billa_martina
18. sep 2013

Trstinový cukor

Aj keď sa snažím stravovať zdravo, svoj ranný čaj si neviem predstaviť bez lyžičky cukru. Ten biely som už dávno zo svojej domácnosti vyhodila a nahradila ho jeho o trošku zdravším variantom - trstinovým cukrom.

Ešte začiatkom 20. storočia platilo, že čím belší cukor, tým kvalitnejší. Známkou luxusu bolo dokonalé prečistenie a získanie prakticky čistej sacharózy. Tento trend prečisťovania potravín a zbavovania ich všetkých zbytkových látok pokračoval, s prestávkami počas vojny, až do 70. rokov. Iba ojedinelé hlasy lékarov, dietológov a liečiteľov upozorňovali na nesmierne cenné nutričné látky, o ktoré čistením potravín prichádzame - vlákninu, minerály, vitamíny a enzýmy. 70. roky znamenali, najprv v USA a neskôr v Európe, počiatok návratu k prírodnej strave.

Čo to je prírodný trstinový cukor? Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva vo vyššom obsahu zbytokovej melasy. Tá obsahuje cenné minerály, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy prírodného trstinového cukru, od svetlého takmer bieleho cukru po až takmer čierny melasový cukor. Trstinový cukor si netreba mýliť s prírpodným repným cukrom - ten neobsahuje žiadnu trstinovú melasu a má inú chuť aj vôňu než prírodný trstinový cukor.

este zdravsi variant na sladenie je stevia ;)

18. sep 2013

pravy med od vcelara 🙂

18. sep 2013

@lauritka to viem, len ja osobne som si napr. ešte nezvykla na jej chuť :/ Preto som napísala, že trstinový cukor je "trošku" zdravším variantom 🙂

18. sep 2013

Biely alebo hnedy je to bordel. Stevia med su ok. Ja mam z trstinoveho krce.

18. sep 2013

mne napr. stevia vobec nechuti, chutou mi pripomina umele sladidla a tie neznasam, takze u mna je top tiez trstinovy hnedy a agavovy sirup

18. sep 2013

my nedáme dopustit na steviu nie pilulky ale tekutu musíš dat málo máme doma dieta ktore dostalo diabetes a malo rado sladke aj predtým a teraz sladke vobec nechýba aj ked su sladkosti dia so fruktozou znamená ovocným cukrom

18. sep 2013

@lauritka
@baklik
@billa_martina no pre istotu mame doma vsetky 3 sladidla...

18. sep 2013

@billa_martina ja davam steviu do caju a hnedy cukor do kavy xixix.. tiez to striedam ;)

18. sep 2013

Trstinovy cukor vobec nie je zdravsia varianta, ma vyssie mikrobialne znecistenie ako biely cukor a aj nizsiu sladivost ako repny cukor, lisi sa akurat pritomnostou melasy, ktora jej dava inu chut a vonu. Len pre poriadok 🙂

18. sep 2013

Len pre info: mama robila omeletu, pridala tam hnedy cukor a dcera kad tomjedla tak jej to vratila ze precomjej tam dala skoricu. A takto sme prisli na to ze hnedy akoze biely zafarbeny skoricou. Smejdi su to.

18. sep 2013

Hnedý cukor nieje trstinivý ale prifarbovaný! Často napríklad karamelom.

18. sep 2013

suhlasim s @freezii treba si ozaj davat pozor ci to co kupujeme je trstinovy cukor, lebo existuje aj hnedy cukor ktory je obycajny krystalovy len je zafarbeny

19. sep 2013

Začni písať komentár...

Odošli