dominika_c
30. dec 2024
1620 

Rozlúčte sa s rokom 2024 sviatočne a chutne

Opäť je to tu. Posledné chvíle starého roka a prvé toho nového klopú na dvere. Je jedno, či máte veľké očakávania, alebo pre vás nový list v kalendári nejaký obrat v životoch neznamená. Príprava niečoho dobrého pod zub je vždy dobrý nápad, no nie? Pripravte sa na rozlúčku so starým rokom – či už plánujete párty, malé posedenie v kruhu blízkych, alebo pokojný večer v pyžame na gauči.

Opitý Izidor s višňami

Opitý Izidor je už taká klasika. Senior medzi sviatočnými zákuskami. Plný orechov, čokolády a rumu. Ideálny na Vianoce či Silvestra, obzvlášť, ak sa vám podarí uliať trochu viac rumu ;) Ak chcete dodať tomuto tradičnému zákusku sviatočný šat, pripravte ho vo forme torty. A ak ho chcete niečím ozvláštniť, pridajte sladkokyslé višne. Kombinácia hodná sviatkov 🙂

Kakaový korpus (bezlepkový):

Orechová plnka:

Kakaový krém:

Čoko ganache:

  • 150 g smotana na šľahanie
  • 200 g čokoláda horká
  • 25 g maslo

Ďalšie suroviny:

Korpus: Bielky s pár lyžicami cukru vyšľaháme dotuha. Potom si vyšľaháme žĺtky so zvyškom cukru, až kým nebudú nadýchané a svetlé. Postupne pridáme teplú vodu a olej. Nakoniec opatrne ručne primiešame čokoládové pudingy, ktoré sme zmiešali s práškom do pečiva. Nalejeme do 2 rovnakých foriem na pečenie, ktorých dno sme si vystlali papierom na pečenie. Piekla som na 170 stupňov, horkovzdušný program, cca 30 minút. Pečte však podľa vašej rúry a skúseností. Ak nemáte rovnaké formy, môžete piecť aj v jednej, pridajte však dĺžku pečenia. Ak nepotrebujete bezlepkovú verziu, pokojne môžete použiť aj recept na iný kakaový korpus. Tento je však, obzvlášť na bezlepkový, jemný a nadýchaný.

Orechová plnka: Orechy pomelieme, krátko opražíme, aby sme zvýraznili chuť, pridáme rum a preosiaty cukor. Všetko zamiešame.

Kakaový krém: Trochu mlieka, asi tretinu, si odoberieme a rozmiešame v ňom pudingy, cukor a žĺtky. Zvyšok mlieka necháme zovrieť, primiešame zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Ten za občasného miešania necháme vychladnúť. Aby sa nám neurobila na povrchu koža, môžeme ho dať do mixéra a pomaly premiešavať, prípadne prikryť potravinárskou fóliou. Povolené maslo si vymiešame do peny a postupne pridávame po troche puding, ktorý sme si predtým prešľahali, aby bol hladký, ako aj preosiate kakao. Z mojej skúsenosti by mal byť puding o niečo teplejší ako maslo, aby sa krém nezgrcol.

Čoko ganache: Smotanu na šľahanie zohrejeme takmer do bodu varu a zalejeme ňou kocky čokolády, pridáme maslo, necháme chvíľu postáť a potom miešame, až kým nedostaneme hladký krém. Necháme vychladnúť.

Ovocný vklad: Ak chcete pridať torte niečo navyše, višne skvele doplnia chuť orechov a rumu. Mrazené višne s trochou vody necháme v malom hrnci rozmraziť a jemne ich mixneme – tak, aby nám ostali aj väčšie kúsky ovocia. Túto zmes, mne vyšlo cca 300 ml, vrátime späť do hrnca, privedieme k varu a pridáme jeden vanilkový puding, ktorý sme si rozmiešali v troche vody/ovocnej šťavy/rumu. Uvaríme puding a osladíme podľa chuti.

A ideme skladať. Vychladnuté korpusy som rozrezala, aby som dostala 4 pláty. Skladala som nasledovne: prvý tortový plát som natrela štedrou vrstvou džemu, naniesla orechovú plnku a nechala vychladiť. Následne som naniesla aj vrstvu kakaového krému a navrch poukladala mrazené višne. Zakryla som ďalším plátom, opäť vrstva džemu, mierne vychladený višňový „puding” a šup schladiť. Pokračujeme, až keď je višňová vrstva vychladená. Na tú teraz natrieme čoko ganache a prikryjeme ďalším korpusom. Opäť opakujeme - džem, orechová plnka, kakaový krém a mrazené višne. Prikryjeme posledným plátom korpusu a necháme stuhnúť do ďalšieho dňa. V chladničke vždy tortu zaťažím, aby bola rovná. Na ďalší deň ju obrátim na podnos, aby som mala vrch torty rovný. Tak, že spodok je vrch a vrch spodok. Tortu môžeme ozdobiť. Ja som tentoraz iba ľahko obtrela zvyšným krémom, ostalo mi trochu kakaového krému i ganache, a obsypala mletými orechami. Pokojne zapojte fantáziu a dozdobte. Použila som iba rozmarín a škoricové hviezdičky. Tie sú taktiež skvelým sviatočným pečivom, s minimom surovín a taktiež bezlepkové, bez použitia múky. Tak si poďme rovno spísať recept aj na ne 🙂

Škoricové hviezdičky

Mandle, lúpané mleté dmBio

So svojou neutrálnou chuťou majú mleté mandle značky dmBio všestranné použitie. Sú vhodné do müsli, ako súčasť rôzneho pečiva, ako posýpka na šaláty, na prípravu lahodných šejkov. Mandľové oriešky pomáhajú zlepšiť kvalitu vlasov, nechtov a pleti. Pravidelná konzumácia posilňuje nervy, srdce, imunitu, dodáva svalom pevnosť a pomáha prekonať stres a únavu. Neváhajte a vyskúšajte naše dmBio mandle!


