Ahoj, asi s uzivanim aloe vera mas dost skusenosti, chcem sa ta opytat, uprednostnujes nejaku znacku, s ktorou si spokojna ? Je treba pozerat pri kupovani na konzistenciu, % ci vyrobcu ? nech nekupim nejaku blbost. dakujem. Inac mas moj obrovsky obdiv za to ako vsetko zvladas. Drzim palce a posielam veeeela energie. 😉
Obsah živín:
Proteíny (jednoduché bielkoviny) sú nevyhnutné pre všetky živé bytosti. Sú využívané pri tvorbe tkanív a energie.
Vitamíny: A, B1, B2, B6, cholín, v malom množstve B12, C, E, niacín (PP), kyselina listová.
Minerálne látky: draslík, vápnik, horčík, sodík, mangán, meď, zinok, chróm, železo, a ďalšie stopové prvky.
Aminokyseliny (stavebné zložky bielkovín): v géle sa nachádza 20 z celkového množstva 22 aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre ľudský organizmus a 7 z celkového počtu ôsmich esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudský organizmus nevie vyrobiť, musíme ich dodávať potravou - preto je aloe vhodné z hľadiska výživy.
Cukry – sacharidy: dôležitý je polysacharid acemannan, ktorý dokáže prenikať do krvi a má imunostimulačné účinky. (Na rozdiel od iných polysacharidov, ktoré sa pred absorpciou najskôr štiepia, polysacharidy prítomné v aloe vera sa neštiepia a do krvného obehu sa dostávajú nezmenené, kde pôsobia ako látky schopné zosilniť alebo zoslabiť imunitnú odpoveď.)
Enzýmy: sú veľmi dôležitou súčasťou. V dnešnej potrave sa nám ich nedostáva, pretože je to termolabilná látka, ktorá sa ničí už pri 40 *C. Takže všetky pasterizované, konzervované a inak tepelne upravované potraviny už enzýmy neobsahujú. V aloe vera je veľa druhov enzýmov, ktoré pomáhajú štiepiť potravu, čím napomáhajú tráveniu. Všetky živiny v našej potrave sa môžu účinne absorbovať. Bez enzýmov nefunguje správne trávenie, to má za následok poruchy imunitného systému a s tým súvisiace rôzne ochorenia.
Mastné kyseliny (3 hlavné typy): pôsobia ako silné protizápalové činidlá. Tri najznámejšie: cholesterol, campesterol a D-sitosterol.
Saponíny: tvoria 3 % gélu, sú to látky, ktoré majú čistiace a antiseptické účinky.
Lignín: drevitá látka, ktorá má obrovskú schopnosť prenikať (a keď má pri sebe iné účinné látky, zoberie ich so sebou) cez kožu pri krémoch, cez sliznice pri vnútornom používaní.
Antrachinóny: vo vysokej koncentrácii majú preháňajúci účinok – vysoký obsah antrachinónov je v šupke listu, preto naša spoločnosť používa iba čistý gél z vnútra listu! Antrachinóny obsiahnuté v čistom géle majú vynikajúce analgetické (bolesť tlmiace), antibakteriálne, protiplesňové a virucídne účinky. Antrachinóny dodávajú šťave horkú chuť a žltú farbu.
Účinky:
Harmonizuje náš imunitný systém. Jeho úlohou je chrániť organizmus pred zmenami spôsobenými inváziou mikroorganizmov, ako sú baktérie, vírusy alebo pozmenenými bunkami, ako sú nádorové.
Pomáha pri znížení toxicity organizmu
Dužina z aloe vera nepôsobí negatívne s ničím, s čím príde do styku. Ať už je to akékoľvek jedlo alebo lieky. Naopak, podporí výrazne ich účinky. Pri liekoch dokáže eliminovať vedľajšie negatívne účinky liekov.
Harmonizuje metabolické funkcie (látkovú výmenu)
Zlepšuje fungovanie celej tráviace sústavy
Má protizápalový účinok – využitie pri zápalových ochoreniach, popáleninách, zápalových procesoch na koži...
Má protivírusový účinok
Má protiplesňový účinok
Napomáha regenerácii buniek a urýchľuje množenie buniek
Má antipyretický účinok – znižuje horúčku
Zvyšuje prah bolesti
Dužina Aloe vera výrazne dodá človeku života v zmysle zoširoka pojatej vitality