216 / 552
    mrkvovo-batátový krém

    Suroviny:
    1 veľký sladký zemiak,
    2 veľké mrkvy,
    1 jarná cibuľka,
    1 strúčik cesnaku,
    2-3 šálky kuracieho vývaru,
    1 PL olivového oleja,
    3 PL strúhaného parmezánu,
    2 PL bieleho jogurtu,
    1/2 ČL mletého muškátového oriešku,
    1 ČL nasekanej čerstvej bazalky,
    1 ČL karí korenia,
    1 ČL čierneho korenia,
    soľ,
    + nasucho opražené tekvicové semienka

    Postup:
    Zeleninu som si najprv umyla a očistila. Jarnú cibuľku som si nakrájala na tenké kolieska a mrkvu spolu s ošúpaným sladkým zemiakom nastrúhala nahrubo. Na väčšej panvici som si rozohriala olivový olej, pridala jarnú cibuľku, cesnak nakrájaný na plátky a jemne opražila. Potom som primiešala karí korenie a ešte chvíľku opiekla. Následne som pridala nastrúhanú mrkvu, sladký zemiak a jemne podusila. Túto zeleninovú zmes som premiestnila do hrnca, zaliala vývarom, dochutila soľou, korením, bazalkou a priviedla k varu. Keď polievka vrela, plameň som stíšila na minimum a varila cca 15-20 minút, dokiaľ zelenina nebola mäkká.
    Nakoniec som polievku rozmixovala do hladka ponorným mixérom, primiešala jogurt, parmezán a znovu premixovala (ak sa vám bude náhodou zdať polievka riedka, môžete zahustiť škrobom). Podávame s nasucho opraženými tekvicovými semienkami.

    4. aug 2014