Jednoduchý a skvelý makovy koláč bez mletia pre lenivú gazdinku;)
MAKOVEC
INGREDIENCIE:
200 g polohrubej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku
100 g nemletého maku
štipka soli
1 celé vajce
150 g kyslej smotany
100 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
60 ml oleja
1 PL citrónovej kôry
trocha masla na vymastenie formy
trocha hladkej múky na vysypanie formy
trocha práškového cukru na posypanie
POSTUP:
Rúru rozohrejeme na 170ºC, dno tortovej formy (24 cm) vyložíme papierom na pečenie a dno i boky ešte vymastíme maslom a vysypeme múkou. Ja zvyknem pripraviť rovno dvojitú dávku,ktorá vystačí na celý veľký plech ;)
Vo väčšej miske spolu premiešame sypké suroviny: múku, kypriaci prášok, mak, cukor a štipku soli.
V menšej miske vyšľaháme vajce s kyslou smotanou, prilejme mlieko, olej a primiešame strúhanú citrónovú kôru.
Tekutú zmes nalejeme k sypkej a vymiešame hladké cesto, ktoré navrstvíme do formy, resp. na plech.
Makovec pečieme vo vyhriatej rúre (170ºC) zhruba 45 minút.
Po vychladnutí posypeme ešte práškovým cukrom a podávame🥰
Dobrú chuť !