Dôvody pre ktoré sa oplatí počkať s podávaním prvých príkrmov vašej ratolesti (okolo 6. mesiaca života)
1.Nedostatočne rozvinutý gastrointestinálny trakt- je tomu tak najmä u detí pred šiestym mesiacom života, rýchle zavádzanie príkrmov do diéty môže zapríčiniť zápchy alebo hnačky. Enzýmy potrebné pre plné trávenie komplexných tukov, škrobov a sacharidov nie sú produkované do 6-9 mesiaca. Taktiež je dôležité opomenúť, že v období okolo šiesteho mesiac imunitný systém začína vytvárať protilátky, ktoré vystieľajú tenké črevo (počas dojčenia boli sprostredkované materským mliekom) a tak tvoria tzv. pasívny imunitný systém dieťaťa. Jedná sa o špecifickú chemickú bariéru, ktorá bráni baktériam a vírusom atakovať organizmus dieťaťa.
2. Ochranný reflex- tento reflex u malých detí spôsobuje, že vysunutím jazyka vypľúvajú všetko čo sa nachádza v ústach. Dovoľuje im tak brániť sa pred udusením. Tento reflex zaniká medzi 4-6mesiacom čo uľahčuje dieťaťu príjem stravy- prehĺtanie.
3. Menšie riziko udusenia- faktom je, že zaradením príkrmov v období, kedy je dieťa na to pripravené sa znižuje riziko udusenia. Práve v období po šiestom mesiaci dieťa dokáže efektívne žuť, svaly ústnej dutiny a jazyka sú dostatočne rozvinuté na to aby prežutý pokrm nasmerovali v smere hrdla. Naviac schopnosť samostatného sedenia napomáha prehĺtaniu.
4. Ochrana pred chorobami dojčených detí vrátane infekcií tráviaceho traktu- oplatí sa predĺžiť čas počas ktorého je dieťa kŕmené výlučne materským mliekom, pretože je zdrojom elementov pre správnu funkciu imunitného systému a zdraviu prospešných baktérií ktoré chránia organizmus pred chorobami a taktiež napomáhajú rýchlemu boju s infekciou.
6. Nižšie riziko nadváhy v neskorších etapách života- výskumy ukázali, že veľmi skoré zavádzanie príkrmov súvisí s rizikom nadváhy v neskorších rokoch života. Je to späté najmä s nedostatočnou asertívnou komunikáciou dieťaťa, že je už sýte (dieťa často odkláňa hlavu od lyžičky, silne stíska pery...) toto nesie riziko presýtenia a nedovoľuje dieťaťu regulovanie vlastného pocitu sýtosti.
7. Menšie riziko podvýživy- zámena materského mlieka príkrmami ktoré dieťa nie je schopné plne stráviť, nesie riziko neposkytnutia dieťaťu správneho množstva zložiek výživy. Príkrmy sú totiž chudobnejšie na živiny pre porovnanie napríklad 100g materského mlieka predstavuje 67kcal a to isté množstvo mrkvového pyré iba 35kcal. Preto je dôležité aby materské mlieko zostalo hlavným zdrojom detskej výživy najmenej do prvého roku života. Neskoršie zahŕňanie príkrmov do diéty dieťaťa dovoľuje dieťaťu ich lepšie trávenie a dlhšie obdobie rastu.
8. Výhody pre matku- počas šiestich mesiacov dojčenia je možné sa rýchlejšie dopracovať sa k váhe pred tehotenstvom, pretože pre produkcia materského mlieka v prvých mesiacoch po pôrode je odbúravanie tukov práve do mlieka čo predstavuje 595-670kcal denne.
Zdroje:
(1) WHO, Nutrient Adequacy Of Exclusive Breastfeeding For The Term Infant During The First Six Months Of Life, Geneva: 2002.
