drobec33
25. mar 2013

Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...

Varíme zdravo a chutne – časť 5.

Fašiangy a Turíce už máme za sebou a čaká nás Veľká noc. Niekto tento sviatok oslavuje, niekto nie. Faktom však je, že papať musíme aj vtedy 🙂
Tí, ktorí oslavujú, väčšinou podľa tradície začínajú zeleným štvrtkom. Keďže nie som veriaca, so zvedavosti som trochu pátrala, kde a ako vlastne vznikol zelený štvrtok. Wikipédia mi poskytla stručné vysvetlenie, tak sa s vami oň podelím.

Názov vznikol prešmyčkou nemeckého názvu Greindonnerstag (plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (Zelený štvrtok), pretože niekedy sa v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Biskup ich rozhrešil a prijal do spoločenstva veriacich. V tento deň sa na niektorých miestach používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk požívať v tento deň veľa zeleniny podporoval jeho názov.

Roky rokúce sa traduje na zelený štvrtok jedenie špenátu. Aj ja si už roky pamätám, ako som sa hrozila tohto dňa, keďže som špenát dlhé roky neznášala. Neviem, čím to bolo spôsobené. Ale ako som pri svojich deťoch začala objavovať všestrannosť tejto zeleniny, našla som si k nemu cestu. Ani pre mňa už špenát nie je iba uvarená omáčka s cesnakom s uvarenými zemiakmi a volským okom, ale surovina, ktorá dokáže obohatiť a vylepšiť veľa rôznych jedál.

Keďže však ako všetci vieme, údené mäso k zdravej strave vzhľadom na svoje nepriaznivé účinky určite nepatrí, pripravili sme pre vás milí rodičia zopár dobrých tipov, ako si klasické veľkonočné jedlo trocha zdravo spestriť. Čo tak miesto údeného mäsa pripraviť chutnú rybku? Prejedli ste sa špenátu? Skúste medvecí cesnak. 

Špenátové halušky autor: @drobec33

Suroviny:

  • zamrazený čerstvý špenát (môže byť čerstvý, mrazený)
  • múka
  • 1čl kurkumy
  • 1čl olivového pesta
  • 2čl cesnakových lupienkov (môže byť čerstvý cesnak)
  • štipka namletej hrubozrnnej soli s bylinkami

Postup:

Mrazený špenát rozdrvíme v mixéri na kašu (štavu nevylievať, o to menej vody dáte do cesta), pridáme kurkumu, soľ, cesnak a pesto a ešte pomixujeme. Hmotu dáme do misy a pridávame múku a vodu dovtedy, pokiaľ bude mať cesto tú správnu konzistenciu. Podávame s bielym jogurtom a nastrúhaným syrom.

Špenátovo–lososová rolka autor: @pallacinka

Suroviny: 

  • 250g mraz. špenátu (môže byť aj čerstvý)
  • 200g syra
  • 4 vajcia
  • nátierkový syr (Philadelphia, rozmixovaný Cottage...)
  • kôpor
  • losos

Postup:

Špenát, 100g syra a vajcia dobre premiešame a dáme zapiecť na 15min na papieri na pečenie. Potom posypeme ďalšími 100g syra a dáme na 5min zapiecť. Necháme vychladnúť, natrieme Philadelphiou alebo iným syrom, posypeme kôprom a položíme kúsky napareného lososa. Zrolujeme a necháme pár hodín stuhnúť.

Špenátovo–lososové lasagne autor: @e.l.i.e.n.k.a.

Suroviny:

  • čerstvý špenát 
  • cesnak 
  • soľ 
  • korenie (bylinky) 
  • čerstvý alebo mrazený losos 
  • mlieko 
  • múka (pohánková, špaldová, amarantová...) 
  • tvrdý syr 

Postup:

Špenát podusíme s cesnakom alebo inými bylinkami. Pripravíme si bešamel z mlieka a múky. Vrstvíme bešamel, lasagne, bešamel, špenát s kúskami surového lososa, lasagne, bešamel, špenát s lososom a posledné lasagne a bešamel. Na vrch nastrúhame syr a dáme zapiecť.

