dextella14
25. jún 2020
16322 

Pre všetkých s kuracou kožou..

Keďže mi v poslednej dobe prišlo veľmi veľa správ ohľadom tzv. kuracej kože, rozhodla som sa počas mojej poobednej pauzičky napísať krátky článok- s úvodom do problematiky a niekoľkými praktickými radami :D

Keratosis pilaris (folikulárna keratóza, ľudovo nazývaná aj kuracia koža) je pomerne často sa vyskytujúca diagnóza. Hneď na úvod podotknem, že našťastie sa jedná LEN o kozmetický problém, nehľadajte za tým nič vážne. Prejavuje sa početnými drsnými drobnými ,vyrážtičkami, prevažne na ramenách, stehnách, u detí často na lícach. Menej často vidíme prejavy aj na bruchu, predkoleniach, zadku.. Koža je na pohmat drsná, môže sa jemne šúpať. Ak sa snažíte kožné prejavy vytlačiť, z každého vylezie drobný biely hadík- pozor, nejde o maz /ako napr. pri akné/, ale o keratotickú zátku.

KP máva chronický priebeh s obdobiami zlepšenia a zhoršenia. Často ho vidíme u detí, potom majú prejavy tendenciu vymiznúť a v dospelosti sa objavia zase. Ochorenie môžu zhoršovať hormonálne zmeny- tehotenstvo, dojčenie. Možno niektorým z Vás kuracina preto začala až po pôrode.. prejavy sa môžu zhoršovať aj v suchom ovzduší- vykurovacia zimná sezóna. Sú však aj prípady, kedy niekomu KP zmizla vekom aj úplne.

Prečo toto ochorenie vzniká? KP patrí medzi dedičné ochorenia, takže ak ním trpíte Vy je dosť veľká šanca, že ju zdedia aj Vaše detičky. Okolie môžete uistiť, že sa nejedná o infekčné ochorenie- nikto to od Vás ,nemôže dostať,. KP často vidíme aj u atopikov, ľudí s alergiami, citlivou kožou.

Čo sa deje v koži? KP patrí medzi tzv. keratózy- ochorenia, pri ktorých dochádza k poruche rohovatenia najvrchnejšej časti kože nazývanej epiderma. V pokožke každého z nás prebieha tento proces neustále- staré bunky pokožky sa odlučujú, a nahrádzajú ich nové. Ide o pomerne zložitý proces, o ktorom sa nebudem rozpisovať. Dôležité je, že pri KP je tento proces narušený- staré bunky sa neodľučujú ľahko, zostávajú ,prilepené, na sebe, vytvoria zátku ktorá následne upchá ústie vlasového folikulu.

Čo s tým? Asi najdôežitejšia otázka pre Vás. Keďže ide o dedičné ochorenie, jeho podstatu nemôžeme zmeniť, nie je vyliečiteľné. Správnou starostlivosťou o kožu však môžeme dosiahnuť veľmi pekné výsledky. Kľúčom je pravidelná exfoliácia + pravidelná hydratácia.

Keďže sa jedná o poruchu rohovatenia, musíme starým bunkám, ktoré zostávajú prilepené na sebe pomôcť my – exfoliáciou (peelingom). Tú rozoznávame mechanickú alebo chemickú.

K mechanickej exfoliácii patrí napr. jemné prebehnutie prejavov lufou v sprche. Exfoliácia by mala byť jemná- prílišne drsným alebo agresívnym peeligovaním môžete kožu podráždiť a celkový dojem bude ešte horší. Stačí raz za 3 dni. Hrubozrnné peelingy veľmi neodporúčam.

Elegantnejšia metóda je exfoliácia pomocou kyselín- AHA (kyselina mliečna, glykolová) a BHA (kyselina salicylová). Na trhu je veľa prípravkov, ktoré obsahujú tieto kyselinky vo forme telových mliek a krémov- exfoliujete a hydratujete zároveň.

Ďalšia účinná látka, ktorej názov by ste si mali zapamätať je urea. Tiež má zvláčňujúci efekt a zároveň hydratuje.

Medzi mojich obľúbencov patrí napr CeraVe SA lotion for Rough and Bumpy skin, Eucerin telové mlieko s 10% ureou, Neostrata Resurface lotion s 15% kyselinou glykolovou, kozmetika Ameliorate.

Ak sa Vás KP napriek tomuto drží ako kliešť, a Vy ste nešťastné- dermatológovia majú ešte eso v rukáve v podobe retinoidov. Veľmi pekne Vás ale prosím. Nechajte to na nich, nekupujte si krémy cez internet. Každá kožná diagnóza musí byť najprv potvrdená odborníkom... Retinoidy /aj lokálne/ sú veľmi potentné účinné látky, s ktorými sa neradno laicky zahrávať. Lekár Vás o liečbe najprv musí poučiť, pretože nesprávnou aplikáciou si môžete aj ,ublížiť,. 

Neodporúčam prejavy ani vytláčať- spravíte si kurát tak jazvy a prejavy sa zapália, 

V niektorých prípadoch sa dajú prejavy ošetriť aj špeciálnym laserom.

POZOR! Rady, ktoré som napísala neaplikujte na Vaše detičky. Detská koža je špecifická, vyžaduje si hýčkanie a opateru. Tieto rady sú len pre nás- dospelákov. Ak majú KP Vaše detičky, doporučujem len pravidelné krémikovanie s 1% Kyselinou mliečnou. Je veľká šanca, že z toho aj vyrastú.