(2) WHO, Exclusive breastfeeding to reduce the risk of childhood overweight and obesity. http://www.who.int/elena/titles/bbc/breastfeeding_childhood_obesity/en/. 2014
(3) Naylor, A.J., Morrow, A.L., Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods. http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/Pnacs461.pdf. 2001
(4) AAP, 2012. Breastfeeding and the Use of Human Milk.http://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827.full
(5) Kramer M.S., Kakuma, R., Optimal duration of exclusive breastfeeding.http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003517.pub2/abstract. 2012
(6) KellyMom, Is baby ready for solid foods? (What do the experts say?). https://kellymom.com/ages/older-infant/delay-solids/.2017
(7) Plenge-Bönig, A., Soto-Ramírez, N., Karmaus, W., Petersen, G., Davis, S., Forster, J., Breastfeeding protects against acute gastroenteritis due to rotavirus in infants. European Journal of Pediatrics, 169(12):1471-6. 2010
Ahojte 🙂 nevedeli by ste mi prosím odporučiť pútnický zájazd do Jeruzalema s nejakou recenziou na internete som pozerala ale žiadne fotografie ani reakcie ocenila by som sprievodcu kňaza 🙂
Ahojte rada by som sa opýtala či neviete o nejakej firme ktorá vybavuje vrátenie daní z Nemecka 🙂 Ďakujem vopred
Na hypoalergénnu nôtu
Keď sa povie hypoalergénny produkt predstavujem si produkt ktorý nevyvoláva kontaktnú ani inú alergiu , v rámci možností producenta je v prístupnej cene, spĺňa svoju funkciu a neobsahuje známe a neznáme alergény. Myslím, že je dôležité zamyslieť sa nad tým či produkty zo sortimentu našich drogérií/lekárni sú zmesi ropných frakcií ktoré chceme aplikovať na pokožku našich ratolestí. Pravdou je, že sme tí ktorý rozhodujú o tom či sa im to bude predávať alebo nie.
Dôležité je opomenúť, že hypoalergénný produkt by nemal zaujať naše zmysly napríklad zápachom pokiaľ ide o vôňu pretože novorodencovi ju vôbec netreba jemu najkrajšie vonia predsa len jeho mamina.
Zoznam zápachových najviac alergénnych substancii :
Alpha Isomethyl Ionone Amylcinnamylakohol
Amyli Cinamal Anisyl alcohol
Benzyl alcohol Benzyl benzoate
Benzyl cinnamat Benzyl salicylat
Butylphenyl Cinnamal
Cinnamyl alcohol Citral
Citronellol Cumarin
Eugenol Evernaa Furfuracea
Evernia prunastri Farnesol
Geraniol Hexyl Cinnamal
Hydroxycitronellal Hydroxyisohexyl-3-cyklohexenkarboxaldehyd
Isoeugenol Limonene
Linalol Methylpropional
Aby som nezostala len pri zápachoch rada by som vymenovala populárne alergénne konzervanty a farbiace zložky:
E 102 tartrazin E 104 chynolínová žlť
E 110 žlť SY E 122 azorubín
E 123 amarant E 124 košelinová červeň
E 127 erytrozín E 131 patentná modrá
E 142 bryliantová zeleň E 173 hliník (kovový pigment)
E 180 litholrubín
DMDM Hydantoin
Imidiazolidinyl Urea
Quanternium-15
2-Bromo-2 nitropropane-1, 3 diol
Triclosan
Chloroacetamid
Chlorophene
Glutaral
Methyldibromo Glutaronitrile
Methylisothiazolinone
Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben
Emulgátory (PEG)
PPG
Aluminium Chlorochydrate
Aluminium Chlorochydrex
Glycereth-7 Triacetate
Laureth-5 Carboxylic Acid
Myreth-4
Oleth-3 Phosphate
Poloxamine,Polysorbate 20, 60, 80
Sodium Myreth Sulfate,Steareth-2, -21
Trideceth-12
Viem trošku veľa cudzích škaredých chemických názvov len treba otvorene povedať, že jednoducho s tým prichádzame do kontaktu aplikujeme to na seba a členov našej rodiny kupujeme to pre vábnu vôňu veselá dieťa na obale, reklamu a podobne. Aj v minulosti našim mamám odporúčali natierať deti parafínom bohužiaľ ´pojem minerálny olej sa asi dokonca ani nepoužíval. Predsa len už sme v inej dobe a vyberať si môžeme. Produkty dnes už mnohých producentov na trhu majú certifikáty alebo inak povedané označenia, ktoré by mali spotrebiteľovi zagarantovať hypoalergénnosť daného produktu.