Špenátovo–brokolicovo–hrášková polievka  autor: @barcabejby

Suroviny:

  • 1 cibuľa
  • 1 balenie mrazeného špenátu
  • 1/2 balenia mrazenej brokolice
  • 1-2 hrste hrášku
  • ovsené vločky
  • cesnak podľa chuti
  • soľ, olej, muškátový oriešok

Postup:

Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu, zalejeme vodou, pridáme špenát, brokolicu a hrášok. Necháme to trošku povariť, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, muškátový oriešok a rozmixujeme ponorným mixérom. Po rozmixovaní pridáme ovsené vločky a ešte chvíľu povaríme.

Veľkonočné vajíčko autor: Henrieta Peškovičová

Suroviny:

  • za hrsť medvedieho cesnaku (len listy, nie stonky) môže byť aj špenát
  • zázvorová pasta
  • soľ
  • uvarené vajíčka
  • čierne korenie
  • chili
  • olivový olej
  • píniové oriešky

 Postup:

Rozmixujeme uvarené žĺtka s ostatnými surovinami, pridáme píniové oriešky a domixujeme na pastu. Naplníme namiesto žĺtok do uvarených bielok, vychladíme, alebo možeme hneď podávať - s čerstvým pečivom či kúskami pečeného mäsa.

Polievka z medvedieho cesnaku/špenátu autor: Henrieta Peškovičová 

Suroviny:

  • zemiaky
  • zeler
  • medvedí cesnak (alebo špenát)
  • zázvorová pasta
  • soľ
  • stipka čierneho korenia
  • smotana (sójová smotana, mlieko..)

Postup:

Na masle osmahneme zemiaky, uvaríme s zelerom (2:1) a do uvarených pridáme medvedí cesnak/špenát. Premiešame, rozmixujeme a postupne dochutíme zázvorovou pastou, soľou, maslom a čiernym korením. Domixujeme na pyré a podávame. Polievku možeme zjemniť smotanou, sójovou smotanou alebo mliekom. K polievke sa chuťovo hodia aj uvarená mrkva, bataty, špenát, žihlava, krutóny alebo polenta.

Pečené zemiaky s lososom a filé autor: @irsina83

 Suroviny:

  • 200g lososa
  • 200g rybie filé
  • petržlenová vňať
  • pažítka alebo zelená časť mladej cibuľky
  • šalvia - nemusí byť
  • rozmarín
  • 7 strúčikov cesnaku olúpaných
  • 7 strúčikov cesnaku so šupkou
  • 7ks cherry paradajok
  • 6-8ks zemiaky - záleží na veľkosti
  • morská soľ
  • kmín celý
  • olivový olej
  • 1ks citrón

Postup:

Lososa si nakrájame na 4 približne rovnaké kúsky a uložíme na plech ktorého dno sme si pokvapkali olivovým olejom, vedľa lososa poukladáme filé a ryby si posolíme. Do mixéra dáme petržlenovú vňať, pažítku, šalviu, olúpaný cesnak, olivový olej - asi 2 ČL a trocha soli a zmixujeme. Malou lyžičkou si bylinkovú zmes navrstvíme na ryby. Olúpeme jeden citrón, rozoberieme ho na mesiačiky a poukladáme ho na jednotlivé kúsky rýb a takisto aj malé kúsky rozmarínu. Vedľa rýb si nakrájame zemiaky na tenšie mesiačiky, poukladáme cherry paradajky a strúčiky cesnaku so šupkou a posolíme morskou soľou a pridáme na vrch zemiakov aj trochu kmínu, podlejeme trochou vody, pokvapkáme trochou olivového oleja a zakryjeme alobalom. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 250°C na 30 minút, potom rybu vyberieme bokom a zemiaky vrátime späť zakryté a pečieme ďalších 10-15 minút. Potom vrátime rybu späť do plechu a odkryté necháme z vrchu zagrilovať. Všetky chute sa krásne spoja.

Zapekaná cuketa s tuniakom autor: @puhinka2

Suroviny:

  • cuketa
  • cherry paradajky
  • tuniak vo vlastnej šťave
  • cesnak
  • morská soľ
  • syr

Postup:

Cuketu zabalíme do alobalu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220°C . Medzitým si nakrájame cherry paradajky na štvrťky, pridáme roztlačený cesnak a tuniaka. Keď máme cukety mäkké, tak vydlabeme vnútro, ktoré primiešame k zmesi. Poriadne premiešame a plníme lodičky. Posypeme syrom, dáme zapiecť do trúby a papáme.

