cuteobuv
26. máj 2014

Ploché nohy

Ploché nohy

Verili by ste, že takmer každé tretie dieťa má v školskom veku nejaké problémy s nôžkami? Môže ísť o ploché chodidlá, deformované pršteky, zlé našľapovanie, vybočenie prstov, päty, kožné ochorenia a pod. Vo väčšine prípadov je na vine nesprávna obuv.

V prvom rade si treba uvedomiť, že plochonožie nie je možné posúdiť do veku 3 rokov dieťaťa. Zdravé dieťa má od narodenia približne do tohto veku oblasť nohy pod kostnou pozdĺžnou klenbou vyplnenú tukovým vankúšikom

Normálna zdravá noha má mať zo spodnej strany dve klenby - oblúky: pozdĺžny a priečny.

Vplyvom rôznych okolností, hlavne však nesprávnej obuvi tieto oblúky poklesnú a dieťatko našľapuje na celú nôžku. Ochorenie vzniká pre ochabnutie svalov a väzov chodidla. Najvýraznejší znak plochej nohy je poklesnutá vnútorná klenba, teda na palcovej strane chodidla chýba charakteristický poloblúk. U veľmi malých detičiek (novorodencov a dojčatách) nie sú klenby na nôžke až tak viditeľné.

Čo môže spôsobiť problémy s nôžkami? Predčasné stavanie batoliat na nohy, telesná slabosť po prekonaných vážnych ochoreniach, nadmerná telesná hmotnosť, vbočené kolená, malá, tesná, hygienicky nevhodná obuv v neskoršom veku, ako i sústavné dlhé nosenie cvičiek, trampiek, rovných papúč s gumičkou vpredu a pod.

Väčšina detí nemá príznaky plochej nôžky, tie sa objavujú až v neskoršom veku. Preto treba dbať už od malička na kvalitnú obuv, ktorá je vo svojom vnútri vytvarovaná tak, aby podporovala klenby dieťatka. Naopak úplne nevhodná je taká obuv, ktorá má rovnú vložku bez anatomického tvarovania. Následky plochej nohy sa prejavia v dospelom veku kŕčmi v lýtkach, bolesťami chrbtice, kolien, dokonca až bedrových kĺbov.

Vhodné je s nožičkami cvičiť. Posilní sa tým svalstvo nôžky a podporí jej správne tvarovanie. Cviky môžu byť – chodenie po špičkách, skackanie po špičkách (pre staršie deti), kotúľanie loptičky medzi chodidlami, zdvihnutie predmetu zo zeme prstami nôh, hra s uterákom, skákanie na trampolíne a švihadle.

Dôležitá je kvalitná obuv, ktorá je vo vnútri anatomicky tvarovaná. Je síce drahšia, ale dlhšie vydrží. Rovnako je zdravotné nezávadná, čo sa o lacných topánkach z trhoviska alebo z čínskeho obchodu povedať rozhodne nedá! Pozor aj na hmotnosť dieťatka. Aj malá obezita podporuje vznik plochých nožičiek. Tiež dávajte dieťatko čo najviac chodiť naboso, hlavne v lete po tráve, po kamienkoch, čistom piesku a pod. Masíruje sa tým a spevňuje svalstvo malej nôžky.

Zdravé nôžky dieťaťa

Rešpektujte prirodzený vývoj dieťaťa. Nestavajte ho nasilu. Snažte sa, aby bolo v interiéri obuté v pohodlných kožených  topánočkách. Vonku ho pri každej možnej príležitosti nechajte chodiť bosé.

 Doprajte mu skákanie na trampolíne naboso, je zábavné a vhodné pre správny vývoj chodidla.

 Nikdy nekupujte topánky na trhovisku a nenechajte mladšie deti nosiť topánky po starších. Deti potrebujú kvalitnú ortopedicky vhodnú obuv, ktorá sa prispôsobí ich chodidlu, nie vytvarovanú na cudzej nohe.

 Nekupujte dieťaťu topánky s tým, že do nich „dorastie“. Hoci sú detské topánky drahé, mali by byť maximálne o 1-1.5cm väčšie ako detská noha.

Vhodné topánky:

Vhodná veľkosť  

Kvalitná, zdravotne nezávadná

Vo vnútri anatomicky tvarovaná s vystuženou hlavnou časťou na klenbu

Pohodlná, mäkká, ale so spevnenou pätou a zaoblenou špičkou

S rovnou podrážkou, žiadne (hoci len malé) opätky

Topánočky majú byť o 1-1,5 cm dlhšie ako samotná nôžka dieťatka

Priedušné , nôžky sa nesmú v topánkach potiť

Vyhýbajme sa noseniu žabiek, inej gumenej obuvi a všetkých topánočiek s plochým vnútrom bez príslušného správneho tvarovania

Pre detské nožičky je ako stvorená Slovenská značka Cute, ktorá spĺňa všetky európske normy. Je to kvalitná detská obuv vyrábaná na Slovensku, z prírodných priedušných materiálov, ortopedicky nezávadná s tvarovanou stielkou, ktorá podporuje zdravý vývin detského chodidla a vývoj chrbtice. Topánočky sú vyrábané podľa najnovších a overených poznatkov o zdravotne bezchybnom obúvaní. Vyrábajú sa na kopytách schválených hlavným ortopédom SR. To je záruka , že nôžky dieťaťa nebudú počas nosenia obuvi nijak deformované. Produkty CUTE spĺňajú požiadavky kladené na zdravotne bezchybnú obuv pre najmenšie deti. 

