Normálne, ale bezlepkovo? Jasné, dá sa to.
Priznám sa, že pred pár rokmi som ani len nevedela, čo sú vlastne bezlepkové potraviny a ktoré sú to. Keďže som sa o to nemusela zaujímať. No časom sa v rodine objavili tráviace problémy až u dvoch členov, a zrazu sme vedeli viac ako dosť o tom, čo sú bezlepkové potraviny a ktoré to práve nie sú. Videli to ako nejakú prekážku na celý život... Variť a piecť z bezlepkových surovín. Ale ono to tak nie je, a netreba sa toho zľaknuť a báť sa toho. 😉
Možno ste aj vy alebo vaši blízki zistili čo to je začať sa stravovať inak, bezlepkovo, zo dňa na deň. Zrazu ste stratili istotu v tom, čo môžete jesť a čo nie, ste skľúčení z toho, vzdať sa tradičných alebo obľúbených jedál. Máte obavy z toho, že stratíte akúsi hodnotu a kvalitu života tým, že sa musíte zrazu obmedzovať. Avšak tento strach je, viem z vlastnej skúsenosti, neopodstatnený. 😏 Dá sa žiť život bezlepkovo a takmer bez ťažkostí. Verte mi. 😊 Treba vedieť len dodržiavať jednoduché pravidlá a váš bezlepkový život môže byť životom tak ako predtým, bez kompromisov a s obľúbenými jedlami. 🍽️
Veľa potravín je prirodzene bezlepkových, napríklad také ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, ryža, proso, pohánka a mnoho ďalšieho. Okrem piva a whiskey sú aj všetky alkoholické nápoje, nealko, káva, čaj bezlepkové, veď to nám je jasné, však? 😏 Ale vedeli ste napríklad, že niektoré rúže na pery obsahujú lepok? A to až tak, že nie sú vhodné pre ženy trpiace celiakiou. Avšak o tom sa až tak nehovorí.. Hlavne sa dáva pozor na potraviny. 🙂 No a teda naspäť k potravinám.. čo napríklad taký chlieb a pečivo? Práve pri takýchto výrobkoch treba hľadať typické logo pre bezlepkové potraviny... a tým je logo preškrtnutého klasu.
My sme si vďaka #dmbio jeden taký bezlepkový chlebík upiekli.
Jednoduchý návod na prípravu je priamo na obale tejto zmesi, je to vlastne už zmiešaná zmes suchých surovín na bezlepkový chlieb s rôznymi semenani. Poviem vám, že ten chlebík bol famózny 🤩 A že je bez lepku? To si človek nestihne ani všimnúť.
Popritom sme vyskúšali aj orientálnu nátierku dmBio, avšak tá u nás až tak nebodovala.
U nás idú veľmi aj tradičné oškvarkové pagáčiky 🤤 A recept funguje aj bez lepku😉
Klasické kysnuté cesto, avšak použitá je celozrnná ovsená múka dmBio, ryžový nápoj dmBio a bezlepkový kvások. A hlavne domáce oškvarky. Aaaach 🤤 Tradičné, ale bezlepkové ❤️
A máte radi sladké? 😊 My sladké zbožňujeme a nie je nič lepšie ako si doma upiecť niečo čerstvé, chutné a poctivé. Čo tak, napríklad bezlepkové palacinky? 🥞 A ešte k tomu veľmi chutné, nadýchané ako obláčik?
🥞Palacinky 3-2-1🥞
Na prípravu potrebujeme 300 ml ryžového nápoja dmBio, 200 ml vlažnej vody, 100 ml oleja (ja dávam kokosový), 2 vajíčka, 200 g bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio, štipka soli. Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí len všetky prísady spilu zmiešať a začať piecť na rozpálenej panvici. Pri prvej palacibke potrieme panvicu troškou oleja, pri ostatných už netreba.
Ako plnka je parádna jahodová nátierka dmBio🤤
Alebo čo tak jablkový koláč? 🥧
Mne sa ani nepodarila lepšia fotka, lebo u nás hneď zmizne ešte teplý. 🤩
Potrebujeme 200 g celozrnnej ovsenej múky dmBio, 100 g masla, 5 PL ryžového nápoja dmBio, 1 žĺtko, štipka soli - zhnetieme cesto a dáme odpočívať do chladničky, počas toho si pripravíme zvyšok. 6-7 jabĺk očistiť, z toho 5 jabĺk nastrúhame na hrubo a ostatné pokrájame na plátky. Vytiahneme si cesto, rozvaľkáme a dáme do formy. Popritláčame po stenách formy, na cesto vysypeme vyžmýkané jablká, posypeme škoricou a zároveň posypeme aj práškovým pudingom, príchuť najlepšie vanilková alebo čokoládová. Poukladáme plátky jabĺk. Na to si spravíme z 80 g masla, 60 g cukru a pol deci vody, plus ešte pol deci citrónovej šťavy akoby "karamelový nálev". Chvíľu v hrnčeku povaríme, aby sa cukor roztopil a malo to trošku karamelovú farbu. Potom to vylejeme do formy na jablká. Posypeme škoricou a dáme piecť. Ja pečiem od oka podľa vlastnej rúry. Väčšinou 180 stupňov, a tak 45 minút, sledujem podľa okrajov. A potom, keď je, tak u nás mizne rýchlosťou svetla 🙈
Hmm alebo čo tak niečo jednoduché? Napríklad taká už vopred zmiešaná suchá zmes na bezlepkový čoko koláčik od dmBio? Je famózny, čokoládový, sladký a hlavne chutný. 😋 Návod je priamo na obale a príprava je viac ako jednoduchá. 😊 A opäť s jahodovou nátierkou, tiež dmBio, je dokonalý. 🤩 Toto bodovalo najviac, rýchle, chutné, jednoduché.
Aj na raňajky máme radi sladké a preto veľakrát siahneme po musli. Mali sme možnosť ochutnať od dmBio, zmiešané spolu s kukuričnými lupienkami, čokoládou. Najradšej ich jeme s jogurtom, takže sme hneď odskúšali aj kešu dezert znovu od dmBio. A ani takáto jednoduchá kombinácia nezaostáva za kadejakými inými sladkými maškrtami. 😊 Taký jednoduchý a chutný štart do nového dňa.
Jooooj a teraz mi začali znovu tiecť slinky nad toľkými maškrtami, ktoré sa dajú veľmi ľahko pripraviť aj bezlepkovo. A nestrácajú na chuti ani kvalite. 😉
Nám teda veľmi chutilo toto testovanie. 👌
Nielen sladké, ale aj slané pokrmy. Ako napríklad aj táto minútka so zeleninou, vhodná aj k mäsu. 🤤 Príprava znovu veľmi jednoduchá a chuť.. veľmi príjemná 😏
Muž raz siahol po bezlepkových cestovinách dmBio a aj paradajkovej omáčke s paprikovými strukmi. Pridal do omáčky orestovanú cibuľku, papriku, hríby, povaril a podával. Táto kombinácia rýchleho a hlavne chutného obedu hotového za 15 minút vtedy padla veľmi vhod. A pochvaľoval si aj muž. 👨
Dúfam, že ak sa rozhodnete niektorý recept vyskúšať, že sa vám podarí upiecť taká mňamka, hlavne bezlepková, že sa budete až za ušami zalizovať. 😋
❤️ Ďakujem