Väčšina z nás je presvedčená, že vieme variť zdravo. Pravidelne vám preto budeme prinášať zoznam chutných a zdravých receptov. Vždy koncom pracovného týždňa, aby ste si stihli naplánovať víkendové varenie. Tentokrát sme pripravili 8 receptov na hlavné jedlá, polievku i dezerty.
Čo je definícia alebo kritérium zdravého varenia?
Čoraz častejšie sa ako rodičia stretávame s pojmami ako atopicky ekzém, potravinová intolerancia a alergia. Svoju úlohu pri týchto problémoch tvoria naše gény a prostredie, v ktorom žijeme. Ale vačšina rodičov už v dnešnej dobe vie, že za tieto problémy je priamo zodpovedná aj strava, ktorú denne jeme my aj naše deti.
Vystihnúť sa to dá zmenou citátu „Láska ide cez žalúdok" na vetu „Zdravie ide cez žalúdok.“ Alebo ešte výstižnejšie: „Sme to, čo jeme“.
V prvom rade to má byť strava a nápoje, ktoré zabezpečujú zdravú výživu. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny, mäso, mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Dôležite je, aby bola naša strava vyvážená a bohatá na primerané množstvo vitamínov, minerálov, uhľohydrátov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a vody.
Ako toto všetko dosiahnuť? Čo nášmu organizmu robí dobre a čo nie?
Skupina Varíme zdravo a chutne nielen pre detičky vám rada ukáže návod, ako na to.
Ak si myslíte, že zdravá strava je obmedzujúca alebo nereálna aj pre bežného smrteľníka a musíte sa vy alebo vaša ratolesť vzdať rôznych dobrôtok a maškŕt, radi vám totiž ukážeme, že to tak nie je 🙂
Na priblíženie prinášame prvý zoznam úžasných inšpiratívnych receptov.
Šťavnaté bylinkovo-citrónové kura so zázvorom.
Suroviny:
Postup:
Umyté kurča vysušíme papierovou utierkou. Z masla, roztlačeného cesnaku, zázvoru, šťavy z polky citróna a nadrobno nasekaných byliniek si pripravíme plnku, ktorú budeme dávať rovnomerne pod kožu kurčaťa. Zvyšnou plnkou potrieme celé kurča zvrchu.
Do citróna spravíme špáradlom niekoľko dierok, aby sa šťava počas pečenia dostala do mäsa a dáme ho dovnútra kurčaťa. Kurča podlejeme vývarom a dáme piecť na cca 1hodinu do predohriatej rúry (200°C), pokiaľ nedostane zlatistú farbu. Nezabudnite kurča po polhodine obrátiť na druhú stranu.
Ako prílohu som podávala varené nové zemiaky a poľníčkový šalát s limetkovým dressingom. Ten si pripravíme z olivového oleja, limetkovej šťavy, lyžičky dijónskej horčice, soli a čierneho mletého korenia. (Dijónsku horčicu nahradí obyčajná a korenie vtedy nedám.)
Polievka z poleného hrášku a kozieho alebo jahňacieho rebra (záleží podľa toho, aké nájdem v mraziaku) autor: @irsina83
Suroviny:
Postup:
Do vody dáme rebro z kozľaťa/jahňaťa - také, aké máme. Pridáme asi 3 plné hrste sušeného poleného hrášku, bobkový list a celé nové korenie. Keď je hrášok rozvarený a mäsko mäkké, osolíme polievku morskou soľou, pridáme na kocky nakrájane zemiaky a necháme uvariť do mäkka. Na záver pretlačíme cesnak a pridáme majoránku.
Úžasná zdravá polievka bez kvapky oleja a umelých dochucovadiel.
Syrové placky s kukuricou a pažítkou autor:@e.l.i.e.n.k.e
Suroviny:
Postup:
Zmiešajte spolu všetky suroviny, potom ich lyžicou dajte buď na plech, či panvičku, roztlačte do podoby placky a upečte.
Quiche s brokolicou a rukolou autor:@myska2233
Suroviny:
Postup:
Suroviny spolu zmiešajte a dajte do chladničky na cca 1 hod. Rozvaľkajte, dajte do formy, popichajte a dajte piecť na cca 10-12 min. Medzitým si môžete pripraviť ľubovoľnú plnku.