Na polevu:

  • 1 bielko
  • 100 g preosiateho práškového cukru

Bielky vyšľaháme do polotuha, potom postupne pridávame preosiaty cukor. Šľaháme ďalej, až kým nie je sneh pevný. Pridáme mandle zmiešané so škoricou a opatrne premiešame, kým sa všetko nespojí. Necháme do ďalšieho dňa vo fólii v chladničke – alebo aspoň 3 hodiny.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, buď podsypeme mandľami, alebo, ako ja, vyvaľkáme na silikónovej podložke s tým, že vrch som prikryla papierom na pečenie. Medzi vykrajovaním si môžeme formičku namáčať v studenej vode, aby sa cesto nelepilo 🙂 Vykrojené hviezdičky, alebo aj iné tvary, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme polevou. Tu si pripravíme tak, že bielky vyšľaháme takmer dotuha, pred koncom pridáme pr. cukor a šľaháme ďalej, kým nebude poleva pekne lesklá a tuhá. Na hviezdičky ju nanášame napríklad štetcom, ja som použila malý silikónový.

Vložíme do rúry predhriatej na 100 stupňov, na horkovzdušný program, a pečieme cca 12-15 minút. Dôležité je ich neprepiecť, aby ostali šťavnaté 🙂

Stromčeky z lístkového cesta

Lístkové cesto si rozvaľkáme, ideálne však kúpime vyvaľkané a máme to bez roboty 🙂, a narežeme na pásiky široké cca 2 cm, ktoré potrieme paradajkovým pretlakom. Potom si narežeme šunku na pásiky o trošku užšie a poukladáme ju na pásiky cesta. Stromček skladáme od vrchu ku spodku harmonikovým spôsobom. Stromček prepichneme špajlou, poukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Necháme vychladnúť a na vrch napichneme olivu. Z druhého cesta si môžeme spraviť slimáčikov a použiť ich ako stojan, do ktorého stromček zapichneme.

Ľadový drink so stromčekom

Mali by sme niečo sladké, niečo slané, už chýba iba niečo, s čím si štrngneme. Či už to bude niečo alkoholické, alebo nealkoholické, môžete sa pohrať so servírovaním. A na to, aby ste vyčarovali nápadité servírovanie, nepotrebujete veľa. Stačí vám vetvička rozmarínu, pohár a lepiaca páska.

Na spodok pohára nalejete trochu vody, vložíte rozmarín a hore ho prichytíte pomocou lepiacej pásky tak, aby stál rovno ako stromček. Necháte zamrznúť, po vybratí zotriete námrazu a nalejete čokoľvek podľa vášho gusta. My sme zvolili nealko, aby sme si mohli pripiť všetci spolu. A tieto šťavy sú skvelou voľbou na nealko prípitok.

Nealkoholický perlivý nápoj biely grep a hrozno dmBio

Dokonalé osvieženie počas dňa! Nealkoholický perlivý nápoj s bielym grepom a hroznom od značky dmBio predstavuje osviežujúci sýtený nápoj, ktorý kombinuje minerálnu vodu a ovocné šťavy. Šťava je zjemnená minerálnou vodou, čím vám dodá nielen energiu, ale aj ľahké, nízko-kalorické osvieženie počas dňa. Chutný a zdravý nápoj môžete podávať samostatne alebo ako prísadu do drinkov či smoothie. Osviežte sa počas dňa s ovocným strikom od dmBio!

Jablková šťava s prírodnou minerálnou vodou dmBio

Šumivý jablkový nápoj dmBio je kombináciou na slnku dozretých a okamžite spracovaných jabĺk a prírodnej minerálnej vody. Vďaka dozrievaniu na slnku si jablká zachovávajú množstvo cenných látok. Obsah ovocia je minimálne 60 %. Nápoj je skvelý na cesty, výborne dopĺňa pitný režim a osviežuje organizmus počas dňa. Chutný a zdravý nápoj môžete podávať samostatne alebo ako prísadu do drinkov či smoothie. Osviežte sa počas dňa s ovocným strikom od dmBio!

Doma na mňa ešte žmurkali jedlé potravinárske trbliekty. A tak smi si ich, tu s mojím malým asistentom, pridali do pohára. Chuť nezmenia, ale dodajú drinku, alebo aj obyčajnej vode, slávnostný nádych.

No a teraz poďme zužitkovať to, čo nám ostalo. Okrem toho, že som hviezdičky zapracovala aj do venčeka, ktorému kraľujú #dm profissimo sviečky, použila som aj rozmarín.

Ten som iba zviazala šnúrkou do kruhu a vytvorila z neho rýchlu a jednoduchú ozdôbku na sviatočný stôl. Napríklad do taniera, v ktorom budeme servírovať silvestrovskú kapustnicu.

Ak hľadáte viac tipov na Silvestra, od inšpirácií na make-up až po tipy na snacky a pochutiny, tu určite niečo nájdete.

P.S. Strávte Silvester tak, ako sa vám žiada. Hoci aj na gauči v pyžame, ako to plánujem ja. Hlavne buďte šťastné, vďačné a vážte si ten deň rovnako ako nasledujúcich 365 dní.

ŠNR ❤️

Dominika

Začni písať komentár...

Odošli