lekvárom, potom korpusy spojíme a natrieme aj vrch a boky. Dáme aspoň na 1 hodinku zachladiť, aby džem stuhol a neplietol sa nám do polevy, keď ju budeme rozotierať. Potom si pripravíme ganache polevu:
    Do hrnca nalejeme šľahačku, pred bodom varu ju vypneme a pridáme do nej nasekanú čokoládu a amaretto. Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť a prepojiť celú zmes s amarettom. Až teraz z chladničky vyberieme tortu a potrieme ju pripravenou polevou. Dáme opäť zachladiť.

    31. mar 2016