Vegánske fašírky autor: @pallacinka

Suroviny:

Fašírky:

  • 125 gr červenej šošovice (uvarenej)
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja
  • 75g manga nakrájaného na drobné kúsky
  • 150g cíceru (uvareného alebo zavareného)
  • 2 PL sójovej muky (alebo akú máme doma)
  • soľ, korenie podľa chuti (ja som dala čerstvú kurkumu a rascu)

Omáčka:

  • 1 červená alebo žltá paprika
  • 100 ml vývaru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL jablčného alebo balsamico octu
  • 2 PL oliv. oleja
    (ja som na cesnak, ocot a olej zabudla a chutilo aj tak)

Postup:
Uvarenú šošovicu vymiešame s rozmixovaným cícerom, mangom, múkou a koreniami a robíme fašírky. Pôvodne som ich chcela opiecť na panvici no nedržali spolu, takže išli do rúry na plechu a boli z nich guľky.
Omáčka je veľmi jednoduchá. Na suchej panvici cca. 10 min. opražiť dohneda nadrobno nakrájanú papriku, potom zaliať trochou vývaru, 10 min podusiť a rozmixovať. Ja som pridala uz iba soľ a chutila naozaj výborne, s cesnakom by bola asi ešte lepšia.

Fašírky z tempehu autor: @zojec

Suroviny:

  • 1 väčsia šálka uvarených jačmenných krúpov (jemne zomletých - perlička, varí sa ako ryža)
  • 1 údený tempeh
  • 1-2 strúčky cesnaku
  • 1 malá mrkva
  • ľanové semienka
  • 1 PL lahôdkového droždia TEBI
  • majoránka
  • trochu čierneho korenia
  • hraška na obaľovanie (možno nahradiť strúhankou)

Postup: 
Tempeh si pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme do krúpovej kaše, postrúhame mrkvu, pridáme ingrediencie na ochutenie a robíme guľky, ktoré obaľujeme v hraške. Poukladať na plech a piecť cca 45 minút na 200 °C.
Rukolový šalát: 
Cherry paradajky prekrojiť a trošku osmahnúť na oliváči. Potom osmahnúť slnečnicové semienka, všetko premiešať s rukolou, pokvapkať octom a ozdobiť hoblinkami pecorina alebo parmezánu.

Netradičná fašírka autor: @irsina83

 Suroviny:

 Na fašírku:

  • 500g mletého jahňacieho, kuracieho alebo bravčového mäsa
  • 2 hrste ovsených drobných vločiek
  • 1 hrsť varenej pohánky lámanky
  • 2 vajcia surové
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky červenej mletej papriky
  • morská soľ
  • čierne mleté korenie
  • drvený kmín
  • sušený tymián
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2PL olivového oleja
  • papier na pečenie
  • forma na srnčí chrbát
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • sušený ligurček

Postup:

Mleté mäso, koreniny, bylinky, nakrájanú cibuľu nadrobno, prelisovaný cesnak, surové vajcia, uvarenú pohánku, ovsené vločky a 1PL olivového oleja
vymiešame do krásneho cesta. Vystrihneme si papier na pečenie, vložíme ho do formy na srnčí chrbát, pol zmesi fašírkového masa dáme do formy, poukladáme uvarené vajíčka prerezané na poly a zakryjeme ich zvyšnou zmesou. Vrch polejeme zvyšným olejom a dáme piecť do predohriatej trúby na 200°C a pečieme cca 30-45 minút.

Čokoládový puding autor: @lucka1987

Suroviny:

  • 1-2 banány
  • avokádo
  • horké kakao (alebo môžeme použiť karob namiesto kakaa)
  • mleté vlašské orechy
  • ovocie (čo domácnosť ponúka)
  • 1-2 PL javorového sirupu (ja som nahradila steviou, lebo sirup nemám)

Postup:

Avokádo očistíme a rozmixujeme, pridáme kakao a dosladíme. Puding posypeme orechami a podávame s ovocím.

Pšenovo-špaldové šúlance s aróniovým džemom autor: @ildici12

Suroviny:

  • 150 g surového pšena
  • 230 g špaldovej múky (alebo akú máme doma)
  • 1 vanilkový biopuding
  • voda podľa potreby
  • soľ

Postup:

