Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide...
Varíme zdravo a chutne – časť 5.
Fašiangy a Turíce už máme za sebou a čaká nás Veľká noc. Niekto tento sviatok oslavuje, niekto nie. Faktom však je, že papať musíme aj vtedy
Tí, ktorí oslavujú, väčšinou podľa tradície začínajú zeleným štvrtkom. Keďže nie som veriaca, so zvedavosti som trochu pátrala, kde a ako vlastne vznikol zelený štvrtok. Wikipédia mi poskytla stručné vysvetlenie, tak sa s vami oň podelím.
Názov vznikol prešmyčkou nemeckého názvu Greindonnerstag (plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (Zelený štvrtok), pretože niekedy sa v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Biskup ich rozhrešil a prijal do spoločenstva veriacich. V tento deň sa na niektorých miestach používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk požívať v tento deň veľa zeleniny podporoval jeho názov.
Roky rokúce sa traduje na zelený štvrtok jedenie špenátu. Aj ja si už roky pamätám, ako som sa hrozila tohto dňa, keďže som špenát dlhé roky neznášala. Neviem, čím to bolo spôsobené. Ale ako som pri svojich deťoch začala objavovať všestrannosť tejto zeleniny, našla som si k nemu cestu. Ani pre mňa už špenát nie je iba uvarená omáčka s cesnakom s uvarenými zemiakmi a volským okom, ale surovina, ktorá dokáže obohatiť a vylepšiť veľa rôznych jedál.
Keďže však ako všetci vieme, údené mäso k zdravej strave vzhľadom na svoje nepriaznivé účinky určite nepatrí, pripravili sme pre vás milí rodičia zopár dobrých tipov, ako si klasické veľkonočné jedlo trocha zdravo spestriť. Čo tak miesto údeného mäsa pripraviť chutnú rybku? Prejedli ste sa špenátu? Skúste medvecí cesnak.
Špenátové halušky autor: @drobec33
Raňajky - ranná dávka zdravia a inteligencie
Varíme zdravo a chutne-časť 4.
Zobudíte sa aj vy každé ráno s tým, že rozmýšľate, aké dobré raňajky svojmu drobcovi opäť pripravíte?
Dojčatá sú na tom najlepšie, mama pristaví zásobáreň mliečka alebo fľašku s materským/umelým mliekom a raňajky sú na svete
Čo však s krpčekmi a staršími deťmi, ktoré už majú nejaký ten zúbok a ktorým už iba mliečko nestačí? Raňajky sú základom celého dňa. Na to, aby taký človiečik dokázal plnohodnotne, vnímavo a čulo spoznávať svet či sa sústrediť pri hrách alebo učení, potrebuje telo správne nakopnúť. A o to sa postarajú práve raňajky. „Ukradnem“ si zopár dôležitých faktov od jednej výživovej poradkyne.
Máte pochybnosti o tom, či sú raňajky vôbec potrebné k naštartovaniu do nového dňa?
Ak raňajky vynecháte, nedodáte telu potrebné stavebné látky a energiu. Zároveň tým znížite hladinu cukru v krvi, čo je príčinou túžby organizmu po jednoduchých karbohydrátoch. Takže neváhajte a začnite čo najskôr raňajkovať! Nemusíte hneď v prvý deň skonzumovať kompletné raňajky. Začnite postupne. Napríklad jedným prírodným jogurtom, neskôr si k nemu pridajte kúsok ovocia, potom aj trošku ovsených vločiek... a ani sa nenazdáte, budete pravidelne a zdravo raňajkovať.
Nátierky a pomazánky
Varíme zdravo a chutne-časť 3.
Keď sme zadávali anketovú otázku o stravovaní, netušila som, že pomazánky sa budú radiť na prvé miesto záujmov rodičov z veľkého množstva rôznych druhov pokrmov. Človek by si myslel, že v dnešnej dobe zapadli prachom Osobne ma teší fakt, že opak je pravdou. Dávno sme sa presvedčili, že dobrú pomazánku aj pre našich malých krpčekov je dnes možné urobiť takmer z čohokoľvek. Stačí zmiešať tie správne ingrediencie a skvelá pomazánka je na svete. Ale stále sa tradujú aj tie klasické, tie od našich starých mám.