Pán Lukáč, môžem sa opýtať na zdroj vašich informácii? Článok je napísaný veľmi dobre až na jednu podstatnú vec a tou je práve nutnosť klenby v detských topánočkách. Najnovšie výskumi totižto hovoria o pravom opaku a to, ževnútorná stielka s klenbou zabraňuje stimulovaniu a správnemu rozvoju klenby detskej nožičky. Práve tak ako je veľmi prospešné a vlastne najlepšie pre správny rozvoj nožičky chodza na boso (ako píšete), aj topánočky by mali byť tomuto barefoot štýlu čo najbližšie a teda bez vnútornej klenby..

26. máj 2014

vobec nesuhlasim stymto clankom. Pre zdrave nozicky by sa mal robit pravy opak. ako sa maju svaly na chodidle precvicovat a vytvarovat,ked budu umelo udrziavane v pozicii, ktora im nedovoli vobec pracovat??

26. máj 2014

Ja sa pridam k prispevku nadomnou. Ocenujem informaciu o potrebnom nadmerku (zial vela mamiciek o nom netusi), aj to, ze ma byt topanka bez vyvysenia v oblasti paty. Avsak s informaciou o klenbe vobec nesuhlasim, prave naopak, myslim si (po precitani viacerych odbornych clankov), ze prave topanky s klenbou su vo vela pripadoch za plochonozie zodpovedne. Ved predsa klenbu tvoria svaly a tie treba posilnit cvicenim, teda chodzou naboso, umelym vystuzenim tak akurat ochabnu a klenba spadne.
A este mi v clanku chyba udaj o sirke obuvi, a hrubke podrazky, zial drviva vacsina topanok na trhu je na bezne detske nozicky uzka!

26. máj 2014

A este neda mi neopytat sa po prezreti si Vasej ponuky topanociek.
Pisete, ze obuv ma byt bez opatku. Ale predsa takmer vsetky Vase topanky, ktore mate ponuke opatok maju... Tomu celkom nerozumiem. Dakujem za ozrejmenie 🙂

26. máj 2014

@sklenki Dobrý deň, zdrojom informácii použitých v článku sú niekoľko ročné štúdie, je síce pravda, že v odborných kruhoch(medzi ortopédmi) je neustále polemika o dôležitosti vnútornej stielky v topánke. Určite si však treba uvedomiť, že chôdza nabosa má význam pre zdravú nohu len na nerovnom teréne(piesok, kamienky, tráva, štrk) na rovnom teréne ako sú podlahy, chodníky, koberce neprináša žiadaný benefit. Tvar topánky konzultujeme s odborným tímom (ortopéd, rehabilitačný lekár, vývojár...) a našou prijoritou je zdravá nôžka dieťaťa. Určite nemôžem súhlasiť s tým, že topánka by mala byť bez tvarovanej stielky. Pekný deň.

27. máj 2014

@sandricka2011 Dobrý deň, úplne s Vami súhlasím, že detská nôžka by mala pracovať a cvičiť, veľmi dobrá je chôdza naboso po tráve, piesku, štrku(nerovnom teréne), skákanie na trampolíne...Musíme si však uvedomiť, že žijeme v prostredí, kde to nie je vždy možné, naše topánky nôžku nedržia vo fixovanej pozícii, umožňujú odvíjaniu chodidla od podložky a zabezpečujú stabilitu pri chôdzi(zabraňujú vyvrtnutiu členku). Svaly na nohe sú naopak posilňované, keďže dieťa má pocit pohodlia a istoty pri chôdzi .

27. máj 2014

@sofik19 A nielen opätok, ale aj dvihnutú špičku. V článku sa spomína rovná podrážka, no ani jedny topánky Cute ju nemajú...

27. máj 2014

@cuteobuv ano mozno su fixovane v oblasti clenku. Ale klenba by umelou vyvysenimou v topanke byt fixovana urcite nemala. A pridavam sa k dievcatsm hore. Vase topanky maju velmi hrubu podrszku + vyvysenie + opätok. Posete o jednom , ale predavate druhe.

27. máj 2014

Na jednej strane pisete, ze dieta ma do 3 rokov nohu prirodzene plochu, klenba je chranena tukovym vankusikom, na druhej strane vase topanky pre deti v tomto veku maju tvarovanu stielku, takze nerespektuju prirodzene plochy tvar nohy, tlacia na spominany tukovy vankusik a tym vytlacaju dohora priehlavok. Tiez pisete, ze dieta nema nosit topanky po surodencovi, pretoze by boli vytvarovane na inu nohu, ale zaroven ma nosit topanky, ktore maju stielku vytvarovanu na nejaky univerzalny tvar, napriek tomu ze tvar klenby je u kazdeho cloveka iny...

27. máj 2014

@sofik19 Dobrý deň, tvarovaná stielka v topánke podporuje prirodzenú stavbu klenby, na tomto princípe sú založené aj ortopedické vložky do topánok u detí, ktoré plochu nohu už majú, určite ortopedicky tvarovaná stielka nie je zodpovedná za plochú nohu( je tu ale množstvo iných faktorov ako genetická predispozícia, obezita, málo pohybu, nevhodná obuv) Topánka má mať široký opätok primeranej výšky, určite nie úzky vysoký opätoček na ktorom je detská noha nestabilná a chodidlo sa deformuje nesprávnym postavením nohy (Videl som to hlavne na dievčenských topánočkách.)

