Keď sa u nás povie, že idem piecť, požiadavka je vždy....nieco citrónové....a za mňa ešte s makom;))) tentokrát to bude niečo pre lenivú gazdinku;))) lebo ani ten mak nie je potrebné mlieť;) vysledok...výnimočný👌
CITRÓNOVÉ MUFFINKY S NEMLETÝM MAKOM PLNENÉ JAHODAMI
INGREDIENCIE:
200 g hladnej múky
80 g kukuričného škrobu
100 g krupicového cukru
60 g nemletého maku
2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
2 ks vajec
250 ml cmaru
(môžme nahradiť acidkom alebo kyslou smotanou)
60 ml slnečnicového oleja
125 ml citrónovej šťavy
(+ ďalšiu k servírovaniu podľa chuti)
2 PL čerstvo nastrúhanej BIO citrónovej kôry
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 200 °C.
V miske dôkladne zmiešame múku so škrobom, cukor, mak, jedlú sódu a prášok do pečiva.
V ďalšej miske poriadne vyšľaháme vajcia a cmar, potom pridáme olej, citrónovú šťavu a kôru. Následne vmiešame sypkú zmes, aby sa navlhčila (nepremiešavať!).
Formičky/košíčky naplníme cestom a pečieme asi 20-25 minút, aby mali muffinky zľahka zhnednutý povrch a zaoblený tvar.
Podávame prokvapkané citronovou šťavou alebo potrieme citrónovým krémom a ozdobíme plátkami citrónu povarenými v sirupe.
NIEČO NAVIAC:
Rýchly citrónový krém (lemon curd):
V miske vhodnej do MW vyšľaháme dohladka 100 g práškového cukru s 2 malými vajciami. Primiešame nastrúhanú citrónovú kôru z 2 menších chemicky neošetrených citrónov, 120 ml čerstvej citrónovej šťavy a 60 g rozpusteného masla. Zohrievame v MW pri 600 W asi šestkrát po 1,5 minúte, vždy zmes premiešame. Hneď, ako sa bude zmes lepiť na zadnú stranu lyžice, máme hotovo 🙂 vzniknutú hmotu necháme vychladnúť a polievame ňou muffinky.
Ja som si tentokrát muffiny naplnila nadrobno nakrájanými jahodami, uvarenými s troškou hnedého
cukru. Do upečených muffiniek som pomocou kovovej špičky vyrezala v strede otvor a plnila malou lyžičkou;)