Máme za sebou január, ideálny čas na nové začiatky či výzvy – a jednou z nich bol aj veganuár, mesiac venovaný vegánstvu. Nebudem klamať, vegánka zo mňa zrejme nikdy nebude. Predsa len, asi som na to priveľký gurmán a vzdať sa, napríklad, syrov – ťažká to predstava. 🙂 No vegánska strava otvára dvere k novým chute a kombináciám, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Či už ste vegánkou, alebo len skúšate zaradiť do svojho jedálnička viac rastlinných jedál, značka dmBio ponúka široký výber chutných produktov, ktoré vám s tým pomôžu. A tak som si pre vás pripravila zopár tipov na stálice i novinky, ktorým nikdy neodolám(e), či tie, ktoré som objavila aj vďaka výzve veganuár. Ide o vegánske produkty, ktoré však nie vždy pripravujem na vegánsky spôsob.
Suroviny:
Postup:
Uvaríme quinou podľa návodu a necháme ju vychladnúť. Zamiešame do nej všetky suroviny, vrátane nálevu, ktorý si pripravíme z vody, olivového oleja, citrónovej šťavy/octu, soli a korenia. Ja zvyknem pridať aj trochu stévie, aby som dostala mierne sladkokyslý nálev. Na žiadosť detí som pridala aj kukuricu, no skvelé sú aj čierne olivy. Šalát si vieme prispôsobiť podľa vlastných chutí. 🙂 Ak chceme vegánsku verziu, vynecháme balkánsky syr, prípadne ho nahradíme tofu či inou alternatívou. Šalát môžeme jesť ihneď, ale skvelý je aj na ďalší deň po odležaní v chladničke. 🙂
Tieto #dm nátierky všemožných chutí sú jedným z najlepších vynálezov. Bez srandy. Ako záchranca školských desiat, ale i nečakaných návštev. Či už na chlieb, tortillu, alebo ako ich ľúbim ja, iba tak so zeleninou. A ktorá chuť u mňa vyhráva? Ťažká to voľba, ale asi vedie kombinácia papája, mango a karí, v tesnom závese sú červená repa a chren a baklažán.
Paradajky v akejkoľvek forme sú u nás pomaly na dennom poriadku. Okrem tých čerstvých, voňavých, ideálne priamo zo záhradky, nedám dopustiť na paradajkové pyré či pretlaky. Nie je snáď nič rýchlejšie a vďačnejšie ako paradajková polievka. Tento paradajkový pretlak obsahuje 99,8 % paradajok a jednu fľašu musím mať vždy v špajzi. Okrem toho u nás takmer vždy nájdete aj tento zahustený paradajkový pretlak, ktorý ponúka 2-násobnú koncentráciu, navyše má praktické balenie. Nehovoriac o dmBio kečupe, ktorý ide u nás na kilá. A áno, okrem polievky či pizze u nás fičí aj klasika, akou je plnená paprika. Ak použijete náhradu za mäso, môžeme to pokojne nazvať vegánskym jedlom. ;)
P.S. parenú knedľu robím od oka, takže vždy vyjde inak, avšak nedávam vajíčko, vďaka čomu je naozaj mäkká ako obláčik 🙂
dmBio 7-dňový zázvorovo-kurkumový shot – kombinácia, ktorá je plná vitamínov a navyše skvele chutí. Ide o zmes ovocných štiav so šťavou zo zázvoru a kurkumy, s pomarančovou šťavou a s acerolovou dreňou. Chuť je intenzívna, špecifická a zrejme nesadne každému. Ale u mňa to bola láska na prvé odpitie. A odvtedy si chodím upíjať a opíjať sa tou chuťou vždy, keď sa ocitne u nás v chladničke. 🙂
Keď sme prešli na nápoje, ostaňme pri nich ešte chvíľku. Prejdime však k čajom. Jar, leto, jeseň, zima – čaj je u mňa na dennom poriadku. V zime teplý, v lete ho pijem zase s ľadom. Okrem klasiky v podobe čierneho a zeleného čaju rada skúšam nové chute. A práve preto ma nový rad čajov dmBio extrémne potešil. A do stálej výbavy zaraďujem tieto 2 príchute: taliansky citrón, ktorý je vďaka listu stévie jemne sladký, a marockú mätu. Tento výborný mätový čaj kombinuje mätu kučeravú a mätu piepornú a chutí takmer ako z čerstvej mäty zo záhradky.
Ak ide o raňajky, patrím jednoznačne do tímu sladké. Zväčša siahnem po ovsenej kaši či jogurte s ovocím, ale niektoré víkendy si priam pýtajú niečo iné. Okrem palaciniek a lievancov na rôzne spôsoby však nie je na zahodenie ani taký cisársky trhanec, známy ako Kaiserschmarrn. Ide o tradičný rakúsky dezet, ktorý má bohatú históriu a bol jedným z obľúbených jedál cisára Františka Jozefa I. Tento múčnik si môžete, samozrejme, spraviť aj bez tejto zmesi, ale čo si budeme klamať, niekedy padne vhod menšie zjednodušenie, no nie? V ponuke nájdete bezgluténovú vegánsku zmes, no i nevegánsku verziu, ktorá je, aspoň za mňa, o kus lepšia. Nezabudnite k trhancom naservírovať aj ovocnú omáčku. Ja všetkymi desiatimi odporúčam túto jablkovo-mangovú dreň.
Pomaly sa vo vzduchu vznáša láska, blíži sa totiž Valentín - sviatok niektorými zbožňovaný, inými zatracovaný. Každopádne, či ste priaznivcom sviatku zaľúbených, alebo nie, pekné a chutné limitky vždy potešia. Tentoraz v srdiečkovej téme v podobe čaju, cestovín a lievancov 🙂
Tak, dobrú chuť prajem. 🩷
Čoraz viac ľudí preferuje vegánsku stravu, a to z viacerých dôvodov - etických, ekologických či zdravotných. Ak sa rozhodnete pre vegánsku stravu, je však dôležité, aby ste dbali na vyvážené zloženie potravín. Chce to veľa študovania a poradu s odborníkmi. Viac o vegánstve a všetko, čo so sebou prináša vegánska strava, nájdete tu.
Začni písať komentár...