27. máj 2014

Ja nechápem načo má dieťa so zdravou nohou nosiť ortopedickú obuv preventívne...vôbec mi to nedáva zmysel.

27. máj 2014

@sandricka2011 Vsetko co pisem nie je moj vymysel, ale nazory a skusenosti odbornikov. Nasa obuv je vyrabana na kopytách schválených hl. ortopédom SR. Myslite si ze taka ustanovizen nevie co schvaluje? Nepozerajte sa na to len z jednej strany. Co sa tyka stavby nasich topanociek, ja by som nevedel posudit co je hrube vysoke.. len na zaklade fotiek. Vsetko je akurát velke a je to len otazka designu.

27. máj 2014

@cuteobuv problem je, ze slovenski odbornici vobec nesleduju svetove trendy. Topanok s klenbou, tvrdou podrazkou, zdvihnutou spickou a podpadtkom, pevnou patou tu mame obrovske mnozstvo, napriek tomu plochych noh nijako neubuda. Skuste zabludit na stranky o chodzi naboso, napr. tu http://www.nohynaboso.cz/ mozete zacat - pozrite si clanky, ci vam to nedava zmysel viac, ako standardny slovensky pristup. Vase topanky sa nicim nelisia od dalsich 200 znaciek, ktore najdem v kazdom obchode (a neviem tam najst nic vhodne pre moje deti). Ak chcete mat vyhodu oproti konkurencii, niecim sa odlisit, v tejto oblasti mate obrovsku dieru na trhu 😉

27. máj 2014

Mne sa paci ako si niektori ludia myslia, ze Pan Boh stvoril cloveka nahovno, dal mu nahovno nohy a cakal tisicky rokov kym pridu mudri vynalezcovia a vymyslia ortopedicke topanky.... esteze nas zachranili.... 🙂

27. máj 2014

@cuteobuv zvlastna odpoved. A podla coho ma kupujuci odhadnut ci je hruba podrazka, vyvysenie atd..ked nie podla foto??? Nehnevajte sa,ale na vasich topanockach,by to asi len slepy nezbadal.

27. máj 2014

@cuteobuv a uz ked teda nemam sudit podla foto,tak podla coho teda? Mate tam prosim niekde info o vnutornej sirke? Alebo vyske podrazky? Nevsimla som si.

27. máj 2014

@quaxi veru veru...tiez sa mi nezda ,ze si dal niekto zalezat na prieskume trhu 🙂 Ja som pobehala vsetky mozne obchody,lebo mam problem najst mojmu malemu dobru topanku. Teda priestrannu a nie tvrdu ako lyze. Teraz je na trhu nova CUTE, podobna Protetike,Raku,Super Fit atd.. aj s podobnymi vysokymi cenami. Myslim,ze to budu mat tazke . No ale asi vedia co robia.

27. máj 2014

Ja podľa fotiek viem posúdiť, čo je hrubé a čo je tenké. Škoda, že sa nedajú vložiť fotky, tak dávam len linky:
Hrubé, opätok, zdvihnutá špička, tvarovaná tvrdá podrážka:
www.cuteobuv.sk/balerinky/balerinky-ld-4515.html
Tenké, bez opätku, rovné, ohybné: www.prvetopanky.sk/topanky-pediped-grip-n-go/to...
Veru večná škoda, že sme na SR 100 rokov za opicami, vo všetkom sa opičíme po západe, ale v mnohých veciach zaostávame a riadime sa socialistickými normami. Na SR je obrovská diera na trhu, škoda, že to výrobcovia topánok nevidia.

27. máj 2014

@xarra246 mas uplnu pravdu o tej nasej slovenskej mentalite opicime sa len v tom, v com chceme. To iste mame napr. S porodmi... ale to sme az 200 rokov za opicami 🙂

27. máj 2014

Konečne kvalitná Slovenská obuv. Nemyslite to dúfam Vážne, že budete s deťmi chodiť naboso, to by som si rada pozrela dieťa v nákupnom centre bosé, alebo v škôlke, na ihrisku. Niekto kto si prečíta 3 články o plochých nohách je už asi ,,ortopéd,, Držím prsty absolútne nepraktickým matkám, ktoré namiesto reálneho kompromisu vymýšľajú hovadiny. A čo sa týka ceny, kvalita aj niečo stojí. Kožená topánka predsa nemôže stáť toľko ako látková topánka.

27. máj 2014

@cuteobuv Mily pan Lukac. Ked uz pre nic ine, tak aspon v zaujme zdravych noh Vasich vlastnych deti, odporucam nastudovat si zahranicne clanky, najnovsie studie.
Mate Vy nejake odborne clanky, studie, ktore potvrdzuju Vase tvrdenia? Cerstve, nie stare desiatky rokov....rada sa necham poucit.
Zaujimal by ma napriklad mechanizmus akym klenba v topanke vytvori klenbu na nohe dietatka, rada si to necham vysvetlit 🙂
Nevhodna obuv (dovolim si tvrdit, ze ta ktoru ponukate takou je), zodpoveda za deformity, typu vbocene palce, ploche nohy..., ktorymi trpi vela deti...a potom to nasi ortopedi ako inak riesa zas len ortopedickou obuvou, vlozkami...vytvara sa bludny kruh.... Potvrdzuju to nielen odborne clanky, ale aj mnoho mamiciek, ktore roky nevhodne obuvali svoje deti na zaklade nespravnych odporucani, ktore uvadzate aj vy.
Skoda, ze na Slovensku nemame vyrobcu barefoot obuvi, ktory by napriklad vedel, ze akekolvek vyvysenie v patnej oblasti sa povazuje za opatok, ktory ci uz je hruby alebo tenky, je nevhodny, pretoze meni sklon panvy, co moze mat hlavne u dievcat negativny dopad. Takto zial mamicky, ktore su v tomto smere spravne informovane, musia siahat po obuvi zahranicnych vyrobcov, aj ked by velmi rady podporili prave slovensky trh 🙂

