cuteobuv
27. máj 2014

Bosé nohy

Bosé nohy

Chodiť naboso je najzdravšie. Nuž, nie je to tak vždy. Takýto návrat k prirodzenosti na chodníkoch ortopédi neodporúčajú.

Vonku je síce zdravé chodiť naboso, ale nie po asfalte či tvrdom podklade. Cieľom je masírovať pokožku, dráždiť nervové zakončenia a nútiť plochu chodidla cvičiť. Chôdza po asfalte a betóne nie je zdravá, lekári odporúčajú chôdzu naboso po piesku, štrku, tráve.

Sypký povrch vytvára rôzny tlak na chodidlo a takto sa precvičujú všetky jeho svaly vrátane svalov lýtka. Na chodidlách si nosíme akoby zrkadlo celého tela. Sú tam reflexné body, ktoré patria k jednotlivým orgánom. Spodná strana obsahuje množstvo nervových zakončení. Pri každom kroku sa tieto body prirodzene stimulujú. Keď chodíme bosí a robíme to správne, masírujeme tak všetky orgány tela.

Cítime to náhlym prívalom pozitívnej energie, ktorá nám dodá dobrú náladu. Masáž, ku ktorej dochádza chôdzou po nerovnom povrchu, prekrvuje chodidlá, čistí myseľ a povzbudzuje vnútorné orgány k správnej činnosti.

Ak sa rozhodnete masírovať svoje chodidlá chôdzou naboso, dávajte si pozor, kam stúpite, aby ste predišli zbytočným nepríjemnostiam. Na kúpaliskách či iných miestach, kde sa zdržujú davy, sa chodidlá stávajú ľahkým terčom pre plesne. Chodenie v tráve zase zvyšuje riziko, že stúpite na niečo ostrejšie, ako je črepina či pichľavé a bodavé, alebo pristúpite lietajúci hmyz. V prípade, že máte drobné ranky či zádery na nechtoch, radšej neriskujte.

Nohy majú vplyv na celé telo. Nesprávne topánky môžu spôsobiť ploché nohy, artritídu, vybočený palec, kŕčové žily, ale aj chronické bolesti hlavy a chrbtice. Kto nosí nevhodné topánky, má nesprávne postavenie nôh, aj celých dolných končatín. Môže to vyvolať zbytočné problémy. Samozrejme, že v dnešnej dobe nemôžeme všade chodiť naboso. Najvhodnejšou alternatívou bosých nôh je kvalitná obuv, ktorú predstavuje aj značka CUTE určená deťom s anatomicky tvarovanou stielkou, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj detskej

nohy a je prevenciou proti plochým nohám. Dieťa prichádza na svet s prirodzenými vložkami z tuku, ktoré tvorí tukový vankúš uložený podkožne na chodidle. V skutočnosti sú nohy len zdanlivo hotové vo vývoji, pretože dôležité časti skeletu nohy sa musia premeniť z mäkkých chrupaviek v pevné kosti, ktoré neskôr musia nosiť celú váhu tela. Až v druhom-treťom roku života vzniká premena chrupavky v kosť. Trvá niekoľko rokov, kým je kostná stavba dostatočne stabilná, kým sú svaly, šľachy, väzy hotové plniť svoju úlohu, tukové vankúše sa opotrebujú a preto správna obuv tvorí základ pre zdravý vývoj nohy.

 Vhodné topánky na leto:

  • Sandále s ortopedickým tvarovaním: Postarajú sa o to, aby nedochádzalo k deformácii prstov a chodidiel.
  • Otvorené sandálové topánky: Výborné na dlhšie zdraviu prospešné prechádzky.

Akože skopčené? nechápem...

27. máj 2014
27. máj 2014

@snehulienka33 ☹ takze takuto mienku maju o zenach na materskej....

27. máj 2014

aha, tu sa mazu komenty??

27. máj 2014

sorry, som si pomylila clanok 😀 a uz sa mi neda zmazat koment 😅

27. máj 2014

preco ak niekto nosi ,,vhodnu´´ obuv od malicka ma plochu nohu?nevytvara sa nahodou klenba cinnostou svalou na nohe a nie ortopedickymi vlozkami s klenbou?

27. máj 2014

@snehulienka33
@zabazelena nemyslim,ze to ukazuje nieco zle o nas na materskej 🙂 Skor o tom, kto to sem takto vycapil.

27. máj 2014

Pan Lukac, ked uz kopirujete clanok niekoho ineho, aspon sa patri uviest zdroj, v opacnom pripade sa porusuju autorske prava a tym padom aj Vseobecne pravidla Modreho konika.

27. máj 2014

Neviem čo si mám o tomto myslieť. Dávať sem článok z takého zdroja ako je casprezeny... To ste mohli aspoň pajcnúť článok nejakého lekára a nie bulváru... Navyše stále niektorí nepochopili (aj v iných diskusiách), že naše deti nechodia bosé v každom teréne. Samozrejme nosia topánky 🙂 ale trošku iného charakteru. Navyše aj naši ortopédi odporúčajú na prvé dva mesiace chôdze capačky, na nete sa toho dá nájsť veľa. No a potom prechádzajú na topánky s gumenou podrážkou, len rozdiel je v tom, že je tá podrážka rovná, ohybná = dieťa v nej vie ohnúť nohu = lepšie sa mu chodí, má dostatočný priestor na prstíky = nehrozí, že bude mať vbočený palec, prstíky nie sú utláčané, nemajú tvarovanú podrážku aby sa mohla noha správne vyvíjať a nezlenivela tým, že bude mať umelú podporu.

28. máj 2014

@xarra246 Vidno, že do problematiky bosých nôh sa rozumieš moja a že máš naštudované množstvo literatúry, určite by Ti neušlo, že niektoré veci sa aj v odbornej literatúre dookola opakujú a nikto nepovie, že je to skopčené, pretože je to jednoducho tak. Keď má niekto plochú nohu nemôžem predsa napísať, že ma rovnú nohu a keď je na plochú nohu dobrá chôdza naboso po nerovnom teréne, cvičenie s nožkami, skákanie na trampolíne, nemôžem predsa napísať, že na plochú nohu je vhodné ,,lietanie,,. A samozrejme že na prvé kroky sú najvhodnejšie capačky, to nikto nepopiera!!!

28. máj 2014

@topanka21 Haha, určite netvrdím, že som na niečo odborník. Skôr by som povedala, že som poučený laik a som len na začiatku, o detské topánky sa dosť zaujímam a zatiaľ nemám veľa naštudovaného. To čo viem je v podstate základ ;)

28. máj 2014

mne len ta argumentacia nesedi 😅 tak po nerovnom terene mozem chodit bosa ale radsej na trave v lese nie lebo sa popicham? 😅 mimohcodom ja chodim vsade v barefoot topankach, neviem kde zije autor tohto clanku ale u nas na SK sa rozhodne o monotonnom povrchu na chodnikoch sa hovorit neda 😀 takze za mna barefoot aj na asfalte 🙂

28. máj 2014

Začni písať komentár...

Odošli