1 / 3
    vianočné medovníčky

    Vianočné medovníčky- hned mäkkučké
    500 g múka hladká
    150 g cukor mletý (práškový)
    3 PL med
    3 ks vajce
    100 g maslo
    1 KL korenie perníkové
    1 KL sóda jedlá
    Do misky dáme múku, cukor, korenie. Pridáme vajcia, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Spracujeme cesto, podľa potreby pridávame ešte múku. Ak je cesto spojené, preložíme ho na silikónovú podložku, trošku podmúčime a ešte vypracujeme cesto, aby bolo pekne lesklé. Namiesto tejto celej procedúry môžete použiť robot, alebo pekárničku. Podľa chuti pridajte taktiež mletú škoricu, alebo badyán. To už nechám na vás. Ja dávam len perníkové korenie.
    Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa.
    Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na jemne pomúčenej podložke a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme ďalej od seba na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi desať minút. Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou na medovníčky. Tú robím tak, že v miske vymiešam do leskla 15 - 20 deka mletého cukru s lyžicou solamylu a jedným bielkom.
    Ak chcete medovníčky po povrchu lesklé, po vytiahnutí z rúry ich horúce potrite bielkom a nechajte tak vychladnúť.

    15. dec 2013

    perníčky vianočné:
    140g praš.cukor.,2 +1vajce(na potretie),100g hery,2lyzice rozpusteneho medu,2lyžičky perníkoveho korenia,1lyzika jedlej sódy,400g hladkej múky.Postup:V mise rozotrieme cukor s dvoma vajcami a zmeknutou herou,pridame med a korenie.Do takto pripravenej hmoty vmiesame preosiatu muku zmiesanu so sodou.A vypracujeme cesto.a uz iba valkame na hrubsie tvary.ulozime a plech vystlany papierom na pecenie.nakoniec potrieme rozslahanym vajickom.a pecieme na 180°C a pecieme dozlatista

    15. dec 2013