27. máj 2014

@topanka21 Neviem prečo by som mala byť nepraktická, keď kupujem svojmu dieťaťu iný typ obuvi ako Protetika, Rak a pod. Navyše je vidieť, že nevieš o čom hovoríš nakoľko topánky, ktoré spomíname my sú celokožené kvalitné topánočky. Pozri si značky Livie&Luca, Little Blue Lamb, Pediped, Jack and Lily, Vivobarefoot...

27. máj 2014

@topanka21 chodenim na boso sa nemysli to, ze chodi dieta vsade bose, ale ze nosi obuv ktora pripomina chodzu na boso, bez klenby, bez opatku a podobne ... takze zbytocne tu odsudzujete mamicky ktore studuju a nekracaju v stade ako ostatne .....

27. máj 2014

@topanka21 jojoooooj tak Vy ste inak mimo pani topanka.... az mi Vas je luto.... alebo skor Vasich deti ak dajake mate...

27. máj 2014

Píšete, ze sme x rokov pozadu. Naozaj? Žil niekto z Vás mimo Slovenska? Žila som 4 roky v USA, 2 v Paríži a teraz v Švajčiarsku. Mam 3 deti , každé malo vzdy svoje topanocky, nie vychodené po surodencovi. Na to ma vyslovene upozorňovali.a co sa týka nových trendov? Vo všetkých týchto krajinách lekári , ktorých sme navštevovali hovorili to co píše Lukac. Navyše naboso len po tráve, piesku...na Slovensku typické- rozprávam aj o tom , o com nic neviem:D

27. máj 2014

@adribasistova komentáre dievcat vyssie vas naozaj museli riadne zdvihnut zo stolicky, ked ste sa specialne koli tomuto DNES zaregistrovali na modreho kona....... 😉

27. máj 2014

Prisla som na mesiac k našim, tak je trochu času. Je pravda, ze tolko blbosti som uz davno necítala :D

28. máj 2014

ako citam kazda jedna je odbornikom na spravne obuvanie. Poprosim Vas ak si myslite ze slovensko je 100 rokov za opicami a porodnictvo 200 tak preco tu zijete naco? Ak si myslite ze dlhorocny vyrobcovia, ktori vyrabaju tradicnu obuv ju vyrabaju zle a nejaky pobludili modny trend, ktory bude mat nasledky za niekolko rokov je pravna, tak prosim, ale este raz Vas prosim nedavajte nam sem americkych a canadskych vedcov, ktori nasim vedcom nesiahaju po paty. Ano bola diera na trhu s nejakym vymyslom, zopar firiem si vzalo uvery a zacali vyrabat nieco za co platite hrozne peniaze a co vo finale stoji zlomok toho za co to nakupujete a este Vas aj nejake clanky zmiatly. Pytam sa ake nazvoslovie ma obuv ktoru kupujete na aky druh nosenia je urcena ?
Pytam sa preco naturino, falcoto, superfit, elefanten, melanie, bartek a ostatni tradicni vyrobcovia nevyrabaju taketo modne vystrelky? Preco asi? Ved ako vravim, nie je ziaden problem to vyrobit je to nakladovo zlomok toho co obnasa spravna obuv. Ale ... americky a canadsky vedci vedia. By som chcel vidiet co nosia ich deti a vnucata mimo zaberov fotakov.

28. máj 2014

@skynet utor velku cast clanku skopiroval z Nanicmamy, jeho dalsi "odborny" clanok je pre zmenu copy-paste z Casu pre zeny, takze to, co povazujes za vyjadrenia odbornikov, su v skutocnosti dristy z bulvaru - naozaj neviem, kto rozumny by sa riadil takymito zdrojmi informacii...

28. máj 2014

@quaxi napisala si to velmi presne. Nemam co dodat.

28. máj 2014

@quaxi zaujimave stretavam sa s vela odbornikmi a predstav si obuv vyrabame - tu podla Vas 100 rokov za opicami - a k certifikacii potrebujes splnat prave tie nalezitosti, ktore su podla Vas 100 rokov za opicami....

28. máj 2014

@skynet No tak to potom vyzerá tak, že aj tie "naše" topánky spĺňajú zákonom dané normy, nakoľko sa dajú kúpiť aj u nás. Ibaže tie "naše" značky majú výhodu v tom, že sú oveľa pohodlnejšie, dieťatko v nich nemá nohu ako vo zveráku a na rozdiel detí v mojom okolí sa moja dcérka rada obúva, najradšej by v tých topánkach stále chodila, keby mohla, tak aj do postele si ich zoberie. Na ulici som sa stala už viac krát svedkom toho, že dieťa si topánky vyzulo a robilo cirkus, keď sa mu ich mama snažila opäť obuť. Hmm, prečo asi. Nie je topánka ako topánka. A rozhodne ma nikto nepresvedčí, že dieťa do troch rokov potrebuje ortopedickú podrážku.