CERTIFIKÁTY NEKLAMÚ!
Ktoré to sú?
Dúfam, pre niekkoho bol tento môj článok prínosný prajem pekný deň 🙂
Povedz NIE! Palmovému oleju.
Čo je to palmový olej/tuk?
Ide o jedlý rastlinný tuk získavaný zo semien alebo oplodia palmy olejnej.
*Prečo je taký populárny v potravinárskom priemysle a kozmetike?
Palmový olej sa vyznačuje vynikajúcimi technologickými a senzorickými vlastnosťami taktiež je termostabilný. Je masovo používaný a je predovšetkým lacný.
Ekonomika a palmový olej: tak napríklad firma Nestlé verejne priznáva, že v roku 2014 globálne odkúpilo 445 000 ton palmového oleja čo predstavuje 1% svetovej produkcie palmového oleja. Smutné je že jeho spotreba stále narastá.
Prečo ho zaraďujeme medzi nezdravé tuky?
Obsahuje totiž vysoké percento nasýtených mastných kyselín ktoré prispievajú k civilizačným ochoreniam. Obsahuje ich dokonca viac než bravčová masť. Palmový tuk sa získava tiež stužovaním a rafináciou pri ktorej pôsobením vyšších teplôt dochádza k vzniku transmastných kyselín.
S akými označeniami palmového oleja sa môžeme stretnúť na obaloch potravín?
Ekologický dopad palmového oleja : Až 90% svetovej produkcie palmového oleja pochádza z Indonézie (Sumatra, Borneo) a Malajzie. A tam sa nachádzajú aj jedny z posledných dažďových pralesov planéty, zvané aj pľúca planéty. Palmy sa pestujú na rozsiahlych plantážach, na úkor pôvodných dažďových pralesov. A nielen na úkor nich. Ohrozené je taktiež fauna žijúca na tomto území najmä orangutany a tapíry čabrakové ktoré často uhynú pri vypaľovaní alebo sú zabíjané ľuďmi ktorý pracujú práve na týchto plantážach. Dochádza tak ku nenávratným stratám a poškodeniu biologickej rozmanitosti. To má paradoxne šetriť emisie skleníkových plynov, pritom sa však podieľa na ničení dýchacej sústavy planéty. Neskôr keď úž palmy nie sú schopné produkovať tento olej je pôda v daných oblastiach znehodnotená pesticídmi ktoré sa dostávajú tiež do vôd a sú príčinou ďalšieho ekologického ničenia.
Prečo je dôležité naň upozorniť?
Pre rodiča a človeka je myslím všeobecne podstatné aby sa jeho deti a on sám stravoval zdravo no palmový olej je prítomný v mliečnych výživách, kašičkách, čokoládach, sušienkách a mnoho iných produktoch ktoré sú často tiež určené pre malých spotrebiteľov.
Na záver niekoľko obrázkov:
http://spuntik.zoznam.sk/cl/1000719/1528943/Aka... zaujímavý článoček 🙂
Ahojte máte prosím niekto skúseností s vyšetrením očí v neštátnej ambulancií, ktorá sa nachádza vo Fokus optike na námestí v Nitre? 🙂
10 najlepších produktov v strave dieťaťa
Zdravím jestvuje tu na MK nejaká skupina zaoberajúca sa aromaterapiou? 🙂