10 dôvodov, prečo Japonky nestarnú a nepriberajú
Japonské ženy posledných 25 rokov držia rekord v priemernej dĺžke života spomedzi 192 štátov na svet: 86,4 roka.
Dôvody, prečo tomu tak je, opisuje vo svojej knihe s názvom Japonky nestarnú a netučnejú autorka Naomi Moriyama.
Tu je japonský recept, ako zostať aktívny a zdravý do vysokého veku.
1. Toto je škála potravín, ktoré Japonci používajú vo svojej kuchyni každodenne :
ryby
morské plody
zelenina
sója
ryža
ovocie
zelený čaj
2. Japonci si varia prakticky denne domáce jedlo. To tradičné sa skladá z grilovaných rýb, misky ryže, varenej zeleniny, miso polievky, krájaného ovocia ako dezertu a zeleného čaju. Japonci konzumujú takmer 10 percent svetového objemu rýb, hoci tvoria asi len 2 percentá svetovej populácie. A práve denná dávka omega - 3 mastných kyselín môže dobre vysvetliť, prečo žijú dlhý a zdravý život. A faktom je, že konzumujú 5-krát väčšie množstvo zeleniny ako je kapusta, brokolica, kel, karfiol či ružičkový kel ako napríklad Američania.
3. Dôraz japonskej kuchyne je na čerstvé a sezónne potraviny. Podľa Moriyamy sú japonské supermarkety katedrály sviežosti. Sviežosť neznamená, že potraviny boli zabalené dnes, ale doslova teraz.
4. Japonci jedia množstvo jedál v malých porciách. Od detstva sa učia jesť pomaly, vychutnávať každé sústo. A jedlo sa podáva celkovo v menších objemoch.
Toto sú japonské zásady:
z každej potraviny len trochu
každá potravina sa podáva vo vlastnej miske
menej je vždy viac
každá potravina je naaranžovaná, aby vynikla jej prirodzená krása
najlepšia potravina je čerstvá potravina