Moja rodina sa ho nevie dojesť 🙂)) a to je výborné znamenie, prečo ho mať vždy poruke🍮
KLASICKÝ AMERICKÝ CHEESECAKE PRELIATY SLANÝM KARAMELOM
INGREDIENCIE
KORPUS
250 g sušienky (ja používam ovsené z Lidla alebo Lotus)
120 g maslo
PLNKA
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
200 g práškový cukor
200 g kyslá pochúťková smotana
1,5 ČL vanilkový extract (resp. 2 balíčky vanilkového cukru)
3 ks vajcia
1 ks vaječný žĺtok
1 ks kôra z citróna
SLANÝ KARAMEL
200 g kryštálového cukru
90 g masla (82%)
130 ml šľahačkovej smotany (33%)
1 ČL soli
POSTUP
Všetko by malo mať izbovú teplotu.
Sušienky si rozdrvíme úplne ako na strúhanku.
Keď máme sušienky rozdrvené, roztopíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
Tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme papierom na pečenie.
Na dno formy dáme zmes sušienok a polievkovou lyžicou utľapkáme, trošku zmesi dáme aj na okraje, ono to potom pekne vyzerá, keď sa to podáva na tanieri. Formu dávam na plech lebo môže sa stať že maslo ešte pusti... a lepšie sa to čisti z plechu ako zo spodku rúry 🙂
Sušienkový korpus dám zapiecť do rúry na 10 minút pri teplote 180°C Potom necháme korpus vychladnúť.
Mascarpone a tvaroh trošku premiešame.
(Skúšala som už vymeniť aj pomer tvarohu a mascarpone, cheesecake je potom menej krémový a ľahší).
Potom pridám kyslú smotanu a znova premiešam.
Po lyžičkách pridávame práškový cukor a stále miešame, môžme použiť aj ručný elektrický šľahač ;)
Potom postupne a pomaly pridávame vajcia (pridám vajce, počkám, kým sa mi pekne premieša, pridám druhé, atď.)
Pridám vanilkovú esenciu. Ak ju nemáte tak môžete kľudne použiť 2 vanilkové cukry.
Nakoniec pridám nastrúhanú citrónovou kôru.
Okraje formy si vytriem maslom. Potom sa to tak pekne oddeľuje keď sa to pečie.
Vznikne super krémová hmota.
Tú potom vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes. A necháme ju trošku odpočinúť cca 5 minút.
Pečieme na vodnom kúpeli pri teplote 160-170 °C (ja pečiem pri 165 °C) cca 60 minút.
Ak napuchne, je to dobre znamenie, že o chvíľu už bude. Vtedy vytiahnem vodný kúpeľ a nechám to ešte tak 5-10 minút piecť.
Skúste počas pečenia formu otáčať. Potom to napuchne ešte viac.. (môže aj nemusí, keď nenapuchne nič sa nedeje).
Či to je hotové zistíme tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal trošku triasť ako huspenina alebo ako želé.
Potom rúru vypneme a asi tak cca 5-10 cm otvoríme dvierka na rúre a necháme cheesecake v nej vychladnúť cca 1-2 hodiny.
Zatiaľ si pripravíme slaný karamel tak, že cukor rozpustíme na panvici, za stáleho miešania pridáme zmäknuté maslo izbovej teploty - varíme do zhustnutia. Pomaly prilievame smotanu, necháme prebublať 1 minútu, pridáme soľ a nezabúdame stále miešať.
Keď cheesecake vychladne tak, ako vidíte na obrázku, tak to pekne spľasklo. A tie boky by mali byť trošku také nahnedlé.
Slaný karamel môžme naliať na cheesecake pred vložením do chladničky alebo individuálne pri servírovaní ;)
Slaný karamel možeme nahradiť akýmkoľvek ovocím alebo mangom;) manga som dala dve veľké,ale stačí jedno... časť som nakrájala na drobné kocky,zvyšok,cca 2/3 som rozmixovala ponorným mixérom. Pridala som minimum cukru,trošku prevarila a pridala cca 1/2 balíčka zlatého klasu,ktorý som rozpustila v troške vody a spolu som to povarila cca 2-3 minútky,ale nabudúce použijem určite plátkovú želatínu,pretože nemám rada takú tu pudingovú konzistenciu v ovocí. Necháme trošku vychladnúť a nalejeme na cheesecake.
Cheesecake preložíme do chladničky. Najlepšie od večera do rána. Je fantastický👌
Prajem vám dobrú chuť 🥰