@hajanka ako nahle si najdem par minut tak napisem ;)
@hajanka ngrediencie:
165g hladká múka
100g studené maslo
1 žĺtok
štipka soli
cca 10g strúhaný parmezán
Náplň:
150g listový špenát
100g strúhaný čedar (prípadne iný obľúbený syr)
2 vajcia (jemne rozšľahané)
250ml smotana na šľahanie 33%
soľ
čierne mleté korenie čerstvo namleté
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Suroviny si navážime do misky a nakoniec pridáme maslo. Ja ho zvyknem do zmesi nastrúhať aby sa mi sním lepšie pracovalo. Rukami spracujeme cesto. Teplo rúk nám mierne pustí maslo a pomôže nám ho do cesta ľahšie zapracovať. Ale ak chcete kľudne použite kuchynského robota. Najskôr nám vznikne drobenka no postupne sa nám pekne spracuje cesto. Dajte si však pozor aby ste ho nemiesili príliš dlho, cesto by stratilo svoju krehkosť a bolo by tuhe. Zabalíme ho do mikroténového sáčku a odložíme do chladu na 30min.
Rúru si predhrejeme na 200°C ohrev zhora i zdola. Na pomúčenej doske si vyvaľkáme oddýchnuté cesto a prenesieme do formy, ktorú ale už nemusíme vymasťovať. Okraje cesta enecháme trošku vyššie lebo pečením sa trošku zmenšia. Popicháme vidličkou a odložime na 10min do chladničky. Po zachladení cesta dáme navrch alobal alebo papier na pečenie. Zaťažíme fazulou alebo inou strukovinou a dáme piecť do predhriatej rúry asi na 15 min. Potom fazule zložíme a pečieme do zlatova ešte približne 5 min. (Fazule už nepoužívajte na varenie, kľudne ich zabalte do alobalu a použijete ako záťaž nabudúce)
Medzitým si pripravíme plnku. Špenát opláchneme studenou vodou a následne sparíme vriacou vodou. Opatrne ho posekáme na menšie kúsky a vložíme do misky, kde k nemu prisypeme syr, soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa potreby a chuti. Primiešame rozšľahané vajíčka a smotanu. Jemne ale poriadne premiešame a nalejeme na predpečený korpus. Teplotu mierne znížime asi na 190°C a pečieme cca 25 min. Keďže každá rúra pečie inak odsledujte si to. Povrch ma byť jemne zlatý. Krajame mierne vychladnutý ale rovnako dobre chuti i studený.
Toto vyskusam
Prosim napises recept?