A som tu opäť k téme Detoxu. Ako som sľúbila v predošlom článku, v druhej časti detoxu podľa dr. Fulovej sa budem venovať stravovaciemu režimu pred kurzom, počas kurzu a čiastočne aj po ňom.
Pred detoxikačným kurzom bol každému účastníkovi zaslaný list s presnými inštrukciami ako sa na detox pripraviť tak, aby si naše telo postupne zvykalo na „úspornejší režim“ (aspoň tak som to nazvala ja🙂 detox alebo diéta sú dosť kruté). Samotná príprava v sebe zahŕňala pitie bylinkových čajov 4x denne (repíkový a harmančekový), príjem dostatku tekutín (na druhej strane to však nepreháňať s tekutinami aby sa telo zbytočne nezavodňovalo), zvýšiť príjem zeleniny a surovej stravy a vynechať živočíšne produkty. Taktiež 2-krát v tomto týždni bolo odporúčané užiť preháňadlo (tak z toho som mala asi najväčší stres 🙂). Túto časť som zvládla pomerne dobre- zaradila som zeleninové šaláty (aj keď priznám sa, že syr a pečivo som si dávala k šalátom stále aj keď v menšom množstve), pila čaje a dodržiaval všetko podľa pokynov.
Po príchode na pobyt sme hneď „nabehli“ na nový stravovací systém a dostali ovocné šťavy. Na prednáške nám bol vysvetlený denný program, ktorý zahŕňal pohybové aktivity vo forme cvičenia a turistiky, prednášky a oddychové aktivity. Približný náhľad denného režimu:
8.00- 30 min. cvičenie
8.30-9.30- raňajky 🙂 (bylinkový čaj- max 3 dcl, proteínový drink) a 2x 500ml ovocnej šťavy (šťava bola „prídel“ na celý deň)
9.30- 12.00- turistika (výlety a chôdza cca 6-10km)
12.30- obed 🙂 (bylinkový čaj- max 3 dcl), od 3 dňa sme na obed dostávali aj zeleninový šalát (hrsť surového zeleninového šalátu bez zálievky, zväčša išlo o bielu kapustu v kombinácii s troškou mrkvy/papriky/cvikly/uhorky- ozaj len trošku „farebnej zeleniny“ k bielej kapuste) a zeleninový vývar (v podstate voda so zeleninovým bujónom) – dôležité je jesť šalát najprv až tak zjesť polievku
13.30- 15.00- oddych (návšteva sauny- úžasné pri detoxe, spolu s používaním sisalovej rukavice, spánok, prechádzka, masáž...)
17.30- večera🙂 (bylinkový čaj)
18.30- prednáška zväčša do 20.30
V priebehu dňa sme pili ovocné šťavy, ktoré sme dostali ráno (ja som si ich riedila s vodou). Odporúčané tiež bolo piť vodu s citrónom (min. šťavu z jedného citróna denne). Na „prečistenie“ mala poslúžiť aj horká soľ, ktorú sme pili večer (podľa potreby, nie každý večer) dobre rozpustenú v 1,5 dcl vody/1 kávovú lyžičku soli (zapiť dostatkom tekutín). Ovocné šťavy boli väčšinou kombinované s jablkom (napr. jablkovo-mrkvová šťava, jablkovo-rakytníková šťava, štava z bielej bazy s jablkom, mrkvová šťava, šťava s borievkami...). Myslím, že možností je naozaj mnoho a nie je nutné dodržiavať presné recepty. Zaujímavosťou bolo aj to, že od cca 3 dňa sme mali možnosť čaje si „okoreniť“ rôznym korením (čierne korenie, kurkuma, škorica, chilli, kmínok atď...) kedže koreniny májú užasný vplyv na trávanie a prečistenie organizmu od toxínov.
Akokoľvek „kruto“ tento jedálniček vyzerá, dá sa to v pohode zvládnuť, ak to človek chápe ako istú očistu pre svoje telo a vidí v tom všetky pozítíva čo to so sebou prináša.
Po detoxe sa stravujeme striedmo a veľmi postupne pridávame jednotlivé zeleninové jedlá (spočiatku jesť prevažne surovú stravu a následne prejsť na režim 75% surovej stravy a 25% varene stravy). Mäsu sa vyhýbať ideálne ešte 14 dní.
Aby som dávkovala všetko postupne, občas pridám zaujímavý článok z prednášok, ktoré sme tam absolvovali, pretože to stálo naozaj za to 🙂 ale ak by ste mali nejaké otázky, rada na ne odpoviem.
Začni písať komentár...