Najlepší,najkrehkejší,dokonalý,vďačný a pritom taký jednoduchý🍎🍎🍎
BABIČKIN LINECKÝ JABĹČKOVÝ/FIGOVÝ MREŽOVNÍK
INGREDIENCIE:
40dkg hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
14dkg práškového cukru
250g postrúhaného palmarínu
2 vaječné žĺtky
Na potretie bielky,ktoré nám zostali alebo 1žĺtok,na ozdobu posekané mandle alebo oriešky (nemusí byť), práškový cukor na posypanie po dopečení koláča.
Všetko spolu zmieškam,vypracujeme hladké cesto,ktoré dáme nachvíľu do chladničky,aby sa nám s ním dobre robilo;) Rozdelíme ho na polovicu,z polovice vyvaľkáme kruh,ktorý preložíme naspodok okrúhlej formy alebo ho jednoducho do formy roztlačíme prstami na papier na pečenie (najjednoduchšia verzia je cesto nastrúhať naspodok,a potom aj navrch). Na cesto nastrúhame dostatočne vysokú vrstvu jabĺk,posypeme škoricou,cukrom alebo vanilkovým cukrom,podľa kyslosti jabĺčok,pokvapkáme šťavou z citróna a navrch postrúhame citrónovú kôru... (keď mám doma veľa domácich jabĺk,zvyknem si vopred jablká nakrájať na malé kocky alebo figy na štvrťky,posypať škoricou,vanilkovým cukrom a dochutiť citrónom,trošku povariť a skladujem aj mesiac v plastových boxoch v chladničke,potom mám už hotový "polotovar"vždy poruke na jablkový/figový koláčik,palacinky či lievance) Podľa chuti môžme posypať aj posekanými orechmi. Navrch buď ušúľame mriežku alebo inak ozdobíme 2.polovicou cesta,možme povykrajovať listy či srdiečka,potrieme vajíčkom,stačí bielkom,ktoré nam z vajíčka zostane,ozdobíme lupienkami mandlí alebo posekanými orechami,fantázii sa medze nekladú.
Pečieme pri 180stupňoch cca 30-40minút resp.kým koláč nerozvoniava po celom byte a napovrchu jemne nezhnedne🥰
Ak chceme dávku na celý plech,použijeme 1,5-násobok surovín,cesto môžme navrch aj naspodok nastrúhať👌
Dobrú chuť 🥧