cuteobuv
    27. máj 2014    Čítané 0x

    Bosé nohy

    Bosé nohy

    Chodiť naboso je najzdravšie. Nuž, nie je to tak vždy. Takýto návrat k prirodzenosti na chodníkoch ortopédi neodporúčajú.

    Vonku je síce zdravé chodiť naboso, ale nie po asfalte či tvrdom podklade. Cieľom je masírovať pokožku, dráždiť nervové zakončenia a nútiť plochu chodidla cvičiť. Chôdza po asfalte a betóne nie je zdravá, lekári odporúčajú chôdzu naboso po piesku, štrku, tráve.

    Sypký povrch vytvára rôzny tlak na chodidlo a takto sa precvičujú všetky jeho svaly vrátane svalov lýtka. Na chodidlách si nosíme akoby zrkadlo celého tela. Sú tam reflexné body, ktoré patria k jednotlivým orgánom. Spodná strana obsahuje množstvo nervových zakončení. Pri každom kroku sa tieto body prirodzene stimulujú. Keď chodíme bosí a robíme to správne, masírujeme tak všetky orgány tela.

    Cítime to náhlym prívalom pozitívnej energie, ktorá nám dodá dobrú náladu. Masáž, ku ktorej dochádza chôdzou po nerovnom povrchu, prekrvuje chodidlá, čistí myseľ a povzbudzuje vnútorné orgány k správnej činnosti.

    Ak sa rozhodnete masírovať svoje chodidlá chôdzou naboso, dávajte si pozor, kam stúpite, aby ste predišli zbytočným nepríjemnostiam. Na kúpaliskách či iných miestach, kde sa zdržujú davy, sa chodidlá stávajú ľahkým terčom pre plesne. Chodenie v tráve zase zvyšuje riziko, že stúpite na niečo ostrejšie, ako je črepina či pichľavé a bodavé, alebo pristúpite lietajúci hmyz. V prípade, že máte drobné ranky či zádery na nechtoch, radšej neriskujte.

    Nohy majú vplyv na celé telo. Nesprávne topánky môžu spôsobiť ploché nohy, artritídu, vybočený palec, kŕčové žily, ale aj chronické bolesti hlavy a chrbtice. Kto nosí nevhodné topánky, má nesprávne postavenie nôh, aj celých dolných končatín. Môže to vyvolať zbytočné problémy. Samozrejme, že v dnešnej dobe nemôžeme všade chodiť naboso. Najvhodnejšou alternatívou bosých nôh je kvalitná obuv, ktorú predstavuje aj značka CUTE určená deťom s anatomicky tvarovanou stielkou, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj detskej

    nohy a je prevenciou proti plochým nohám. Dieťa prichádza na svet s prirodzenými vložkami z tuku, ktoré tvorí tukový vankúš uložený podkožne na chodidle. V skutočnosti sú nohy len zdanlivo hotové vo vývoji, pretože dôležité časti skeletu nohy sa musia premeniť z mäkkých chrupaviek v pevné kosti, ktoré neskôr musia nosiť celú váhu tela. Až v druhom-treťom roku života vzniká premena chrupavky v kosť. Trvá niekoľko rokov, kým je kostná stavba dostatočne stabilná, kým sú svaly, šľachy, väzy hotové plniť svoju úlohu, tukové vankúše sa opotrebujú a preto správna obuv tvorí základ pre zdravý vývoj nohy.

     Vhodné topánky na leto:

    • Sandále s ortopedickým tvarovaním: Postarajú sa o to, aby nedochádzalo k deformácii prstov a chodidiel.
    • Otvorené sandálové topánky: Výborné na dlhšie zdraviu prospešné prechádzky.
    cuteobuv
    26. máj 2014    Čítané 0x

    Ploché nohy

    Ploché nohy

    Verili by ste, že takmer každé tretie dieťa má v školskom veku nejaké problémy s nôžkami? Môže ísť o ploché chodidlá, deformované pršteky, zlé našľapovanie, vybočenie prstov, päty, kožné ochorenia a pod. Vo väčšine prípadov je na vine nesprávna obuv.

    V prvom rade si treba uvedomiť, že plochonožie nie je možné posúdiť do veku 3 rokov dieťaťa. Zdravé dieťa má od narodenia približne do tohto veku oblasť nohy pod kostnou pozdĺžnou klenbou vyplnenú tukovým vankúšikom

    Normálna zdravá noha má mať zo spodnej strany dve klenby - oblúky: pozdĺžny a priečny.

    Vplyvom rôznych okolností, hlavne však nesprávnej obuvi tieto oblúky poklesnú a dieťatko našľapuje na celú nôžku. Ochorenie vzniká pre ochabnutie svalov a väzov chodidla. Najvýraznejší znak plochej nohy je poklesnutá vnútorná klenba, teda na palcovej strane chodidla chýba charakteristický poloblúk. U veľmi malých detičiek (novorodencov a dojčatách) nie sú klenby na nôžke až tak viditeľné.

