dominika_c
10. mar 2016
128 

Rozprávkový sprievodník: BOB a BOBEK

Bob a Bobek, králiky z klobúka. Kto by ich už nepoznal? Toť, sú to dokonca naši susedia, Česi 🙂 Každe ráno „zdrhajú“ z klobúka kúzelníka Pokustona, aby prežili nejaké to dobrodružstvo. Veď ako sa to hovorí? YOLO (You Only Live Once – Žiješ len raz)? Tak, prosím pekne, králiky sa tohto moderného výrazu dnešnej doby držali už v roku 1978, kedy sa ich dobrodružstvá začali natáčať. Diváci sa z nich mohli tešiť po prvýkrát v decembri 1979. Nemyslite si, že predtým čušali v klobúku a nič nerobili, to nie ;) To iba v tom roku si ich všimol režisér Václav Bedřich a preniesol ich zážitky na televíznu obrazovku. A že tých dobrodružstiev nebolo málo! Bolo ich toľko, že sa zmestili do ôsmich sérií, 91 dielov, plných huncútstiev. Prvých 39 dielov bolo odvysielaných pod názvom Bob a Bobek – Králici z klobouka. Ďalsích 39 hľadajte pod názvom Bob a Bobek na cestách.

Bob a Bobek vznikli vďaka čarovným rukám výtvarníka menom Vladimír Jiránek (*6.6. 1938 – †6.11.2012). Keďže v tom čase mal zakázané kresliť ľudí - trošku totiž pohoršoval svojimi karikatúrami - musel zaloviť v ríši zvierat. A tak si na stvárnenie negatívnych, ale aj pozitívnych ľudských vlastností vybral králikov. Tento humorista s jemnou iróniou je stvoriteľom aj známych postavičiek Pat a Mat. Takže sa dá povedať, že Bob a Bobek sú bratia Pata a Mata. No amen tma! Viete si predstaviť, mať doma takýchto štyroch výmyseľníkov? 🙂

A teraz k dvom hlavným aktérom. Bob je ten väčší tvor z rodu králikov. Je tou rozumnejšou polovičkou. Bobek je prcek, síce tak trošku strachopudko, no za to veľmi šikovný. Obidvaja sú však veľkí výmyselníci, čo ich neraz dostane do problémov. Pri tom, ako sa z tých „prúserov“ snažia dostať, zažívajú veľa komických situácií. Veď aký by to bol rozprávkový svet bez zábavy a srandy? Ďakujeme, prúsery bez srandy zažívame v každodennom živote, však?

Vedeli ste, že títo králici sú až natoľko cool, že boli v roku 2015 zvolení za maskotov Majstrovstiev sveta v hokeji? Ja som to postrehla! Vlastne, bola to asi jediná vec, ktorú som ohľadom Majstrovstiev sveta postrela :P Ich nový červený vohoz vytvoril výtvarník Alex Dowis. Zaujímavé je, že to bolo prvýkrát, kedy boli maskoti hneď dvaja a nie jeden, ako doposiaľ. Títo maskoti získali prvenstvo aj tým, že sa jednalo o prvé postavičky, ktoré neboli vytvorené špeciálne pre Majstrovstvá, ale už tu nejakú tú dobu s nami pobudli.

Poznáte výraz „product placement“? Taktické umiestnenie produktu do filmovej alebo televíznej tvorby? Tak, prosím pekne, už Bob a Bobek vedeli o tomto type reklamy. V epizóde „U pumpy“ si Bobek vypiskuje melódiu zo seriálu Maxipes Fík, keďže hudbu k obom rozprávkam zložil Petr Skoumal. No Bobek, takto robíš reklamu kamošovi? ;)

Tak, milí moji, neleňte a pustite sa dobrodružstva s Bobom a Bobkom, na Ťuki TV ;)

dominika_c
autorAMBASÁDORKA

#magio_tv, #tuki_tv

8. mar 2016

Začni písať komentár...

Odošli