28. máj 2014

jasne kanadsky a americky vedci najmudrejsi - necham tak neriesim a ako vravim je smutne ze neexistuje standard ako spravne obut dieta, ktory je podchyteny fakt odbornikmi a nie zaplatenym clankom.
Na zaver napisem len moj nazor:
1. nozka by mala byt fixovana pavnym opatkom - pozor je opatok a podpatok - vravim o opatku aby nedochadzalo k vyosovaniu noh
2. flexibilita podosvy by mala byt primerana aby dieta vyvinulo nejaky tlak na ohyb aby tie svaly pracovali
3. koza musi byt zdravotne bezchybna hlavne ta ktora sa pouziva na podsivku kde je priamy kontakt s nohou
4. podosva a stielka na topanke maju hlavne tlmiace ucinky a preto ja osobne odporucam obuv klasicku s podosvou a mekou stielkou - moj nazor na klenbu - je to zbytocnost, ktora ak je zle spravena moze viac uskodit ako pomoct - ak klenba nevyrazna a hlavne makka
5. ta stielka ak je makka ma okrem tlmiacej aj konfortnu funkciu, osobne si nemylsim ze chodza v topankach bez podosvy moze byt pre dieta konfortna, nakolko su ostre kamene, kamienky, sklo a pod. - ja osobne by som sa velmi konfortne necitil ak by som mal naboso chodit
6. este k nasej tradicnej vyrobe - nie len nasa -ale aj Bata, Deichman ktory kupil ELEFANTEN, Naturino, Melanie,Falcoto, Bartek a vsetky popredne svetove znacky sa drzia standardov nie kvoli tomu ze by nevedeli spravit obuv bez podosvy a pod (ved je to len uspora v nakladovej polozke od 3€ vyssie iba za podosvu) ale kvoli tomu, ze prave tie zauzivane standardy su spravne. Mna by este velmi zaujimalo ako je oznacova ta obuv ktora nema podosvu. Myslim nomenklaturou pri vyrobe obuvi. Na zaklade toho oznacenie SOI-jka vie ci dana obuv ma alebo nema mat certifikaciu. V tom ciselnom nazvoslovi sa udava sposob vyuzitia obuvi. Ak obuv bez podosvy nema udane ze je to vychadzkova obuv ale obuv rekreacna alebo plazova a pod., potom je to uvedene kvoli tomu ze by to nepreslo certifikaciou.
Taku obuv si potom mozte zakupit aj v roznych velkych retazcoch aj s potravinami a to budete mat to iste ako ospevovanu Vasu obuv.

A na zaver som presvedceny o tom, ze ta obuv by nepresla nielen u nas, v krajine 100 rokov za opicami, certifikaciou ale urcite by nepresla v ziadnom europskom laboratoriu, nakolko ako vvravim a je to len a len moj nazor ta obuv nie je urcena ako vychadzkova a MYSLIM si ze prave ta obuv poskodzuje spravny vyvoj nohy u dietata. A chudak BATA sa v hrobe obracia, co za modne vystrelky sa nosia. Mimochodom na spravnom obuvani pracuje stab ludi, odbornikov a vedcov aj na Batovej univerzite a myslim si, ze AMERICKY a CANADSKY vedci nie su o nic lepsi .....

Pekny den a berte alebo nechajte byt je to LEN MOJ NAZOR. Moje detvaky chodia v standardoch

P.S.: treba kupovat dovezene, vymyslene nech sa nam tu dobre zije, lebo sme nevyplnili dieru na trhu !!!!!

28. máj 2014

@xarra246
- ortopedicku stielku
- nie je podrazka ale podosva
- je dieta a dieta - niektore povahovo znesie aj spanielsku cizmu ine nechce ani obycajnu ponozku
- a prepacte nedalo mi neprecitat no na rozdiel od Vasej dcerky ma moje deti lubia viac ako odrazadlo (pozor neberte to osobne myslel som to iba obrazne nakolko ako vravim, kazde dieta je ine, cize ich nemozte nahadzat do jedneho vreca, ze jedno sa samo obuva a spalo by v topankach a ine nechcena nohe nic)
- inak s tou klenbou s vami suhlasim - ma chodit po makkom a makka stielka je uplne v pohode ( klenbu vymysleli nase media ked povedali, ze cinska obuv je zla lebo nema klenbu -dakujeme im za to)

28. máj 2014

@skynet Prosím tak mi pomôž pri výbere detskej obuvi, podmienka je aby nemala tvarovanú zriekli (ako si ma poučil), aby mala dostatočný priestor na prstíky, aby nemala zvýšenú pätu, aby zohľadňovala šírku chodidla... fakt mi daj vedieť, ktorý slovenský výrobca vyrába takéto topánky a ja ich rada kúpim. Moje podmienky určite odobrí aj ortopéd. A okrem toho je na trhu kopu zahraničných topánok, aj detských, napr. medzi mamičkami je veľmi obľúbená značka Superfit - sú to Rakúske topánky, aj tu na MK ich veľmi chvália, tak prosím aj im vynadaj, že nekupujú naše výrobky ;)

28. máj 2014

zriekli - stielku nevšimla som si, že mi to mobil prepísal...