Pšeno najprv 3x prepláchneme v horúcej vode. Dáme variť: v pomere 1:2 a to tak, že do zovretia je najsilnejší oheň, odokryté. Keď začne vrieť voda aj so pšenom, tak oheň stíšime, zakryjeme a varíme cca 15, max. 20, minút. Nemiešame. Zakryté necháme dôjsť. Dáme vychladnúť.
Cca polovicu pšena môžeme rozmixovať (nie je nutné, ale zjemní chuť). Pridáme vanilkový puding, múku a vymiešame do pevného cesta. V prípade potreby pridáme trošku vody prípadne kukuričný škrob alebo kukuričnú múku. Z cesta vytvarujeme šúlance. Dáme ich variť do osolenej vriacej vody – na max 5 min. Keď vyplávajú, ihneď ich vyberieme, aby sa nerozvarili.
Čierny mak opražíme nasucho (pre lepšiu stráviteľnosť), pomelieme. Podávame s prírodným sladom (javorový, pšeničný, ryžový sirup alebo agáve)
Šúlance sa môžu orestovať na masle s trochou sirupu alebo trstinový cukor (skaramelizujú sa). Dajú sa na tanier, posypú sa so zomletým makom a osladia sa sirupom. Namiesto cukru sa môže použiť sušené kukričné alebo ovsené mlieko. Pridáme aróniový džem.

K týmto sviatkom neodmysleteľne patrí aj zemiakový majonézový šalát. Ako si doma pripraviť zdravý majonézový šalát bez použitia majonézy?

Stačí namiesto majonézy použiť biely jogurt, čerstvú nakrájanú uhorku, prípadne kyslú smotanu alebo tzaziky. A máte doma jedninečnú mňamku. 

Rovnako vajička si môžete naplniť čímkoľvek. Uvareným cícerom rozmixovaným so žĺtkom alebo cottage syr s cesnakom a nastúrhaným syrom - fantázii sa medze nekladú. Ako sa u nás hovorí, čo chladnička dala. 

Rovnako aj cez tieto sviatky môžeme maškrtiť. Základom su zdravé suroviny. Ovocné poháre s kvalitnou čokoládou, cereálie, domáce tyčinky, zdravé koláče - to všetko si pripravíte rýchlo a chutne podľa seba.

Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine, kde vás s radosťou príjme takmer 1200 členov. 

Link na skupinu: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/Prajeme všetkým prekrásne Veľkonočné sviatky, hlavne plné zdravia, pohody, štastia, lásky a snáď už aj krásneho počasia 🙂Dobrú chuť a do zjedenia priatelia 🙂

#magazin #varenie #recepty #zdravie #skupina

Opäť kvalitne pripravený materiál, ďakujem! Veľmi si vážim Tvoju prácu a verím, že dlho bez nás nevydržíš 🙂
Požehnané sviatky!

25. mar 2013

@betati Robíte mi to ťažké dievčatá...Ďakujem veľmi pekne aj ja ti prajem krásne sviatky 🙂

25. mar 2013

paci sa mi to velmi 🙂

25. mar 2013

uzasny clanok 🙂

25. mar 2013

@irsina83
@brumca Dakujem kocky 😉

25. mar 2013

@drobec33 si skvela, dakujeme 🙂

25. mar 2013

@e.l.i.e.n.k.a Ja dakujem, vy ste skvele 🙂

25. mar 2013

Dakujem Katka za pripomenutie mojho receptu, vobec mi nenapadlo, ze je ako stvoreny pre Velku noc 🙂

25. mar 2013

@pallacinka Ved vies zlatko...😉

25. mar 2013

@drobec33 Viem a je mi trosku smutno, ale moc moc ti drzim palce, si sikulka a urcite je tvoje rozhodnutie spravne 🙂

25. mar 2013

u nás sniežik sa nám chumelí zimička zas prišla.....lalala...,-)))

26. mar 2013

@sendy182 Veru, veru...Perinbabe zasibkava 😀 😀 😀

26. mar 2013

@drobec33 ja som tu tvoju správu ešte nepredýchala 🙂

26. mar 2013

Ďakujem za článok, kvalitný ako vždy.........

31. mar 2013

@inngrid 🙂 Uz urcite ano 😉
@slniecko41 Ja dakujem 🙂 Vidim vsak, ze @ildici12 to za mna prevzala vo velkom style 🙂

12. apr 2013

@drobec33 áno, ale chýbaš tu!!!!!!

12. apr 2013

@drobec33 tak tak súhlas, ako ti ide práca?

12. apr 2013

@slniecko41
@inngrid babyyy...Ide, ide 🙂 Snorim, hladam, pripravujem 😀

13. apr 2013

@drobec33 drz sa!!!

13. apr 2013
3. máj 2015

Začni písať komentár...

Odošli