Čo je to vitamín B12 ? Vitamín B12 je vitamín zo skupiny B vitamínov a je tiež známy pod menom cobalamín. Bol objavený viac ako pred 100 rokmi. Vtedy sa zistilo, že ak pacientom s pernicióznou anémiou sa podával extrakt z pečene, toto ťažké ochorenie sa dalo vyliečiť. Z tohoto extraktu bola potom izolovaná, kryštalizáciou prečistená a v r.1956 presne charakterizovaná látka, ktorá dostala meno vitamín B 12. Vitamín B12 je vo vode rozpustný a vo svojej molekule obsahuje ako jediný vitamín kov - kobalt. V potrave je naviazaný na bielkoviny alebo peptidy. V žalúdku sa enzýmami rozkladá a uvoľnený vitamín B12 sa naviaže na bielkovinu R. Táto väzba je dôležitá, lebo ináč ho organizmus nevie transportovať do tenkého čreva, kde sa pôsobením pankreatických enzýmov uvoľní z väzby a naviaže sa na intrinsic faktor (vytvára sa v žalúdku). Bunkové receptory dokážu potom tento vitamín B12 vychytávať. Vitamín B12 sa môže absorbovať aj pasívnou difúziou, ale tento proces je veľmi neefektívny, lebo iba 1% z podaného vitamínu B12 sa absorbuje. Vitamín B12 sa uskladňuje hlavne v pečeni a jeho zásoby vydržia niekoľko rokov. Podľa našich skúseností však až 71% vegánov (po ôsmych rokoch “vegánstva“) má nedostatok vitamínu B12. Existujú prípravky obohatené vitamínom B12 (napr.sójové mlieko) a takisto rôzne nutričné doplnky (Mastervit, Ravit) ktoré obsahujú dostatočné množstvo vitamínu B12 a vegáni ich pravidelnou konzumáciou môžu deficitu vitamínom B12 predísť. Aký význam má vitamín B12 v organizme? je potrebný pri produkcii červených krviniek, chráni pred megaloblastickou anémiou, je potrebný pri tvorbe myelínu, je dôležitý pri syntéze RNA a DNA, je potrebný pre rast detí, bráni pred kumuláciou homocysteínu.
Čo je to vitamín B12 ?
Vitamín B12 je vitamín zo skupiny B vitamínov a je tiež známy pod menom cobalamín. Bol objavený viac ako pred 100 rokmi. Vtedy sa zistilo, že ak pacientom s pernicióznou anémiou sa podával extrakt z pečene, toto ťažké ochorenie sa dalo vyliečiť. Z tohoto extraktu bola potom izolovaná, kryštalizáciou prečistená a v r.1956 presne charakterizovaná látka, ktorá dostala meno vitamín B 12. Vitamín B12 je vo vode rozpustný a vo svojej molekule obsahuje ako jediný vitamín kov - kobalt. V potrave je naviazaný na bielkoviny alebo peptidy. V žalúdku sa enzýmami rozkladá a uvoľnený vitamín B12 sa naviaže na bielkovinu R. Táto väzba je dôležitá, lebo ináč ho organizmus nevie transportovať do tenkého čreva, kde sa pôsobením pankreatických enzýmov uvoľní z väzby a naviaže sa na intrinsic faktor (vytvára sa v žalúdku). Bunkové receptory dokážu potom tento vitamín B12 vychytávať. Vitamín B12 sa môže absorbovať aj pasívnou difúziou, ale tento proces je veľmi neefektívny, lebo iba 1% z podaného vitamínu B12 sa absorbuje. Vitamín B12 sa uskladňuje hlavne v pečeni a jeho zásoby vydržia niekoľko rokov. Podľa našich skúseností však až 71% vegánov (po ôsmych rokoch “vegánstva“) má nedostatok vitamínu B12. Existujú prípravky obohatené vitamínom B12 (napr.sójové mlieko) a takisto rôzne nutričné doplnky (Mastervit, Ravit) ktoré obsahujú dostatočné množstvo vitamínu B12 a vegáni ich pravidelnou konzumáciou môžu deficitu vitamínom B12 predísť.
Aký význam má vitamín B12 v organizme?
je potrebný pri produkcii červených krviniek,
chráni pred megaloblastickou anémiou,
je potrebný pri tvorbe myelínu,
je dôležitý pri syntéze RNA a DNA,
je potrebný pre rast detí,
bráni pred kumuláciou homocysteínu.