28. máj 2014

Superfity su fajn, cena vyssia. ale nemali ste cuteobuv v ruke a popisete tu bludy ze sposobuju deformity. silna kava. Mozno sa porozpravame o 10 rokov a som zvedavy ake nohy budu z topanok bez podosiev a rovnych jak doska. Podla mna Cuteobuv - sirka kopyta v prstnych klboch je spravna, odval podosvy - podla vas dvihnuta spicka - je tie spravna, neviem ci maju opatok a aku stielku ale ak maju opatok a maju makku stielku aj s klenbou podotykam s makkou nevyraznou, tak ta obuv nema co pokazit - ako pisem moje deti nosia standardnu obuv a su vpohode. Jo a ak Vam vadi tvarovana stielka, podla mna ak je predajca sikovny a ma dobreho dodavatela tak Vam vie dodat a vybavit stielku bez tvarovania. Myslim ze u celorokov a zimy by to nemal byt problem, u sandalok asi trosku nakolko je ta konstrukcia taka, ze tam sa vymenit neda. Ale mozno ma aj tvrarovanu a mozno aj rovnu.

28. máj 2014

@skynet Samozrejme až čas ukáže, či je môj výber obuvi správny. Zatiaľ mi však stačí, že "kvalitná Slovenská obuv s tradíciou" spôsobila derfomity na nohách mne...

28. máj 2014

@xarra246 to ma mrzi no pozor treba sa opytat ci si bola spravne obuvana. Napr. viem, ze deti v skolke chodia cely den v papuciach textilakoch. Nemyslim si, ze je to spravne. A aha ja deformity nemam a nosil osm standartku - ani zienka moja, ba dokonca z okolia nepoznam nikoho.Tazka debata ale ako vravis treba si kazdeho nechat vybrat to spravne ale pozor NENIVOC PRACU INYCH tym, ze napises ze ich obuv deformuje nohy a su 100 rokov za opicami - je to ubohe....

28. máj 2014

@xarra246 este jedna otazka - to ked ty si nosila tie male cisla do cca 30-tky uz tam boli klenby? Mas jednu dcerku pocitam okolo 30-tky pardon ak som urazil ale iba hruby odhad - no pokial viem tak klenby sa zacali pchat do topanok mozno 10 rokov dozadu ..... cize tebe asi tazko znicili nohy klenby

28. máj 2014

@skynet takze si to zhrnme: na fore, na ktorom sa chlap neobjavi ako je rok dlhy, sa pri clanku s nulovou publicitou zahadne stretnu hned dvaja slovenski chlapi, co sa vyznaju do vyroby obuvi, s takmer identickymi nazormi. Viac tu snad nikomu s IQ nad 80 netreba napisat...

K podnikaniu mozes mat dva pristupy: ak zakaznik nieco chce, vynadam mu ze chce blbost a snazim sa nanutit moj produkt, alebo vyrobim to co chce a predam mu to. Asi si lahko domyslis, ktory podnikatel zarobi viac. Netreba do nas hucat, ze mame kupovat slovenske vyrobky, my ich velmi rady kupime, ked budu stat za to 😉

28. máj 2014

@skynet Ibaže ja nemám ploché nohy 🙂 Klenbu mám v poriadku. Mám vbočený palec a pätu ťahám dovnútra. Navyše ma v poslednom období boli koleno práve na tej nohe, na ktorej mám väčší problém s pätou. Ako dieťa som nosila klasické papučky = vpredu úzke (doteraz také vyrába napr. Rak, tiež obuv s tradíciou, nikdy v živote od nich nič dcérke nekúpim), takže zrejme aj vďaka nim mám vbočené palce. Keďže časť detstva som strávila v socializme, tak predpokladám, že naši mi kupovali len obuv z Čiech a Slovenska. Moji rodičia stále vravia, že za socíka bol tovar kvalitnejší. Možno bol použitý kvalitný materiál, ale strih asi nebol práve najlepší. Tiež mám trochu širšiu nohu, v mojom detstve sa proste detské topánky na širšiu nohu nedali kúpiť, to si ešte pamätám. Dnes už je aspoň väčší výber a niektorí výrobcovia majú aj detskú obuv rozdelenú podľa šírky, myslím, že zrovna ten Superfit to tak má. V mojom okolí vedie Protetika. To je obuv s ortopedickou stielkou. Neviem prečo to treba deťom do troch rokov, kamošky ma strašne prehovárali aké je to pre dieťa nutné. Ale v tomto sa zhodujeme 🙂 Dcérka má len 16 mes. a klenba sa jej už trochu vytvorila, stále tam má tukový vankúšik samozrejme, ale už ju je vidieť. Tak aspoň viem argumentovať, že ortopedické topánky fakt nepotrebuje 🙂

