Aj keď sa snažím stravovať zdravo, svoj ranný čaj si neviem predstaviť bez lyžičky cukru. Ten biely som už dávno zo svojej domácnosti vyhodila a nahradila ho jeho o trošku zdravším variantom - trstinovým cukrom.
Ešte začiatkom 20. storočia platilo, že čím belší cukor, tým kvalitnejší. Známkou luxusu bolo dokonalé prečistenie a získanie prakticky čistej sacharózy. Tento trend prečisťovania potravín a zbavovania ich všetkých zbytkových látok pokračoval, s prestávkami počas vojny, až do 70. rokov. Iba ojedinelé hlasy lékarov, dietológov a liečiteľov upozorňovali na nesmierne cenné nutričné látky, o ktoré čistením potravín prichádzame - vlákninu, minerály, vitamíny a enzýmy. 70. roky znamenali, najprv v USA a neskôr v Európe, počiatok návratu k prírodnej strave.
Čo to je prírodný trstinový cukor? Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva vo vyššom obsahu zbytokovej melasy. Tá obsahuje cenné minerály, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy prírodného trstinového cukru, od svetlého takmer bieleho cukru po až takmer čierny melasový cukor. Trstinový cukor si netreba mýliť s prírpodným repným cukrom - ten neobsahuje žiadnu trstinovú melasu a má inú chuť aj vôňu než prírodný trstinový cukor.
pravy med od vcelara 🙂
@lauritka to viem, len ja osobne som si napr. ešte nezvykla na jej chuť :/ Preto som napísala, že trstinový cukor je "trošku" zdravším variantom 🙂
Biely alebo hnedy je to bordel. Stevia med su ok. Ja mam z trstinoveho krce.
mne napr. stevia vobec nechuti, chutou mi pripomina umele sladidla a tie neznasam, takze u mna je top tiez trstinovy hnedy a agavovy sirup
my nedáme dopustit na steviu nie pilulky ale tekutu musíš dat málo máme doma dieta ktore dostalo diabetes a malo rado sladke aj predtým a teraz sladke vobec nechýba aj ked su sladkosti dia so fruktozou znamená ovocným cukrom
@lauritka
@baklik
@billa_martina no pre istotu mame doma vsetky 3 sladidla...
@billa_martina ja davam steviu do caju a hnedy cukor do kavy xixix.. tiez to striedam ;)
Trstinovy cukor vobec nie je zdravsia varianta, ma vyssie mikrobialne znecistenie ako biely cukor a aj nizsiu sladivost ako repny cukor, lisi sa akurat pritomnostou melasy, ktora jej dava inu chut a vonu. Len pre poriadok 🙂
Len pre info: mama robila omeletu, pridala tam hnedy cukor a dcera kad tomjedla tak jej to vratila ze precomjej tam dala skoricu. A takto sme prisli na to ze hnedy akoze biely zafarbeny skoricou. Smejdi su to.
Hnedý cukor nieje trstinivý ale prifarbovaný! Často napríklad karamelom.
Začni písať komentár...
este zdravsi variant na sladenie je stevia ;)