177 / 552
    orechovo-semienkové pečivo

    Suroviny:
    Cesto:
    4 a 1/2 šálky hladkej špaldovej múky,
    1 a 1/2 šálky teplej vody ( dala som srvatku ),
    4 PL masla ghee ( moze byt aj obycajne maslo ),
    1/2 ČL trstinového cukru,
    1 ČL soli,
    1 balenie čerstvého droždia,
    štipka muškátového oriešku,

    Plnka:
    1/2 šálky slnečnicových semienok,
    1/2 šálky tekvicových semienok,
    1/2 šálky posekaných vlašských orechov,
    1/4 šálky sezamových semienok,

    Postup:
    Do hlbokej misky som si dala teplú srvátku, cukor, droždie, premiešala do rozpustenia a nechala odpočívať. Zatiaľ som si preosiala múku cez sitko. Potom som ju dala do misky, pridala ostatné suroviny, a priliala som pripravený kvások. Vypracovala som cesto a nechala prikryté utierkou odpočívať 1 hodinu. Po hodine kysnutia som si rúru predhriala na 180 stupňov a cesto vybrala a spracovala na pomúčenej kuchynskej linke spolu s múkou na nelepivé cesto. Toto cesto som si rozdelila na približne 12 menších rovnakých bochníkov. Každý bochník som rozvaľkala do tvaru štvorca - hrúbka cca 1 cm. Každý vyvaľkaný štvorec som posypala vždy trochou orechmi a semienkami, ktoré som následne diagonálne zrolovala a konce zastrčila do vnútra (mal by vám vzniknúť tvar rožka). Nakoniec som si namočila prsty vo vode a každý rožok obalila v sezame, ktorý som si pripravila už predtým. Pečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie 20-25 minút.

    1. júl 2014