bendinko
9. okt 2017
178 

Smotanová "záchrana"

Milé maminky, nemaminky, alebo len obyčajné milovníčky sladkých dobrôt ako ja!

V tomto článku by som vám chcela priblížiť a zároveň zhrnúť naše testovanie Panna Cotty od Raja. Tak ako každé iné testovanie, tak aj toto začalo samotným zapojením mojim príspevkom s popisom, prečo práve ja by som mala byť vybraná do testovania. 

Brala som to ako skvelú príležitosť vyskúšať túto uľahčenú prípravu tohto dezertu, keďže doposiaľ som ju pripravovala klasicky zo smotany a želatíny a na druhej strane som bola aj zvedavá ako môže takýto "polotovar" v krabičke chutiť a či sa vôbec môže priblížiť jej ozajstnej chuti.

Šťastie sa na mňa tentokrát usmialo a o týždeň po oznámení, že som bola vybratá, mi zazvonil kuriér aj s balíčkom. Aké bolo moje prekvapenie, keď okrem 4 krabičiek s Panna Cottou, som objavila aj rozkošné formičky na jej prípravu? Popravde, tie mi urobili asi ešte väčšiu radosť ako samotný dezert. 🙂

Možno sa medzi nami nájdu aj také, ktoré ani netušia, čo je to za dezert. Tak aspoň v skratke. Panna cotta je taliansky dezert z oblasti Piemont a doslovne znamená "varená smotana".  Je to vlastne uvarená smotana so želatínou, cukrom a mliekom, ktorá sa ešte horúca naleje do nádob a necha vychladiť, aby stuhla.

Nám ale prišla uľahčená verzia, ktorá sa dala pripraviť dvoma jednoduchými spôsobmi:

1.  obsah krabičky sa vyleje do hrnca a pri teplote 40-50 stupňov sa ohriala, pokiaľ nebola tekutá. Pozor! Nesmie sa variť!!! Potom sa vyliala do formičiek a 10-20 min sa nechala vychladnúť pri izbovej teplote a potom šup do chladničky na 4 h stuhnúť.

2. tento spôsob je podobný, ale s tým rozdielom, že krabička sa vloží už do horúcej vody,  odstrihne sa vrch a mieša, kým nie je tekutá. Zvyšok postupu ostáva ako pri prvej možnosti. Mne sa tento spôsob páčil viac, veď predsa nebudem zbytočne špiniť hrnce. 🙂

Keďže klasiky sme sa už prejedli a my doma radi experimentujeme a skúšame veci vylepšovať, tak som sa tentokrát rozhodla, že z obyčajnej smotanovej Panna Cotty urobím kávovo-smotanovú s ganache. Do jednej polovičky som zamiešala kávu a druhú nechala klasiku a potom už len tŕpla, či mi to stuhne. Na moje prekvapenie to pekne držalo pokope a tak sme experimentovali ďalej...

Keďže som od ocka dostala ešte nejaké čerstvé maliny a černice, tak ďalšie voľby boli jasné - ovocné.

A tak vznikla svieža černicová (inak, táto chutila najviac môjmu chlapovi).

Ďalšou bola panna cotta s malinovo-ríbezľovým želé s čokoládou v pohári, aby som ukázala žienkam, ktoré formičky nemajú, že si ju môžu efektne pripraviť aj bez nich.

Pre mňa ako milovníka slaného karamelu, som pripravila túto, ale na môj vkus to bolo príliš sladké.

A na záver "prišiel na psa mráz" ako sa hovorí. Stále som si myslela, že mne polotovar nikdy nebude treba ako záchranu pred nečakanou návštevou, keďže sa stále ohlásia vopred a ja ako pedant na pohostenie pre návštevy mám vždy tip top prichystané. Tak to aj bolo. Svokrovci sa ohlásili vopred, deň predtým koláč upečený, keďže potreboval zmäknúť do druhého dňa a tu zrada. Koláč nezmäkol a už som nemala čas ísť nakúpiť suroviny a rýchlo zbúchať nejaký iný. A tak vznikla panna cota s malinami vo vnútri a malinovou polevou a kým tuhla, urobila som ešte makovo-jablkovú štrúdľu z lístkového cesta. Panna cotta zožala veľký úspech, keďže to ešte nikdy predtým nejedli a obdivovali moju trpezlivosť ako som sa s tým vyhrala namiesto môjho vymakaného dvojdňového zákusku, ktorý nakoniec zmäkol na druhý deň. 🙂

Preto aj názov článku je "Smotanová záchrana."

Keďže veľa ľudí zaujíma aj zloženie výrobku, tak ho tu pridám:

87% smotana, želatína, maltodextrín, zahusťovadlo: karagénan, guarová guma, stabilizátor:E 450, aróma, tuk najmenej 10%.

A ako by som zhrnula naše testovanie? Myslím, že táto foto hovorí za všetko 🙂

Všetkým to veľmi chutilo, na mňa je to príliš sladké. Ja by som to ocenila, ak by tam bolo menej sladidla, a preto ju treba kombinovať napr. s kyslým ovocím, lebo vtedy sa to dopĺňa excelentne. Chutí to podobne ako smotanový puding, ktorý pripomína i konzistenciou. Výhodou je rýchla a jednoduchá príprava a keď si ju nápadito dozdobíte, efekt sa určite dostaví. Čakala som nejakú práškovú chuť ako to u polotovarov býva, ale nič také sa nekonalo a milo ma to prekvapilo.

Ako som hľadala, tak som hľadala, ale nevýhodu som nenašla žiadnu. Aby to nebolo len z môjho subjektívneho pohľadu ale čo najobjektívnejšie, pýtala som sa na názor všetkých, ktorí mali možnosť ochutnať a názory sa nám zhodli. Možno niekto nájde nejakú nevýhodu v zložení, ale ja osobne to neviem posúdiť, keďže sa doňho nerozumiem, ale nechám sa rada poučiť. 🙂

Každopádne ďakujem #konik_testuje za skvelú možnosť otestovať si tento produkt a rozhodne budem mať jednu krabičku v zálohe, ak by som ešte niekedy potrebovala "smotanovú záchranu". 🙂

#test_rajo2

Začni písať komentár...

Odošli