28. máj 2014

@quaxi
1. preco standardny vyrobcovia nevyrabaju tie vase topaocky bez podosiev?
2. napis mi prosim ako spravne obuvat deti s komplet popisom dielcov a co ma dana obuv splnat.
3. a preco zijes tu ak nasi nesleduju velke prelomove studie v oblassti obuvania?
4. vies vobec co je opatok a podpatok, vies vobec aky ma byt spravny nadmerok u obuvi pre deti aby nevznikali vybocene prsty a pod? vies o kolko cisel (v priemere lebo kazde dieta je ine) narastie detska noha za sezonu? vies vobec co nesmie obsahovat podsivkoy material aby tvoje dieta neochorelo... vazne neochorelo (pliesne, palenie noh, a pod.) k panovi Lukacovi - netusim kto to je, obcas tu zavitam, poznam jedneho vyrobcu topanok velmi dobre a mrzi ma ze sa trapia a snazia tvorit produkt a potom pride modny osial so zaplatenym clankom resp. clankami a zrazu niekolkorocny vyvoj, a produkcia klesa a kupuju sa handricky na nozicky. Potom pridu mudre hlavy a pisu ze slovensko je 100 rokov za opicami - no dristat budu ale co vytvorili co vyskusali vytvorit? Vravim kupim jeden vysekavaci stroj na kozu zaplatim dve sicky a vyrobim Vam vase handrikcy, s nomenklaturou ako rekreacna obuv, ktora nepodlieha certifikacii a budem to predavat ako super spickovu obuv, ktora podporuje spravny vyvoj chodila a vy mi to zjete aj s navijakom, lebo take je modny trend a pichnem tak este strna naboso a mam predane tisice parov........ proste nieco hrozne take slovenske take masove podme skocit z utesu lebo je to modne.... kludne len tak dalej -

28. máj 2014

ja len tolko k celej diskusii ze moja dcera nosila takmer vzdy capacky a barefoot topanky, a krasne sa jej vytvorila klenba dokonca aj vbocene nohy sa nam "vyliecili". nemyslim si ze clovek je dokonalejsi ako priroda, keby sme naozaj potrebovali topanky ktore nam fixuju nohy narodili by sme sa s nimi 🙂 topanky by mali mat jediny ucel- chranit nohu pred chladom a zraneniami 🙂

28. máj 2014

@quaxi vies ako sa oznacuje sirka topanky a z coho sa vypocitava coho je to pomer?
- preco BATA, Elefanten, Superfit,naturino, bartek, melanie, falcoto a pod. podla teba zaostaly nevyrabaju handricky?????
- ok urcite nekupujte to o com ste presvedcene ze je to zle ale nepiste bludy ze vasa obuv vytvara deformity, pretoze ten kto to napise je podla mna zdeformovany bludami.....

28. máj 2014

@ildici12 no vidis a moje deti nemali nikdy barefooty a maju nozky ako obrazok

28. máj 2014

@skynet mne z toho vyplvyva len jedna vec 🙂 naco zbytocne davat detickam pevne topanky ked sa zdravo vyvijaju aj bez nich? 😅

28. máj 2014

@skynet Napis mi ktory slovensky vyrobca vyraba topanku velkosti 37 s vnutornou sirkou 12cm, uplne beznou medzi zenami, napriek tomu nezohnatelnou. Potom mozes pokracovat vyrobcom detskej obuvi velkosti 30 so sirkou 9cm. Nemusim vediet odborne nazvy dielcov obuvi na to, aby som vedela, ze ked dam dietatu na nohu uzku topanku, bude mat vboceny palec. Neviem preco by to mala byt modna vlna, ze si ten vboceny palec nezelam.
A uz vobec nechapem, preco na mna utocis, ze nemam zit tam, kde mam rodinu, len kvoli zopar zadubencom co nesleduju vyskumy 😀 To myslis vazne, ze sa mam kvoli tomu stahovat prec? Pre teba by to bol dostatocny dovod? Tak preco ty zijes na Slovensku, ked sme tu taki masovi a podliehame mode a este aj opovrhujeme odbornikmi? Ved sa odstahuj ked sa ti to nepaci 😀 Naozaj nechapem, ako sa moze jeden "chlap" takto rozculovat nad tym, ze niekto ma iny nazor na topanky ako on 😀

28. máj 2014

@skynet a mimochodom, ked uz niekomu odpovedas, tak si aspon precitaj, co pisal. Lebo si nas tu stale mylis a pripisujes roznym ludom rozne vyroky, ktore vobec nenapisali.

28. máj 2014

@skynet aj ja by som si teda nechala veeelmi rada poradit, do ktorej slovenskej topanky by som strcila nozku mojho syna co je siroka 6,5cm a dlha 14,5 cm. Usetrim ti ale pracu v hladani,pretoze taka na SK neexistuje.

28. máj 2014

@skynet ...zabudla som dopisat, aby mala aj flexi podrazku a priestor na prsteky.

28. máj 2014

@skynet Prepacte ale Vy tu nahadzujete BATU ako prveho v poradi, ktory ma byt pre nas nejaky guru v zdravom obuvani!?!? Vidno ze ste chlap.... tie lodicky ste si niekedy vsimli? A my riesime modne vystrelky hej? Zeby prave Bata riesil topanky podla mody a nie zdravia? Jeden rok spicky jak pyramidy, dalsi dvadsatcenti opatky... jasne, chlapi nam mozu u stekloch rozpravat ze? 🙂. Asi tak ako o o tych porodoch, ked sme ich spomenuli... odrodene maju teda, tak mozu mudrovat.... no a posledna vec lebo sa mi Tie prispevky s nerespektovanim nominativu mnozneho cisla velmi tazko citaju a kole mi to oci- skuste si zajst do prazskeho obchodu s barefoot obuvov...viete co je pri dverach? Krabica plna topanok, ktore tam ludia nechali, lebo ich uz nechceli, chapete? Kupili si nove- bosaky a pochopili ze to je 3D chodza, uplne o inom, ale kto nevyskusa nepochopi.... tak nam prosim nehovorte ako deti tlacia kamienky a podobne nezmysly. 🙂
Papa

28. máj 2014

@skynet Stále spomínaš, že aj u nás sú odborníci, že čo stále vyťahujeme zahraničie a zároveň spomínaš Baťu. Tak tu sú dva zaujímavé články a týkajú sa Krajskej nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne a primára Rehabilitačného odd. v tejto nemocnici:
www.nohynaboso.cz/pribyva-lidi-s-plochyma-noham...
www.denik.cz/zlinsky_denik/c/k-rehabilitaci-noh...