Plnka:
Nakrájajte cibuľu a cesnak, jemne ich osmahnite a pridajte brokolicu nakrájanú na menšie kúsky. Dochuťte podľa fantázie, nechajte trošku podusiť, príp. pridajte trošku vody.
Zmes dáme na predpečený korpus, pridáme rukolu, bohato posypeme strúhaným syrom a zalejeme zmesou 3 vajíčok, 1 šľahačkovej smotany, trochou mlieka (samozrejme ochutiť) a šup znovu do rúry, kým sa to neupečie.
Zdravý domáci chlebík autor:@katka26021974
Suroviny:
Postup:
Večer si zarobím cesto a nechám ho 8-12 hodín kysnúť. Ráno cesto vyklopím na pomúčenú dosku a nechám 15 min. kysnúť. Potom ho preložím ako obálku a nechám kysnúť 30 min. Dám vyhriať rúru na 230°C spolu s jenskou misou. Na 30 min. dám piecť zakryté, potom odokryjem a pečiem ešte 15 min.
Je super chutný!
Kukurično-špaldový brumíci autor:@e.l.i.e.n.k.a
Suroviny:
Postup:
Zmäknutý tuk vyšľaháme so sirupom. Pridáme tvaroh, jogurt a 2 celé vajíčka a vymiešame s vyšľahaným tukom. Samostane zmiešame suché časti (múku, hrozienka, maizenu, vínny kameň). Do vyšlahanej hmoty zamiesame suchú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150°C.
Nesmú sa veľmi nechať vysušiť. Už keď sa nelepia, treba vyťahovať.
Amarantové lievance s banánovo-avokádovo-orechovou "nutelou" autor: @pallacinka
Suroviny:
Postup:
Vymiešame múku, PDP, vanilku, Agave sirup, mlieko a pridáme amarant. Opražíme na kokosovom oleji, vôbec sa nelepia ani nerozpadávajú.
Banánová bábovka zo špaldovej múky autor: @myska2233
Suroviny:
Postup:
Z bielkov si treba vyšľahať sneh, zmiešame do peny cukor a žĺtka, potom pridáme všetky ostatné suroviny a nakoniec sneh. Dáme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180°C, pokiaľ sa cesto nelepí.
--
Nechcete vašim deťom sladiť jedlo cukrom, papať iba pšeničný chlieb, radi varíte, pečiete, ale nechcete vysmážať? Nech sa páči, presvedčte sa ako sa to dá 🙂
Čaká na vás cez 700 členov, skvelé recepty, nápady, rady, tipy a triky ako zdravo stravovať celú rodinu a pritom nehladovať 😉 Tie najlepšie recepty budeme každý týždeň zhromažďovať v článku pre Magazín Modrý koník.
Tešíme sa na vás a vaše skvelé recepty.
Dobrú chuť a do zjedenia 🙂
Link na skupinu: www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/
Jeeej, dakujem za clanok 🙂 super....
supeeeeer si poklad 🙂
@zabazelena
@philipha22
@myska2233 Dakujem pekne. No je to timova praca, nie len moja 🙂
super, perfektný článok 🙂
aj dalšie receptíky môžeš dať 🙂
uzasneeeeeee, sa tesimm 🙂
velmi pekne spravene ste super a recepty perfekne
super, dúfam, že takto budeme pokračovať ďalej!
šikulka 🙂
super clanok 🙂
@mirfa Dakujem, budem sa snazit aby boli vsetky take 🙂
@novakova2000 Budu, budu uz sa na tom pracuje. Budeme pridavat kazdy tyzden nieco 🙂
@brumca Dakujem 🙂
@miskam1 Dakujem 🙂
@lyongirl Ked bude taka super skupina so mnozstvom skvelych mamiciek a ich uzasnych receptov, tak urcite ano 🙂
@lubka19 Dakujeme pekne 🙂
@irsina83 Aj ja 🙂 😉
Dakujem velmi pekne
@drobec33 teším sa
mnam! super napad! 🙂
Ten chlieb poznam od mojej svokry a je dokonaly! Mnam 😵 😵 😵. Urcite aj ostatne recepty su super..Dakujeme ;o))).
klobúk dole ....určite sa pripojím....
🙂 pekne
Začni písať komentár...
super 🙂