Cesto: 300 g hladkej múky 100 g hrubej múky 125 g mletých orechov 100 g práškového cukru 250 g masla ½ ČL škorice 1 PL kakaa 1 (2) vajcia podľa veľkosti
Všetky suroviny na cesto zmiešame vo väčšej miske a rukami poriadne prehnietime. Nie je ho potrebné nechať odležať v chlade. Každú formičku vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Keď povyklápame prvú várku upečených orechov, ďalšie vymaslovanie formičiek už potrebné nie je, stačí ich len vysypať múkou a znovu naplniť cestom. Vymaslované a vymúčené formičky naplníme cestom (nie úplne po okraj, lebo cesto sa nám trochu nafúkne.) Odštipujeme z cesta malé kúsky a v dlani vygúľame guličku, ktorú vtlačíme do formičky tak, aby ostala jamka v strede - tú potom plníme krémom. Naplnené formičky ukladáme na plech a pečieme pri 170 stupňoch asi 10-15 minút. Čas je orientačný, treba si to sledovať. Oriešky opatrne vybúchavame do dlane ešte za tepla. Krém: 210 g kryštálového cukru 3 vajcia 1 vanilkový cukor Spolu vyšľahať nad parou metličkou (buď ručne alebo šľahačom na najnižších otáčkach) do zhustnutia. Cca 10 minút. Hustota by mala byť asi ako uvarený puding. Necháme vychladnúť, ešte to zhustne na taký akoby ťahavý karamel…potom do toho zamiešame 1 celé 250 g zmäknuté maslo (tiež buď ručne alebo šľahačom). Krémom zlepujeme po 2 kúsky orieškov spolu. Netreba ho dávať veľa, má výraznú chuť…iba toľko aby tie dve polovičky držali. Na záver oriešky obalíme v cukre (1 ks vanilkový cukor a 2 PL práškového cukru) alebo len tak posypeme cez sitko
Cesto:
300 g hladkej múky
100 g hrubej múky
125 g mletých orechov
100 g práškového cukru
250 g masla
½ ČL škorice
1 PL kakaa
1 (2) vajcia podľa veľkosti
Všetky suroviny na cesto zmiešame vo väčšej miske a rukami poriadne prehnietime. Nie je ho potrebné nechať odležať v chlade.
Každú formičku vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
Keď povyklápame prvú várku upečených orechov, ďalšie vymaslovanie formičiek už potrebné nie je, stačí ich len vysypať múkou a znovu naplniť cestom.
Vymaslované a vymúčené formičky naplníme cestom (nie úplne po okraj, lebo cesto sa nám trochu nafúkne.) Odštipujeme z cesta malé kúsky a v dlani vygúľame guličku, ktorú vtlačíme do formičky tak, aby ostala jamka v strede - tú potom plníme krémom. Naplnené formičky ukladáme na plech a pečieme pri 170 stupňoch asi 10-15 minút.
Čas je orientačný, treba si to sledovať.
Oriešky opatrne vybúchavame do dlane ešte za tepla.
Krém:
210 g kryštálového cukru
3 vajcia
1 vanilkový cukor
Spolu vyšľahať nad parou metličkou (buď ručne alebo šľahačom na najnižších otáčkach) do zhustnutia. Cca 10 minút. Hustota by mala byť asi ako uvarený puding. Necháme vychladnúť, ešte to zhustne na taký akoby ťahavý karamel…potom do toho zamiešame 1 celé 250 g zmäknuté maslo (tiež buď ručne alebo šľahačom).
Krémom zlepujeme po 2 kúsky orieškov spolu. Netreba ho dávať veľa, má výraznú chuť…iba toľko aby tie dve polovičky držali.
Na záver oriešky obalíme v cukre (1 ks vanilkový cukor a 2 PL práškového cukru) alebo len tak posypeme cez sitko