28. máj 2014

@tusica to Vy predavate nosenu obuv? nemyslite vazne pri tom vsetkom co tu pisete si myslite, ze je to hygienicky spravne?

28. máj 2014

@tusica poprosim Vas poslite mi linku aku obuv kupujte - co odporucate. dakujem

28. máj 2014

@tusica V tomto príspevku pokiaľ sa nemýlim sa riešia detské topánky, takže čo si obúva dospelá ženská ozaj riešiť nemusíme, jej sa už chodidlo nevyvíja pokiaľ viem. A čo sa týka pôrodov, ak nie je pri pôrode žiadna komplikácia porodí žena aj sama ak je však pôrod komplikovaný určite je to najlepšie čo môžete urobiť pre seba a dieťa, že budete rodiť doma lebo je to in a je to také prirodzené a potom sa čudujme, že pri pôrode vykrvácala matka, alebo má dieťa doživotné postihnutie lebo nevedelo dýchať. Ale, keď sa tak rodí inde ako na Slovensku určite je to super! A ešte niečo k barefootovej obuvi, keď už niečo na nohe mám tak to nemôžem nazývať chôdzou naboso( Aj keď je to len napr. ponožka).

28. máj 2014

@xarra246 Tie články, teda zobrazil sa mi len jeden, je zaujmavý a určite pravdivý, ale skús si ešte raz prečítať článok ploché nohy je to to isté povedané inými slovami. Takže máš pravdu chôdza naboso je zdravá, ale nie vždy možná ako iste vieš, a argument, že existuje barefootová obuv neobstojí, to nie je to isté ako chôdza naboso.

28. máj 2014

@topanka21 Práveže článok, ktorý vložil cuteobuv hovorí o tom, že topánka má byť vnútri tvarovaná. Naproti tomu pán primár hovorí o tom, že máme chodiť čo najviac bosí a v lete doporučuje nosiť mokasíny s rovnou a čo najtenšou podrážkou. Barefoot obuv toto spĺňa. Tak ako už bolo spomenuté, nie vždy je možnosť chodiť bosí. Vieme ako to vonku vyzerá, k zraneniu nohy môže dôjsť veľmi ľahko. Preto vznikol dopyt pre topánky, ktoré čo najviac simulujú chôdzu na boso a zároveň chránia nohy pred zranením.

28. máj 2014

@skynet ahaaaa to uz nemame o com tak ideme vytahovat veci z bazarika. Je mi ctou ze ste nakukli. 🙂 viete co, radsej si kupim10 nosenych topanoch poriadnych ak jedny tamtie. A co predavam sa asi tohto clanku netyka ze? Skor by ste sa mohli snazit nejako argumentovat na toho Batu. Majte krasny zivot skoda debaty lebo ani nedodrziavate jej zakladne pravidla.

29. máj 2014

@tusica ja viem ze neriesime co predavate ale podla mna lepsia nova cista ako nosena a opytam sa to co predavate v bazariku je TA SPRAVNA obuv? aby som mal predstavu... dakujem a bez urazok, len neviem to trosku pochopit

@xarra246
este sa opytam ta stranka je super, ten e-shop je naplneny a co ma zaujalo je obuv z materialu EVA - to sa chystaju v Bardejove ci Kruzlove ak som dobre zachytil, vyrabat cinania, to je ta obuv co kupite v lidli alebo tescu podona crocsom..... no a tu si myslim resp. som presvedceny o tom, ze to je TA SPRAVNA obuv.. Dalej firma Merrel predavana aj na naboso.cz ma v svojom sortimente http://www.merrell.cz/katalog/detska-obuv/jl14/... - myslite si, ze preco vyrobila nieco take o com spievate tuna - lebo tam bola diera na trhu a nie preto ze j to super spickova obuv. No a ten web a vyjadrenia doktorov, primarov, a pod. Ja Vam v dnesnej dobe donesiem podpisane, opeciatkovane vyjadrenia o tom, ze ta vasa obuv je zdravotne skodliva, od 10 ortopedov a nie len zo slovenska ale ak chcete aj rakuska a dajme tomu nemecka. Ale potom sa bude hovorit joj to nedobre to si zaplatili..... ANO ZAPLATILI - je to marketing a nic viac.
Ok idem sa odmlcat na dalsi rok .... potom pridem pozrem ako sa mate a ako nozky vasich deti. Ako na tento modny rend som fakt zvedavy. Jo a aby som nezabudol - deformity noh u deti su z velkej priciny sposobene rodicmi, lebo im obuvali hlavne malu obuv.

29. máj 2014

@skynet Podplatiteľný je v dnešnej dobe skoro každý, aj Slovenské úrady, ktoré schvaľujú obuv u nás ;) Prajem krásny deň 🙂

29. máj 2014

@xarra246 Máš pocit, že hovorí o topánkach pre deti, asi nie, skús čítať ešte raz. Mokasíny na detskej nôžke, no neviem.

29. máj 2014

@topanka21 Pre deti existujú capačky...ale túto tému sme tu už preberali...

29. máj 2014

Začni písať komentár...

Odošli