baby2008
    Správa bola zmenená    23. apr 2023    

    Keď sa u nás povie, že idem piecť, požiadavka je vždy....nieco citrónové....a za mňa ešte s makom;))) tentokrát to bude niečo pre lenivú gazdinku;))) lebo ani ten mak nie je potrebné mlieť;) vysledok...výnimočný👌

    CITRÓNOVÉ MUFFINKY S NEMLETÝM MAKOM PLNENÉ JAHODAMI

    INGREDIENCIE:

    200 g hladnej múky
    80 g kukuričného škrobu
    100 g krupicového cukru
    60 g nemletého maku
    2 ČL sódy bikarbóny
    1 ČL prášku do pečiva
    2 ks vajec
    250 ml cmaru
    (môžme nahradiť acidkom alebo kyslou smotanou)
    60 ml slnečnicového oleja
    125 ml citrónovej šťavy
    (+ ďalšiu k servírovaniu podľa chuti)
    2 PL čerstvo nastrúhanej BIO citrónovej kôry

    POSTUP:
    Rúru predhrejeme na 200 °C.
    V miske dôkladne zmiešame múku so škrobom, cukor, mak, jedlú sódu a prášok do pečiva.
    V ďalšej miske poriadne vyšľaháme vajcia a cmar, potom pridáme olej, citrónovú šťavu a kôru. Následne vmiešame sypkú zmes, aby sa navlhčila (nepremiešavať!).
    Formičky/košíčky naplníme cestom a pečieme asi 20-25 minút, aby mali muffinky zľahka zhnednutý povrch a zaoblený tvar.
    Podávame prokvapkané citronovou šťavou alebo potrieme citrónovým krémom a ozdobíme plátkami citrónu povarenými v sirupe.

    NIEČO NAVIAC:
    Rýchly citrónový krém (lemon curd):
    V miske vhodnej do MW vyšľaháme dohladka 100 g práškového cukru s 2 malými vajciami. Primiešame nastrúhanú citrónovú kôru z 2 menších chemicky neošetrených citrónov, 120 ml čerstvej citrónovej šťavy a 60 g rozpusteného masla. Zohrievame v MW pri 600 W asi šestkrát po 1,5 minúte, vždy zmes premiešame. Hneď, ako sa bude zmes lepiť na zadnú stranu lyžice, máme hotovo 🙂 vzniknutú hmotu necháme vychladnúť a polievame ňou muffinky.
    Ja som si tentokrát muffiny naplnila nadrobno nakrájanými jahodami, uvarenými s troškou hnedého
    cukru. Do upečených muffiniek som pomocou kovovej špičky vyrezala v strede otvor a plnila malou lyžičkou;)