    Čo môže spôsobiť problémy s nôžkami? Predčasné stavanie batoliat na nohy, telesná slabosť po prekonaných vážnych ochoreniach, nadmerná telesná hmotnosť, vbočené kolená, malá, tesná, hygienicky nevhodná obuv v neskoršom veku, ako i sústavné dlhé nosenie cvičiek, trampiek, rovných papúč s gumičkou vpredu a pod.

    Väčšina detí nemá príznaky plochej nôžky, tie sa objavujú až v neskoršom veku. Preto treba dbať už od malička na kvalitnú obuv, ktorá je vo svojom vnútri vytvarovaná tak, aby podporovala klenby dieťatka. Naopak úplne nevhodná je taká obuv, ktorá má rovnú vložku bez anatomického tvarovania. Následky plochej nohy sa prejavia v dospelom veku kŕčmi v lýtkach, bolesťami chrbtice, kolien, dokonca až bedrových kĺbov.

    Vhodné je s nožičkami cvičiť. Posilní sa tým svalstvo nôžky a podporí jej správne tvarovanie. Cviky môžu byť – chodenie po špičkách, skackanie po špičkách (pre staršie deti), kotúľanie loptičky medzi chodidlami, zdvihnutie predmetu zo zeme prstami nôh, hra s uterákom, skákanie na trampolíne a švihadle.

    Dôležitá je kvalitná obuv, ktorá je vo vnútri anatomicky tvarovaná. Je síce drahšia, ale dlhšie vydrží. Rovnako je zdravotné nezávadná, čo sa o lacných topánkach z trhoviska alebo z čínskeho obchodu povedať rozhodne nedá! Pozor aj na hmotnosť dieťatka. Aj malá obezita podporuje vznik plochých nožičiek. Tiež dávajte dieťatko čo najviac chodiť naboso, hlavne v lete po tráve, po kamienkoch, čistom piesku a pod. Masíruje sa tým a spevňuje svalstvo malej nôžky.

    Zdravé nôžky dieťaťa

    Rešpektujte prirodzený vývoj dieťaťa. Nestavajte ho nasilu. Snažte sa, aby bolo v interiéri obuté v pohodlných kožených  topánočkách. Vonku ho pri každej možnej príležitosti nechajte chodiť bosé.

     Doprajte mu skákanie na trampolíne naboso, je zábavné a vhodné pre správny vývoj chodidla.

     Nikdy nekupujte topánky na trhovisku a nenechajte mladšie deti nosiť topánky po starších. Deti potrebujú kvalitnú ortopedicky vhodnú obuv, ktorá sa prispôsobí ich chodidlu, nie vytvarovanú na cudzej nohe.

     Nekupujte dieťaťu topánky s tým, že do nich „dorastie“. Hoci sú detské topánky drahé, mali by byť maximálne o 1-1.5cm väčšie ako detská noha.

    Vhodné topánky:

    Vhodná veľkosť  

    Kvalitná, zdravotne nezávadná

    Vo vnútri anatomicky tvarovaná s vystuženou hlavnou časťou na klenbu

    Pohodlná, mäkká, ale so spevnenou pätou a zaoblenou špičkou

    S rovnou podrážkou, žiadne (hoci len malé) opätky

    Topánočky majú byť o 1-1,5 cm dlhšie ako samotná nôžka dieťatka

    Priedušné , nôžky sa nesmú v topánkach potiť

    Vyhýbajme sa noseniu žabiek, inej gumenej obuvi a všetkých topánočiek s plochým vnútrom bez príslušného správneho tvarovania

    Pre detské nožičky je ako stvorená Slovenská značka Cute, ktorá spĺňa všetky európske normy. Je to kvalitná detská obuv vyrábaná na Slovensku, z prírodných priedušných materiálov, ortopedicky nezávadná s tvarovanou stielkou, ktorá podporuje zdravý vývin detského chodidla a vývoj chrbtice. Topánočky sú vyrábané podľa najnovších a overených poznatkov o zdravotne bezchybnom obúvaní. Vyrábajú sa na kopytách schválených hlavným ortopédom SR. To je záruka , že nôžky dieťaťa nebudú počas nosenia obuvi nijak deformované. Produkty CUTE spĺňajú požiadavky kladené na zdravotne bezchybnú obuv pre najmenšie deti. 

    cuteobuv
    31. mar 2016    Čítané 12x

    Cuteobuv

    Naša firma sa venuje výrobe a predaju kvalitnej detskej obuvi z prvotriedných prírodných materiálov. Vieme aké dôležité je správne obuť malé dieťa, aby sme podporili zdravý rast detskej nôžky. Investícia do kvalitných topánočiek je investíciou do zdravia naších zlatíčok, veď nenadarmo sa vraví, že zdravie je to najdôležitejšie.