AKO SI EFEKTÍVNE VYBRAŤ KVALITNÝ PROTEÍN NA KAŽDÝ DEŇ?
    Jeden z najväčších problémov vo výžive? Adekvátna dávka kvalitného proteínu. V správnej kombinácii a správnom čase…

    Tí, ktorí ste začali riešiť zdravé stravovanie dobre viete, že nie je mäso ako mäso, káva ako káva. V podstate, alfou a omegou dobrej výživy je kvalita potravín. Takto by som obrátil pozornosť z nikam nevediacich bojov medzi vegetariánmi a mäsožravcami skôr k riešeniu konkrétneho problému, ktorý sa týka všetkých. Koľko proteínu, aký proteín a ako často!

    Zahoďme ezoterické, „greenpeace“ a rôzne podobné vegánske, či fitness predsudky a poďme sa pozrieť na dlhodobo overený interval adekvátneho množstva proteínu a viacero možností kvalitných zdrojov. Keď sa však povie kvalita, tak ju treba definovať! Z môjho pohľadu to riešim komplexne:

    zdroj proteínu (čistota, bez hormónov, bez napichania atď.)
    biologickú hodnotu (aminokyseliny, vitamíny, minerály)
    spracovanie (opäť množstvo konzervačných látok, prídavkov a podobne)
    vstrebateľnosť a využiteľnosť (možné intolerancie, alergie, zažívacie potiaže)
    finálna konzumácia (varenie, pečenie, správne kombinácie, mixovanie)
    Komplikované? Možno na prvý pohľad áno! V realite a praxi stačí, ak vyberiete napríklad kvalitnú divinu, či lososa, nepečiete to do čierna a neskonzumujete s chlebom, cestovinami, či nevhodnými škrobmi.

    #protein #kolagen #maso #mlieko #bielkoviny #vyziva #predeti #vajcia #mandle #orechy #chudnem #zijemzdravo