Chutná, zdravá pomazánka, alebo čo chladnička dala
Neviem, čím to je, že sa ľudia pomazánok tak "boja". Alebo im neprikladajú dôležitosť v našom stravovaní? Alebo je to strachom, že sa niečo pri ich príprave pokazí, či "fakt", že to dieťatu proste nezachutí?!
Pomazánky a nátierky majú svoje čaro a podľa mňa aj dôležité miesto v jedalničku. Nehovoriac o tom, že sú nám veľmi nápomocné, pretože z "holého" kúska chleba či pečiva razom dokážu vykúzliť malého Armaniho
Nech je dôvod akýkoľvek, prinášame vám zopár inšpiratívnych a zdravých receptov. A nemusíte sa báť, vaše deti si ich obľúbia Otvorte svoje chladničky, špajze a pustite uzdu svojej fantázii a vôní.
Polievky, polievky ach tie polievky...
Varíme zdravo a chutne-časť 2.
Určite to každá z nás pozná. S otázkou "Čo dnes varíte na obed?" sa tu stretávame denne. Priznám sa, sama sa niekedy dostanem do stavu, kedy mám pocit, že som už asi všetko vyskúšala.
Ako vo väčšine domacností na Slovensku, ani v tej našej to nie je inak a polievka patrí na náš každodenný stôl.
Je vôbec polievka nutná?
Polievky sú v našom jedálničku od nepamäti, varili ich generácie pred nami. Do určitého veku som polievky veľmi neobľubovala, asi to bolo spôsobené polievkami, ktoré som jedávala v školských jedálňach. Bohviečo to nebolo, pamätám si niektoré ešte dodnes. Ako vo veľa iných veciach, aj tu príchod mojich detí na svet zmenil aj môj pohľad a názor na ne. Dozvedela som sa napríklad, že polievka je pri najdôležitejšom jedle dňa dôležitá, pretože pripraví žalúdok na dobré travenie. Čím, to je presne neviem, ale že sú zdravé, o tom nepochybujem
Časy, kedy sa varili polievky hlavne z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu či šošovice sú dávno za nami. Dnes už naozaj nie je problém vykúzliť úžasnú polievku spojenúm rôznych aj netradičných alebo nie klasických potravín.
Ako môžeme pripraviť chutnú a zaujímavú polievku plnú vitamínov a energie?
Varíme zdravo a chutne?
Väčšina z nás je presvedčená, že vieme variť zdravo. Pravidelne vám preto budeme prinášať zoznam chutných a zdravých receptov. Vždy koncom pracovného týždňa, aby ste si stihli naplánovať víkendové varenie. Tentokrát sme pripravili 8 receptov na hlavné jedlá, polievku i dezerty.
Čo je definícia alebo kritérium zdravého varenia?
Čoraz častejšie sa ako rodičia stretávame s pojmami ako atopicky ekzém, potravinová intolerancia a alergia. Svoju úlohu pri týchto problémoch tvoria naše gény a prostredie, v ktorom žijeme. Ale vačšina rodičov už v dnešnej dobe vie, že za tieto problémy je priamo zodpovedná aj strava, ktorú denne jeme my aj naše deti.
Vystihnúť sa to dá zmenou citátu „Láska ide cez žalúdok" na vetu „Zdravie ide cez žalúdok.“ Alebo ešte výstižnejšie: „Sme to, čo jeme“.
V prvom rade to má byť strava a nápoje, ktoré zabezpečujú zdravú výživu. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny, mäso, mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Dôležite je, aby bola naša strava vyvážená a bohatá na primerané množstvo vitamínov, minerálov, uhľohydrátov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a vody.
Ako toto všetko dosiahnuť? Čo nášmu organizmu robí dobre a čo nie?