Pekné leto!

K.

Tento článoček vznikol pro bono, bez podpory akejkoľvek farmafirmy J

Dakujem za clanok. Svagrina ma s tym problem. Mohol by sa na to aplikovat ten cerveny peeling aha / bha od Ordinary? Dakujem.

25. jún 2020

Ďakujem za clanok 🙂

25. jún 2020
25. jún 2020

Mne pred asi 10timi rokmi kožná povedala, že to prejde, keď dospejem. Rovnako, ako mi to povedal internista, kvôli respiračnej arytmií. Tak čakám kedy teda dospejem 😂 🙈 Ale toto, čo si napísala som si aj dlho myslela. Patrím do kategórie alergikov, tak som dlho hľadala, či nemôže byť príčinou aj nejaká potravina, pretože viem, že na niektoré je možné takto reagovať. Mala som aj iné kožné prejavy, ktoré po určitom obmedzení pár alergénov už zmizli. Ale mám skúsenosti, že pri pravidelnom jemnom pílingu sa toto zlepšuje 👍

25. jún 2020

@weron_dove moze byt prilis silna kava, volila by som nieco jemnejsie. Najma ak je tam aj atopia. Plus pri tom peelingu sa odporuca pouzivat pravidelne spf-ko a nevystavovat sa prilis na slnku, co teraz moze predstavovat problem.

25. jún 2020

@tana_v zial... je to v genoch 🙂

25. jún 2020

to je strasny nazov 😀 ale dakujem, asi to mam a aspon viem co na to davat. poslala som ti nejake fotky do spravy, ci to ma aj dcera ☹ tak ak ta mozem poprosit skusis to pozriet? len aby sme vedeli do buducna...

26. jún 2020

Baby mate nejaky typ na hore spomenuty jemny peeling vo bezne kupim v drogerii? Vobec sa neorientujem

26. jún 2020

Nahodne som to tu otvorila-z nudy...takze uz konecne viem, co to ten moj 2r syn ma..presne na plieckach a licach sa mu toto robi. Asi to bude mat skor po tatovi-on ma kozne problemy 😔 co s tym? Viac sa nic neda? Ked raz za tyzden pri kupani pouzijem taku tu prirodnu konjakovu "spongiu"? Par krat som to skusila a mal to nasledne lepsie 🙏

26. jún 2020

@marlent https://www.notino.sk/uriage/hygine-jemny-pleto...

Napr tento la roche posay
Alebo enzymaticky peeling ziaja

26. jún 2020

dcera ma tuto husiu kozu na kolenach, zacala na to pouzivat krem Kerasal ( za cca 3,5 E) a behom 2 tyzdnov to mala o 90 % lepsie

26. jún 2020
Komentár bol odstránený

@dextella14 idem to vyskusat...celkom som po tomto clanku ostala v soku bola som zmierena a tym ze co uz jedine ma mrzi ze to prave zdedil aj syn. Za vyskusanie nic nedam DAKUJEM 🙂

27. jún 2020

@bagerka jemnucko premastivat 1% kyselinou mliecnou. Mlzte raz za cas aj prebehnut tou spongijkou, ale treba ju menit pretoze v takychto veciach sa radi mnozia bakterie

27. jún 2020
Autor komentár zmazal
Autor komentár zmazal
Komentár bol odstránený

@masinka ano, kerasal je kombo kys salicylova /BHA/+ urea.

27. jún 2020
Komentár bol odstránený
Autor komentár zmazal
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Autor komentár zmazal
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Autor komentár zmazal
Komentár bol odstránený
Autor komentár zmazal
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

Mne tieto problemy zmizli ked som si nechala trvale odstranit chlpky na nohach 🙂

28. jún 2020

@kittykat22 laserova epilacia moze skutocne pomoct. Ale zial nie vzdy pri tomto ochoreni. Na co trvala epilacia ale pomaha urcite je tzv folikulita- zapal, ktory pozorujeme casto po holeni atd.

28. jún 2020

@dextella14 len laserova alebo akakolvek? mam elektricky epilator.

28. jún 2020

@chillibubble jedine pri laserovej sa ničí vlasový folikul.

28. jún 2020

@dextella14 aha, skoda. ale aspon viem do buducna 🙂

28. jún 2020

@chillibubble este taka poznamka - IPL nie je trvale laserove osetrenie. Na to treba nieco ako Candela Gentrelase. Profi laser ktorym ta osetri lekar, nie kozmeticka.

28. jún 2020

@kittykat22 přesne

28. jún 2020

@xaja84 kukni tu

3. júl 2020

@dextella14 ahoj,dakujem za super clanok, stvoreny aj pre mna🙂Mozes mi prosim ta poradit,odkial si mozem objednat kozmetiku Ameliorate?Dost som o nej citala a vyzera super,len sa neviem dopatrat k nejakej serioznej stranke.Dakujem❣️

5. júl 2020
Autor komentár zmazal

@v3rca11 kyselina mliecna na predpis naj

8. apr 2021

Môžte mi poradiť ktoré krémy a pealing používať dakujem

9. jún 2021

@petrincovad prosim pozrite si na instagrame mam nick @karolina.baumgartner a tam mam cely vyber produktov

9. jún 2021

Začni písať komentár...

Odošli